Nasiona chia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Czy można znaleźć superfood, które jest jednocześnie bogate w składniki odżywcze, wszechstronne w kuchni i proste w przygotowaniu? Oczywiście! Nasiona chia to małe, niepozorne ziarenka, które zyskały ogromną popularność wśród…

Czytaj dalejNasiona chia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Możliwość komentowania Nasiona chia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze została wyłączona

Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków

Dermokosmetyki to coraz bardziej popularna kategoria produktów pielęgnacyjnych, łącząca w sobie zarówno cechy kosmetyków, jak i leków. Ich głównym celem jest nie tylko upiększanie, ale przede wszystkim pielęgnacja i leczenie…

Czytaj dalejCo to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków
Możliwość komentowania Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków została wyłączona

Przewlekła i nawracająca angina u dorosłych

Zapalenie migdałków to stan zapalny węzłów chłonnych umiejscowionych w tylnej części gardła. Stan ten zazwyczaj jest spowodowany infekcjami wirusowymi, jednak w cięższych przypadkach wywołanych zakażeniami bakteryjnymi z grupy paciorkowców nazywany…

Czytaj dalejPrzewlekła i nawracająca angina u dorosłych
Możliwość komentowania Przewlekła i nawracająca angina u dorosłych została wyłączona

Czym jest homocysteina? Rola, znaczenie i poziom homocysteiny

Homocysteina stanowi jedną z niezbędnych substancji chemicznych. Jest ona substratem do wytworzenia wielu innych aminokwasów, które wchodzą w skład tkanek i enzymów. W stanie zdrowia organizmu homocysteina jest szybko metabolizowana…

Czytaj dalejCzym jest homocysteina? Rola, znaczenie i poziom homocysteiny
Możliwość komentowania Czym jest homocysteina? Rola, znaczenie i poziom homocysteiny została wyłączona

Instrukcja obsługi ran

Rana – „uszkodzenie ciała związane z przerwaniem tkanek1”. To definicja, która dotyczy bardzo częstego urazu, który (można zaryzykować to stwierdzenie) spotkał każdego z nas. Zacięcie kartką papieru, zadraśnięcie nożem, ale…

Czytaj dalejInstrukcja obsługi ran
Możliwość komentowania Instrukcja obsługi ran została wyłączona

Jak przechowywać owoce i warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Świeże owoce i warzywa są bezcennym źródłem witamin i minerałów, a ich wartości podawane przez dietetyków i specjalistów od żywienia są najbliższe tym ujętym w literaturze wtedy, kiedy spożywamy produkty…

Czytaj dalejJak przechowywać owoce i warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?
Możliwość komentowania Jak przechowywać owoce i warzywa aby nie traciły wartości odżywczych? została wyłączona

Zdrowa dieta na talerzu czyli zasady prawidłowego żywienia

Zapewnienie organizmowi właściwej dawki składników odżywczych to fundament zdrowego stylu życia. W artykule tym omówimy kluczowe zasady prawidłowego żywienia, które pozwalają utrzymać równowagę i zadbać o nasze dobre samopoczucie. Zasada…

Czytaj dalejZdrowa dieta na talerzu czyli zasady prawidłowego żywienia
Możliwość komentowania Zdrowa dieta na talerzu czyli zasady prawidłowego żywienia została wyłączona