Dieta
Odpowiednie zbilansowanie diety to podstawa prawidłowego odżywiania, które skutkuje zachowaniem zdrowia i dobrego samopoczucia. Unikniemy w ten sposób wielu groźnych chorób i będziemy pełni sił, aby osiągać dobre wyniki w nauce, pracy czy sporcie. Istnieje opracowana grupa wskazówek, które jasno określaną czym jest zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie.
Czym jest zbilansowana dieta?
Dieta to słowo, które kojarzy się wielu osobom z głodówką, odchudzaniem i wieloma wyrzeczeniami. Okazuje się jednak, że to błędne myślenie, ponieważ 
zbilansowaną dietę powinien prowadzić każdy z nas. Przestrzegając zbilansowanej diety, można uniknąć wielu groźnych chorób: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, osteoporoza. Specjaliści określili, że bardzo ważne jest spożywanie posiłków w regularnych godzinach. Trzeba spożyć przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia. Bardzo ważne jest śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień. Dobrym rozwiązaniem jest również spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy śniadaniem a obiadem i obiadem a kolacją. Zdrowe będzie spożycie warzyw, owoców, bakalii, jogurtów. Najzdrowsze jest więc spożywanie 5 mniejszych posiłków i unikanie podjadania pomiędzy nimi. Ostatni posiłek najlepiej spożyć nie później niż 2 godziny przed snem.
Jakie produkty są zdrowe?
Posiłki mają dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania. Dietetycy skonstruowali piramidę żywienia, która w sposób wizualny ukazuje zdrowe produkty. Najzdrowsze okazały się: produkty pełnoziarniste, oleje roślinne, warzywa i owoce, jaja, drób, ryby, produkty mleczne, orzechy, warzywa strączkowe. Na górze piramidy znajdziemy najmniej zdrowe produkty: alkohol, biały chleb, ziemniaki, biały ryż i słodycze. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, tzn. zawierać białko, węglowodany i 
tłuszcze. Najlepiej wybierać węglowodany złożone, które dostarczają dużo energii. Do każdego posiłku powinniśmy dołączyć warzywa i owoce, które są źródłem witamin i składników mineralnych. W dziale opiszemy praktyczne wskazówki dotyczące odżywiania.
 
			
										
							
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Szczawiany to związki chemiczne naturalnie występujące w wielu produktach roślinnych, takich jak szpinak, szczaw, buraki, kakao czy orzechy. W ostatnich latach stały się tematem licznych dyskusji i nieporozumień — często…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Szczawiany – znane również jako sole kwasu szczawiowego – to naturalnie występujący związki w roślinach. Powstają one jako produkt uboczny podstawowego metabolizmu roślin. Warzywa szczególnie bogate w liczne minerały i…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Szczawiany to związki chemiczne naturalnie występujące w wielu produktach roślinnych i powstające także w procesach metabolicznych w organizmie. U zdrowych osób są one w dużej mierze wydalane z moczem, jednak…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Podsumowanie Dieta IF 16/8 polega na jedzeniu tylko podczas ośmiogodzinnego okna w ciągu dnia i poszczeniu przez pozostałe 16 godzin. Przerywany post jest łatwy do wdrożenia, elastyczny i wygodny. Badania…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, pełni kluczową rolę w organizmie człowieka, zapewniając niezbędne funkcje dla jego prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy omówienie głównych funkcji soli kuchennej oraz dlaczego jest ona niezbędna…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Tłuszcze budzą niemałe kontrowersje przede wszystkim ze względu na główną przyczynę nadwagi i chorób serca. Z drugiej jednak strony to niezbędny składnik zdrowej diety. Prawda, jak to zwykle bywa, leży…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane. Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Najwięcej witaminy A potrzebujemy podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz w przypadku stosowania diety zawierającej bardzo małe…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Korzyści zdrowotne ze spożywania liści laurowych obejmują lepsze trawienie, przeciwdziałanie chorobom układu oddechowego, przeciwdziałanie wypadaniu włosów. Liść laurowy również ma działanie przeciwzapalne i poprawia stan układu krążenia, pomaga w walce z…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Owoce morza coraz częściej stanowią regularnie wybierany produkt spożywczy, który pojawia się nie tylko w restauracjach, ale również na stołach w wielu domach. Podobnie jak inne owoce morza – krewetki…		
		
 
			
		 
		
		
	 
								
							
								
								
	
		
		
			
	
	
	
		
			Poznaj przyprawy, dzięki którym Twoja skóra będzie szczęśliwa. Ich korzystny wpływ na cerę wiąże się m. in. z zawartością cynku i witaminy A. Sprawdź, co jeszcze w nich znajdziesz. Kardamon…