Dieta
Odpowiednie zbilansowanie diety to podstawa prawidłowego odżywiania, które skutkuje zachowaniem zdrowia i dobrego samopoczucia. Unikniemy w ten sposób wielu groźnych chorób i będziemy pełni sił, aby osiągać dobre wyniki w nauce, pracy czy sporcie. Istnieje opracowana grupa wskazówek, które jasno określaną czym jest zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie.
Czym jest zbilansowana dieta?
Dieta to słowo, które kojarzy się wielu osobom z głodówką, odchudzaniem i wieloma wyrzeczeniami. Okazuje się jednak, że to błędne myślenie, ponieważ
zbilansowaną dietę powinien prowadzić każdy z nas. Przestrzegając zbilansowanej diety, można uniknąć wielu groźnych chorób: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, osteoporoza. Specjaliści określili, że bardzo ważne jest spożywanie posiłków w regularnych godzinach. Trzeba spożyć przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia. Bardzo ważne jest śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień. Dobrym rozwiązaniem jest również spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy śniadaniem a obiadem i obiadem a kolacją. Zdrowe będzie spożycie warzyw, owoców, bakalii, jogurtów. Najzdrowsze jest więc spożywanie 5 mniejszych posiłków i unikanie podjadania pomiędzy nimi. Ostatni posiłek najlepiej spożyć nie później niż 2 godziny przed snem.
Jakie produkty są zdrowe?
Posiłki mają dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania. Dietetycy skonstruowali piramidę żywienia, która w sposób wizualny ukazuje zdrowe produkty. Najzdrowsze okazały się: produkty pełnoziarniste, oleje roślinne, warzywa i owoce, jaja, drób, ryby, produkty mleczne, orzechy, warzywa strączkowe. Na górze piramidy znajdziemy najmniej zdrowe produkty: alkohol, biały chleb, ziemniaki, biały ryż i słodycze. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, tzn. zawierać białko, węglowodany i
tłuszcze. Najlepiej wybierać węglowodany złożone, które dostarczają dużo energii. Do każdego posiłku powinniśmy dołączyć warzywa i owoce, które są źródłem witamin i składników mineralnych. W dziale opiszemy praktyczne wskazówki dotyczące odżywiania.
Wielu z nas doświadcza okresowych chwil słabości, kiedy to jedzenie staje się nie tyle metodą na dostarczenie substancji odżywczych, co sposobem na chwile przyjemności, czy opanowanie naszych emocji i zmniejszenie…
Podsumowanie Nasiona Chia są bogate w błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i mikroelementy. Mogą wspomagać odchudzanie i pomagają zmniejszyć stan zapalny, poziom cholesterolu we krwi i trójglicerydów. Zbyt częste…
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, pełni kluczową rolę w organizmie człowieka, zapewniając niezbędne funkcje dla jego prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy omówienie głównych funkcji soli kuchennej oraz dlaczego jest ona niezbędna…
Ryż jest jednym z najpowszechniej stosowanych produktów spożywczych na świecie. Oryginalnie pochodzi z terenów Azji, jednak dzięki globalizacji zyskał popularność również na zachodzie. Obecnie ryż ze względu na niskie wymagania…
Odchudzanie jest jednym z najczęstszych celów wyznaczonych sobie przez ludzi. Istnieje wiele metod, które obiecują szybkie i skuteczne rezultaty, ale czy cynk może być kluczem do sukcesu w odchudzaniu? Cynk…
Dieta oczyszczająca, znana również jako dieta detoksykacyjna, to plan żywieniowy, który ma na celu oczyścić organizm z toksyn, substancji szkodliwych i zanieczyszczeń, które gromadzą się w ciele z powodu niezdrowych…
W trosce o zachowanie zdrowej kondycji skóry najczęściej sięgamy po produkty kosmetyczne lub stosujemy specjalistyczne kremy i preparaty. Jednak to właśnie nasz styl życia ma największy wpływ na cerę i…
Odżywianie jest ważne dla zdrowia. Niezdrowa dieta może zaburzyć metabolizm, spowodować przyrost masy ciała, a nawet uszkodzić narządy, takie jak serce i wątroba. Ale to, co jesz, wpływa również na…
Słodkie ziemniaki zdobywają u nas coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bo nie tylko smakują jak deser, ale zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Poznaj szczegóły na temat wartości odżywczych batatów…
Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca zwyczajnego (gatunku niezwykle rozpowszechnionego w Azji Środkowej i Afryce Północnej) dzielą się na 2 rodzaje. Migdały jadalne to te często wykorzystywane w kuchni. Migdały gorzkie…