Produkty spożywcze

Na co zwrócić uwagę kupując produkty spożywcze?

Zakupy spożywcze robimy praktycznie codziennie. Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo towarów w różnorodnych cenach i bardzo odmiennej jakości. Chcąc zdrowo się odżywiać, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów na opakowaniu.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Informacje na etykietach powinny być przedstawione w języku kraju, w którym są sprzedawane. Aby uzyskać informacje na temat rzeczywistych właściwości produktu, trzeba dokładnie przeczytać skład, który jest zazwyczaj zamieszczony na opakowaniu drobną czcionką. Trzeba zwrócić również uwagę na datę przydatności do spożycia. Na etykiecie powinniśmy znaleźć informacje na temat nazwy produktu, producenta, ilości białka, węglowodanów i tłuszczy oraz kaloryczność. Marketingowcy zrobią wiele, aby zwrócić uwagę klienta i sprzedać swój produkt. W większości produktów znajdziemy dodatki spożywcze. Kod jest poprzedzony literą „E”, a cyfry oznaczają: 1 barwniki, 2 konserwanty, 3 przeciwutleniacze, 4 stabilizatory, 5 emulgatory, 6 wzmacniacze smaku i zapachu.

Jak wybierać produkty w sklepie?

W trakcie zakupów trzeba zwracać uwagę na wygląd oferowanych towarów. Docenimy na pewno brak pęknięć, wgnieceń czy innych wad spowodowanych transportem i przechowywaniem. Szczególną uwagę warto zwrócić na szybko psujące się produkty (ryby, mięso, produkty mleczne), dlatego sprawdzajmy zawsze datę ważności. Warto wybierać produkty wytwarzane lokalnie, ponieważ towary sprowadzane z daleka mogą być mniej świeże. Najbardziej korzystne dla zdrowia są produkty w pierwotnej formie, czyli takie stworzone przez naturę. Robienie zapasów żywności pozwoli zaoszczędzić pieniądze.

Jakość artykułów

Przed zakupem należy zapoznać się ze składem produktu, który powinien być umieszczony na etykiecie. Uważajmy na towary, które mają sporą ilość dodatków. Warto wspomnieć, że długi okres trwałości oznacza najczęściej dużą ilość środków konserwujących. Nie warto ufać pięknym etykietom, które mogą okazać się zdradliwe. Sprzedawcy bardzo często eksponują towary gorszej jakości lub z krótkim terminem do spożycia. Ostrożność należy zachować w stosunku do produktów z napisami „najwyższa jakość”, „bez dodatków”. Producenci ukrywają pod tymi hasłami wiele wad swojego produktu. Cena dość często jest wyznacznikiem jakości.
W dziale opiszemy popularne produkty oraz ich zalety. Wspomnimy także o diecie sprzyjającej zachowaniu zdrowych paznokci i włosów.

Orzechy pekan – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Orzechy pekan mają przyjemny i słodki smak. Zawierają wiele minerałów, antyoksydantów i witamin, które są niezbędne dla dobrego samopoczucia. Orzechy pekan są owocami, jakie wydaje Orzesznik Jadalny - inaczej owocowy…

Czytaj dalejOrzechy pekan – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Możliwość komentowania Orzechy pekan – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne została wyłączona

Goździki (przyprawa): właściwości zdrowotne goździków oraz zastosowanie

Goździki to przyprawa korzenna - pąki kwiatowe goździka, wiecznie zielonego znanego również jako Syzygium aromaticum. Goździki są jedną z najczęściej stosowanych przypraw korzennych. Poza walorami kulinarnymi, mają wiele właściwości zdrowotnych.…

Czytaj dalejGoździki (przyprawa): właściwości zdrowotne goździków oraz zastosowanie
Możliwość komentowania Goździki (przyprawa): właściwości zdrowotne goździków oraz zastosowanie została wyłączona

Mięsa bogate w cynk. Które mięsa zawierają najwięcej cynku?

Cynk będący mikroelementem warunkującym prawidłowy przebieg istotnych procesów życiowych ze wzrostem i rozwojem struktur komórkowych włącznie, stanowi niezbędny składnik diety każdego człowieka. Cynk bierze udział w biosyntezie białek i kwasów nukleinowych…

Czytaj dalejMięsa bogate w cynk. Które mięsa zawierają najwięcej cynku?
Możliwość komentowania Mięsa bogate w cynk. Które mięsa zawierają najwięcej cynku? została wyłączona

Bakłażan: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Bakłażan dostarcza błonnika i wielu składników odżywczych. To niskokaloryczne warzywo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż najbardziej znana i najczęściej używana odmiana bakłażana - bakłażan włoski - ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor,…

Czytaj dalejBakłażan: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Możliwość komentowania Bakłażan: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne została wyłączona

Owoce morza w diecie. Dlaczego warto jeść owoce morza?

Dlaczego warto jeść owoce morza? Owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc A, D i E oraz niezbędnych organizmowi substancji mineralnych- przede wszystkim cynku. Cynk…

Czytaj dalejOwoce morza w diecie. Dlaczego warto jeść owoce morza?
Możliwość komentowania Owoce morza w diecie. Dlaczego warto jeść owoce morza? została wyłączona