Opublikowano 14 listopada, 2022
Dieta i produkty, które spożywamy, mają ogromny wpływ na stan układu odpornościowego. Jeśli często łapiesz infekcje, to może być znak, że w organizm nie ma zapewnionych odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Dowiedz się, jaka dieta ułatwi Ci ich pokonanie. Poznaj dziesięć produktów, które wzmocnią układ odpornościowy i pomogą zwalczyć infekcje.
Grzyby shitake
Grzyby shitake są od wieków wykorzystywane w medycynie orientalnej. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także błonnik, witaminę D, potas, wapń, miedź, żelazo, mangan i selen. To również skarbnica cynku, który jest odpowiedzialny m. in. za obronę immunologiczną organizmu. Jedzenie grzybów shitake wpływa korzystnie na układ odpornościowy, przywraca witalność i pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Znajdziesz w nich również lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Rukiew wodna
Rukiew wodna to superwarzywo zawiera witaminy: C (aż 43 mg/100 g), E, A, K, z grupy B. Jest też źródłem minerałów, takich jak jod, miedź, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo (potrzebne organizmowi m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego). Dzięki tym składnikom, jedzenie rzeżuchy wodnej może Ci pomóc we wzmocnieniu odporności oraz w zapobiegniu niedoborom witamin, osteoporozie, chorobom układu sercowo-naczyniowego czy anemii.
Owoce dzikiej róży
Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C (550 mg/100 g), która wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Owoce dzikiej róży są też skarbnicą innych witamin: z grupy B, E i K, a także potasu, żelaza, manganu i magnezu. Ich jedzenie pomoże Ci się uodpornić na choroby zakaźne i zatrucia. Poprawi też przemianę materii i zmniejszy stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Działanie prozdrowotne owoców dzikiej róży doceniano już w starożytności.
Cebula
Zaleca się ją przy infekcjach, nadciśnieniu i biegunkach, a także jako środek moczopędny. Pijąc sok z cebuli złagodzisz przeziębienie i kaszel. Swoje zalety zdrowotne cebula zawdzięcza zawartości potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witaminy C oraz wapnia i związków krzemu. Obecna w niej allicyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejszające stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Czy wiesz, że już Ludwik Pasteur w XIX w. stwierdził jej przeciwinfekcyjne działanie?
Cynamon
Od czasów starożytnych był używany zarówno jako przyprawa, jak i medykament. Znajdziesz w nim olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W cynamonie obecne są również spore ilości witamin: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest też zasobny w składniki mineralne, takie jak potas, wapń, mangan, magnez, cynk (1,83/100 g) i żelazo (8,32/100 g). Herbatkę z cynamonem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.
Zobacz też: Czy domowymi sposobami można wzmocnić odporność?
Jogurt naturalny
Jegurt naturalny jest znany od niemal 3000 lat. Ma właściwości wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego i stymulujące odporność. Przyspiesza perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Może Ci także pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Jego pozytywne oddziaływanie na organizm wiąże się z obecnością dużej ilości wapnia, witamin: A, D i z grupy B, fosforu, żelaza i bakterii probiotycznych.
Czosnek
Czosnek zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz żelazo, magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę C. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, grypie czy zapaleniu oskrzeli. Wzmocni Twoją odporność i obniży poziom „złego” cholesterolu. Zapobiegnie również próchnicy zębów. Czosnek jedzony regularnie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Grejpfrut
Grejpfrut jest bogaty w witaminy: C (różowe i czerwone odmiany zawierają jej więcej niż żółte), E oraz z grupy B. Zawiera też potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wykazuje właściwości antybakteryjne, zwiększa odporność organizmu. Jego jedzenie przyspiesza również przemianę materii, reguluje trawienie i ma działanie przeczyszczające. Pamiętaj, że sokiem z grejpfruta nie można popijać leków, zwłaszcza antybiotyków.
Imbir
Korzeń imbiru jest przyprawą używaną od ponad 5000 lat. Ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, antybakteryjne, a także obniżające ciśnienie i „zły” cholesterol. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Łagodzi mdłości (jest składnikiem farmaceutyków stosowanych w chorobie lokomocyjnej). Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomogą Ci udrożnić drogi oddechowe i wzmocnią odporność na przeziębienia.
Zielona herbata
Zielona herbata jest zwana „eliksirem życia”. Miała wielorakie zastosowanie w medycynie chińskiej, służyła m. in. do wzmacniania odporności. Charakteryzuje się właściwościami bakterio- i wirusobójczymi, antyoksydacyjnymi oraz przeciwnowotworowymi. Zawdzięcza je zawartości kofeiny, garbników, olejka eterycznego, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, fluoru, miedzi, cynku i manganu. Obecne są w niej również przeciwutleniacze z grupy flawonoidów.
Warto przeczytać:
[pt_view id=”4b32e43f5o”]
[pt_view id=”82fdb01fm2″]
[pt_view id=”5e1d172i0h”]
[pt_view id=”9168c7fawo”]
Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.
