Dieta

Odpowiednie zbilansowanie diety to podstawa prawidłowego odżywiania, które skutkuje zachowaniem zdrowia i dobrego samopoczucia. Unikniemy w ten sposób wielu groźnych chorób i będziemy pełni sił, aby osiągać dobre wyniki w nauce, pracy czy sporcie. Istnieje opracowana grupa wskazówek, które jasno określaną czym jest zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie.

Czym jest zbilansowana dieta?

Dieta to słowo, które kojarzy się wielu osobom z głodówką, odchudzaniem i wieloma wyrzeczeniami. Okazuje się jednak, że to błędne myślenie, ponieważ zbilansowaną dietę powinien prowadzić każdy z nas. Przestrzegając zbilansowanej diety, można uniknąć wielu groźnych chorób: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, osteoporoza. Specjaliści określili, że bardzo ważne jest spożywanie posiłków w regularnych godzinach. Trzeba spożyć przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia. Bardzo ważne jest śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień. Dobrym rozwiązaniem jest również spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy śniadaniem a obiadem i obiadem a kolacją. Zdrowe będzie spożycie warzyw, owoców, bakalii, jogurtów. Najzdrowsze jest więc spożywanie 5 mniejszych posiłków i unikanie podjadania pomiędzy nimi. Ostatni posiłek najlepiej spożyć nie później niż 2 godziny przed snem.

Jakie produkty są zdrowe?

Posiłki mają dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania. Dietetycy skonstruowali piramidę żywienia, która w sposób wizualny ukazuje zdrowe produkty. Najzdrowsze okazały się: produkty pełnoziarniste, oleje roślinne, warzywa i owoce, jaja, drób, ryby, produkty mleczne, orzechy, warzywa strączkowe. Na górze piramidy znajdziemy najmniej zdrowe produkty: alkohol, biały chleb, ziemniaki, biały ryż i słodycze. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, tzn. zawierać białko, węglowodany i tłuszcze. Najlepiej wybierać węglowodany złożone, które dostarczają dużo energii. Do każdego posiłku powinniśmy dołączyć warzywa i owoce, które są źródłem witamin i składników mineralnych. W dziale opiszemy praktyczne wskazówki dotyczące odżywiania.

Szczawiany w żywności: czym są szczawiany? Jaki jest wpływ szczawianów na zdrowie?

Szczawiany – znane również jako sole kwasu szczawiowego – to naturalnie występujący związki w roślinach. Powstają one jako produkt uboczny podstawowego metabolizmu roślin. Warzywa szczególnie bogate w liczne minerały i…

Czytaj dalejSzczawiany w żywności: czym są szczawiany? Jaki jest wpływ szczawianów na zdrowie?
Możliwość komentowania Szczawiany w żywności: czym są szczawiany? Jaki jest wpływ szczawianów na zdrowie? została wyłączona

Witamina A w żywności – najlepsze źródła witaminy A w diecie

Zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane. Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Najwięcej witaminy A potrzebujemy podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz w przypadku stosowania diety zawierającej bardzo małe…

Czytaj dalejWitamina A w żywności – najlepsze źródła witaminy A w diecie
Możliwość komentowania Witamina A w żywności – najlepsze źródła witaminy A w diecie została wyłączona

Liść laurowy – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Korzyści zdrowotne ze spożywania liści laurowych obejmują lepsze trawienie, przeciwdziałanie chorobom układu oddechowego, przeciwdziałanie wypadaniu włosów. Liść laurowy również ma działanie przeciwzapalne i poprawia stan układu krążenia, pomaga w walce z…

Czytaj dalejLiść laurowy – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Możliwość komentowania Liść laurowy – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze została wyłączona

Dieta SIRT – na czym polega? Co warto wiedzieć o diecie Sirt?

Podsumowanie Dieta Sirtfood jest krótkoterminową dietą restrykcyjną, która przyczynia się do szybkiej utraty wagi. Zwykle dieta Sirtfood jest stosowana nie dłużej, niż 6 tygodni. Z racji dużego ograniczenia kalorycznego, nie…

Czytaj dalejDieta SIRT – na czym polega? Co warto wiedzieć o diecie Sirt?
Możliwość komentowania Dieta SIRT – na czym polega? Co warto wiedzieć o diecie Sirt? została wyłączona

Zalety zdrowotne i wartości odżywcze nasion słonecznika

Nasiona słonecznika są owocami słonecznika Helianthus annuus. Nasiona są zbierane z dużych główek kwiatowych rośliny, które mogą mierzyć ponad 30cm średnicy. Pojedyncza główka słonecznika może zawierać do 2000 nasion. Istnieją…

Czytaj dalejZalety zdrowotne i wartości odżywcze nasion słonecznika
Możliwość komentowania Zalety zdrowotne i wartości odżywcze nasion słonecznika została wyłączona

Czym jest zbilansowana dieta?

Zrównoważona dieta obejmuje produkty spożywcze z pięciu grup i zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe człowieka. Dodatkowo zrównoważona dieta odgrywa kluczowa role w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i zmniejsza ryzyko zachorowań na…

Czytaj dalejCzym jest zbilansowana dieta?
Możliwość komentowania Czym jest zbilansowana dieta? została wyłączona

Dieta a seks – produkty na potencję i zwiększenie libido

Zastanawiasz się jak zwiększyć ilość spermy? A może chciałbyś w naturalny sposób zwiększyć libido? Planujesz randkowe menu? Dowiedz się, jakie witaminy i pierwiastki zwiększają potencje i podnoszą libido. Poznaj siedem składników diety…

Czytaj dalejDieta a seks – produkty na potencję i zwiększenie libido
Możliwość komentowania Dieta a seks – produkty na potencję i zwiększenie libido została wyłączona