Produkty spożywcze
Na co zwrócić uwagę kupując produkty spożywcze?
Zakupy spożywcze robimy praktycznie codziennie. Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo towarów w różnorodnych cenach i bardzo odmiennej jakości. Chcąc zdrowo się odżywiać,
warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów na opakowaniu.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Informacje na etykietach powinny być przedstawione w języku kraju, w którym są sprzedawane. Aby uzyskać informacje na temat rzeczywistych właściwości produktu, trzeba dokładnie przeczytać skład, który jest zazwyczaj zamieszczony na opakowaniu drobną czcionką. Trzeba zwrócić również uwagę na datę przydatności do spożycia. Na etykiecie powinniśmy znaleźć informacje na temat nazwy produktu, producenta, ilości białka, węglowodanów i tłuszczy oraz kaloryczność. Marketingowcy zrobią wiele, aby zwrócić uwagę klienta i sprzedać swój produkt. W większości produktów znajdziemy dodatki spożywcze. Kod jest poprzedzony literą „E”, a cyfry oznaczają: 1 barwniki, 2 konserwanty, 3 przeciwutleniacze, 4 stabilizatory, 5 emulgatory, 6 wzmacniacze smaku i zapachu.
Jak wybierać produkty w sklepie?
W trakcie zakupów trzeba zwracać uwagę na wygląd oferowanych towarów. Docenimy na pewno brak pęknięć, wgnieceń czy innych wad spowodowanych transportem i przechowywaniem. Szczególną uwagę warto zwrócić na
szybko psujące się produkty (ryby, mięso, produkty mleczne), dlatego sprawdzajmy zawsze datę ważności. Warto wybierać produkty wytwarzane lokalnie, ponieważ towary sprowadzane z daleka mogą być mniej świeże. Najbardziej
korzystne dla zdrowia są produkty w pierwotnej formie, czyli takie stworzone przez naturę. Robienie zapasów żywności pozwoli zaoszczędzić pieniądze.
Jakość artykułów
Przed zakupem należy zapoznać się ze składem produktu, który powinien być umieszczony na etykiecie. Uważajmy na towary, które mają sporą ilość dodatków. Warto wspomnieć, że
długi okres trwałości oznacza najczęściej dużą ilość środków konserwujących. Nie warto ufać pięknym etykietom, które mogą okazać się zdradliwe. Sprzedawcy bardzo często eksponują towary gorszej jakości lub z krótkim terminem do spożycia. Ostrożność należy zachować w stosunku do produktów z napisami „najwyższa jakość”, „bez dodatków”. Producenci ukrywają pod tymi hasłami wiele wad swojego produktu. Cena dość często jest wyznacznikiem jakości.
W dziale opiszemy popularne produkty oraz ich zalety. Wspomnimy także o diecie sprzyjającej zachowaniu zdrowych paznokci i włosów.
Imbir – aromatyczne kłącze Zingiber officinale – łączy w sobie rolę intensywnej przyprawy i jednego z najstarszych naturalnych środków leczniczych. Jego charakterystyczny, lekko pikantny smak pochodzi od gingeroli i shogaoli, związków kojarzonych z działaniem…
W jakich produktach jest cynk? Przykłady żywności o wysokiej zawartości cynku (100g): ostrygi: 74 mgplacek wołowy: 5,3 mgkrab królewski z Alaski: 6,5 mgfortyfikowane płatki śniadaniowe: 3,8 mggotowany homar: 3,4 mggotowany…
Cząber letni (ogrodowy) stanowi najbardziej znaną odmianę cząbru. Należy do zestawu tradycyjnych ziół stosowanych w kuchni wschodnioeuropejskiej i niektórych lokalnych odmianach kuchni amerykańskiej. W ujęciu botanicznym jest to jednoroczne zioło,…
Drzewa kakaowca, pierwotnie uprawiane w Ameryce Południowej około 5 000 lat temu, można obecnie znaleźć w regionach równikowych na całym świecie. Z tych drzew pozyskuje się zarówno ziarna kakao, jak…
Czy warto jeść jajka? Nie wiadomo, czy kiedykolwiek uda się naukowcom odpowiedzieć w pełni jednoznacznie na to pytanie. Stan wiedzy na dzień dzisiejszy zostawia wciąż kwestie jajek kwestią otwartą. Badania naukowe…
Seler naciowy to najzdrowsze warzywo bogate w witaminy i minerały. Seler zawiera witaminę C, beta-karoten i flawonoidy. Natomiast w jednej łodydze znajduje się co najmniej 12 różnych rodzajów przeciwutleniających składników…
Pomimo szorstkiej skory i nieapetycznego wyglądu zewnętrznego, ananas jest symbolem przyjaznego nastawienia i gościnności. Pochodzi on z XVII wieku, kiedy to amerykańscy koloniści pokonali niebezpieczne szlaki handlowe, aby sprowadzić ananasa…
Rokitnik jest owocującym krzewem, który zyskuje ostatnio rosnącą popularność. Nie tylko ze względu na swoje wizualne walory, ale również dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym. W celach leczniczych od lat wykorzystywane są…
Ostrygi to słonowodne małże, które żyją w siedliskach morskich, takich jak zatoki i oceany. Stanowią one istotną część ekosystemu, filtrując zanieczyszczenia z wody i zapewniając siedliska dla innych gatunków, takich…
Siemię lniane, czyli nasiona lnu, to naturalny produkt o niezwykle korzystnych właściwościach zdrowotnych, który od wieków znajduje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i codziennej diecie. Dzięki bogactwu składników odżywczych…