You are currently viewing 10 produktów, które pomagają w walce z infekcjami

10 produktów, które pomagają w walce z infekcjami

Opublikowano 14 listopada, 2022

Dieta i produkty, które spożywamy, mają ogromny wpływ na stan układu odpornościowego. Jeśli często łapiesz infekcje, to może być znak, że w organizm nie ma zapewnionych odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Dowiedz się, jaka dieta ułatwi Ci ich pokonanie. Poznaj dziesięć produktów, które wzmocnią układ odpornościowy i pomogą zwalczyć infekcje. 

Grzyby shitake

Grzyby shitake są od wieków wykorzystywane w medycynie orientalnej. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także błonnik, witaminę D, potas, wapń, miedź, żelazo, mangan i selen. To również skarbnica cynku, który jest odpowiedzialny m. in. za obronę immunologiczną organizmu. Jedzenie grzybów shitake wpływa korzystnie na układ odpornościowy, przywraca witalność i pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Znajdziesz w nich również lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Rukiew wodna

Rukiew wodna to superwarzywo zawiera witaminy: C (aż 43 mg/100 g), E, A, K, z grupy B. Jest też źródłem minerałów, takich jak jod, miedź, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo (potrzebne organizmowi m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego). Dzięki tym składnikom, jedzenie rzeżuchy wodnej może Ci pomóc we wzmocnieniu odporności oraz w zapobiegniu niedoborom witamin, osteoporozie, chorobom układu sercowo-naczyniowego czy anemii.

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C (550 mg/100 g), która wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Owoce dzikiej róży są też skarbnicą innych witamin: z grupy B, E i K, a także potasu, żelaza, manganu i magnezu. Ich jedzenie pomoże Ci się uodpornić na choroby zakaźne i zatrucia. Poprawi też przemianę materii i zmniejszy stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Działanie prozdrowotne owoców dzikiej róży doceniano już w starożytności.

Cebula

Zaleca się ją przy infekcjach, nadciśnieniu i biegunkach, a także jako środek moczopędny. Pijąc sok z cebuli złagodzisz przeziębienie i kaszel. Swoje zalety zdrowotne cebula zawdzięcza zawartości potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witaminy C oraz wapnia i związków krzemu. Obecna w niej allicyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejszające stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Czy wiesz, że już Ludwik Pasteur w XIX w. stwierdził jej przeciwinfekcyjne działanie?

Cynamon

Od czasów starożytnych był używany zarówno jako przyprawa, jak i medykament. Znajdziesz w nim olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W cynamonie obecne są również spore ilości witamin: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest też zasobny w składniki mineralne, takie jak potas, wapń, mangan, magnez, cynk (1,83/100 g) i żelazo (8,32/100 g). Herbatkę z cynamonem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.

Zobacz też: Czy domowymi sposobami można wzmocnić odporność?

Jogurt naturalny

Jegurt naturalny jest znany od niemal 3000 lat. Ma właściwości wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego i stymulujące odporność. Przyspiesza perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Może Ci także pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Jego pozytywne oddziaływanie na organizm wiąże się z obecnością dużej ilości wapnia, witamin: A, D i z grupy B, fosforu, żelaza i bakterii probiotycznych.

Czosnek

Czosnek zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz żelazo, magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę C. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, grypie czy zapaleniu oskrzeli. Wzmocni Twoją odporność i obniży poziom „złego” cholesterolu. Zapobiegnie również próchnicy zębów. Czosnek jedzony regularnie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Grejpfrut

Grejpfrut jest bogaty w witaminy: C (różowe i czerwone odmiany zawierają jej więcej niż żółte), E oraz z grupy B. Zawiera też potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wykazuje właściwości antybakteryjne, zwiększa odporność organizmu. Jego jedzenie przyspiesza również przemianę materii, reguluje trawienie i ma działanie przeczyszczające. Pamiętaj, że sokiem z grejpfruta nie można popijać leków, zwłaszcza antybiotyków.

Imbir

Korzeń imbiru jest przyprawą używaną od ponad 5000 lat. Ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, antybakteryjne, a także obniżające ciśnienie i „zły” cholesterol. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Łagodzi mdłości (jest składnikiem farmaceutyków stosowanych w chorobie lokomocyjnej). Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomogą Ci udrożnić drogi oddechowe i wzmocnią odporność na przeziębienia.

Zielona herbata

Zielona herbata jest zwana „eliksirem życia”. Miała wielorakie zastosowanie w medycynie chińskiej, służyła m. in. do wzmacniania odporności. Charakteryzuje się właściwościami bakterio- i wirusobójczymi, antyoksydacyjnymi oraz przeciwnowotworowymi. Zawdzięcza je zawartości kofeiny, garbników, olejka eterycznego, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, fluoru, miedzi, cynku i manganu. Obecne są w niej również przeciwutleniacze z grupy flawonoidów.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”4b32e43f5o”]

[pt_view id=”82fdb01fm2″]

[pt_view id=”5e1d172i0h”]

[pt_view id=”9168c7fawo”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.