Produkty spożywcze

Na co zwrócić uwagę kupując produkty spożywcze?

Zakupy spożywcze robimy praktycznie codziennie. Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo towarów w różnorodnych cenach i bardzo odmiennej jakości. Chcąc zdrowo się odżywiać, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów na opakowaniu.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Informacje na etykietach powinny być przedstawione w języku kraju, w którym są sprzedawane. Aby uzyskać informacje na temat rzeczywistych właściwości produktu, trzeba dokładnie przeczytać skład, który jest zazwyczaj zamieszczony na opakowaniu drobną czcionką. Trzeba zwrócić również uwagę na datę przydatności do spożycia. Na etykiecie powinniśmy znaleźć informacje na temat nazwy produktu, producenta, ilości białka, węglowodanów i tłuszczy oraz kaloryczność. Marketingowcy zrobią wiele, aby zwrócić uwagę klienta i sprzedać swój produkt. W większości produktów znajdziemy dodatki spożywcze. Kod jest poprzedzony literą “E”, a cyfry oznaczają: 1 barwniki, 2 konserwanty, 3 przeciwutleniacze, 4 stabilizatory, 5 emulgatory, 6 wzmacniacze smaku i zapachu.

Jak wybierać produkty w sklepie?

W trakcie zakupów trzeba zwracać uwagę na wygląd oferowanych towarów. Docenimy na pewno brak pęknięć, wgnieceń czy innych wad spowodowanych transportem i przechowywaniem. Szczególną uwagę warto zwrócić na szybko psujące się produkty (ryby, mięso, produkty mleczne), dlatego sprawdzajmy zawsze datę ważności. Warto wybierać produkty wytwarzane lokalnie, ponieważ towary sprowadzane z daleka mogą być mniej świeże. Najbardziej korzystne dla zdrowia są produkty w pierwotnej formie, czyli takie stworzone przez naturę. Robienie zapasów żywności pozwoli zaoszczędzić pieniądze.

Jakość artykułów

Przed zakupem należy zapoznać się ze składem produktu, który powinien być umieszczony na etykiecie. Uważajmy na towary, które mają sporą ilość dodatków. Warto wspomnieć, że długi okres trwałości oznacza najczęściej dużą ilość środków konserwujących. Nie warto ufać pięknym etykietom, które mogą okazać się zdradliwe. Sprzedawcy bardzo często eksponują towary gorszej jakości lub z krótkim terminem do spożycia. Ostrożność należy zachować w stosunku do produktów z napisami “najwyższa jakość”, “bez dodatków”. Producenci ukrywają pod tymi hasłami wiele wad swojego produktu. Cena dość często jest wyznacznikiem jakości.
W dziale opiszemy popularne produkty oraz ich zalety. Wspomnimy także o diecie sprzyjającej zachowaniu zdrowych paznokci i włosów.

Jęczmień i gradówka

Jęczmień kojarzyć się może dwojako. Oprócz gatunku zboża cenionego ze względu na zawartość wielu składników odżywczych, mianem jęczmienia określa się także stan zapalny na brzegach powieki oka. Ta infekcja przybierająca…

Czytaj dalej Jęczmień i gradówka
0 Komentarzy

Ryby tłuste czy chude?

  Kwestii spożycia ryb, zarówno morskich jak słodkowodnych, a także owoców morza towarzyszy nieustanne starcie zwolenników i przeciwników tego rodzaju składników diety. W mediach wiele słyszy się o zanieczyszczonych wodach,…

Czytaj dalej Ryby tłuste czy chude?
0 Komentarzy