Opublikowano 14 listopada, 2022
Jadłospis ma znaczący wpływ na zdrowie i urodę a także stan włosów. Cykl życia włosa wynosi 90 dni, po czym następuje jego wypadanie. W ich miejsce wyrastają nowe. Jednak gdy tracimy więcej włosów niż zwykle, szczególnie podczas czesania, jest to oznaka wypadania włosów. Najczęstszą przyczyna jest osłabiony i niedożywiony organizm. Brak odpowiedniej ilości snu, stres czy niedobór witamin i minerałów to najbłahsze powody nadmiernego wypadanie włosów. Spożywanie niektórych produktów może zapobiec wypadaniu włosów.
1.Kiełki z pszenicy
Są skarbnicą składników odżywczych ważnych dla czupryny. Zawierają aż 12,29 mg cynku/100 g. Minerał ten wpływa m. in. na utrzymanie prawidłowego stanu włosów, skóry i paznokci. Kiełki pszeniczne to także źródło witamin: C, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają fosfor, potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, selen i mangan. Znajdziesz w nich także błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole. Dodawaj je np. do ulubionego koktajlu, sałatki czy jogurtu.
2.Nasiona słonecznika
Bogate w witaminy i minerały sprzyjające ładnemu wyglądowi i dobrej kondycji Twoich włosów. To m. in. bogate roślinne źródło cynku (2,69/100 g) i żelaza (4,2 mg/100 g). Niedobory tych pierwiastków prowadzą m. in. do wypadania włosów. Nasiona słonecznika zawierają także potas, wapń, fosfor, mangan, miedź, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. Obecne są w nich również witaminy: A, z grupy B, D, K i E.
3.Słodkie ziemniaki
Bataty są przede wszystkim źródłem beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Ma ona właściwości antyoksydacyjne (unieszkodliwia wolne rodniki), jest ważna dla utrzymania dobrego wzroku, zdrowia skóry i układu odpornościowego. Nadaje Twojej czuprynie zdrowy, lśniący wygląd i poprawia jej strukturę. Bataty są również źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C i E, potasu oraz żelaza.
4.Nasiona sezamu
Ich dobroczynny wpływ na włosy wiąże się m. in. z wysoką zawartością cynku, żelaza i miedzi. Odpowiedni poziom tego ostatniego pierwiastka w organizmie może wpływać na gęstość czupryny i zapobiegać jej przerzedzaniu. Miedź intensyfikuje również kolor włosów i przeciwdziała ich przedwczesnemu siwieniu. W sezamie obecny jest też błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: z grupy B, E oraz magnez i wapń. Znajdziesz w nim również przeciwutleniacze (antyoksydanty), w tym m. in. unikatową sezaminę.
5.Papryka mielona
Bardzo dobre źródło żelaza (21,14 mg/100 g) i wielu innych składników odżywczych korzystnie wpływających na czuprynę. Papryka jest również bogata w beta-karoten. Zawiera też witaminy: E i z grupy B (zbyt mała ilość witamin z tej grupy w Twoim organizmie sprawia, że włosy są słabe i łamliwe, co w konsekwencji prowadzić może do ich nadmiernego wypadania). To także jedna z przypraw najbogatszych w witaminę C.
6.Liście gorczycy
Pełne składników odżywczych, dzięki którym będziesz mieć mocne i gęste włosy. Są jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Zwierają również sporo witaminy C i E, która odpowiada m. in. za wzrost czupryny. Liście gorczycy są również źródłem witaminy K oraz błonnika, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Mają one ostry, pieprzowy smak. Możesz jeść je na surowo, przyrządzać jak szpinak lub dodawać do zup i gulaszów.
Zobacz też: Jak dbać o włosy latem?
7.Płatki owsiane
Kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Bardzo dobre źródło cynku (3,10 mg/100 g) i żelaza (3,9 mg/100 g). Owies zawiera również białko, witaminy z grupy B, miedź, magnez, potas i krzem, który zapobiega wypadaniu włosów. Poza wzmacnianiem czupryny, jedzenie płatów owsianych reguluje stężenie glukozy. Wpłynie także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniży poziom „złego” cholesterolu. Zapewni też zdrowe zęby oraz mocne kości.
8.Jajka
Jedz jajka i ciesz się mocnymi włosami! W białku jejek znajdują się aminokwasy siarkowe – niezbędny budulec, dzięki któremu włosy są zdrowe i gęste. Ponadto jajka zawierają witaminy: B2, B8, B12, kwas foliowy, A i E. Są także źródłem cynku i sporej ilości żelaza (2,2 mg/100 g). Żywieniowcy uważają obecnie, że możesz po nie sięgać nawet codziennie. Czuprynie przysłużysz się także, robiąc z nich odżywczą maseczkę.
9.Ciecierzyca
Zasobna w składniki odżywcze, które przeciwdziałają wypadaniu włosów. Obecne są w niej witaminy: C, z grupy B oraz cynk, miedź i żelazo. Cieciorka zawiera również 25 proc. białka o korzystnym składzie aminokwasowym (zalecana jest wegetarianom i weganom). Znajdziesz w niej też błonnik, fosfor, wapń, magnez i potas. Sięgając po ciecierzycę odniesiesz wiele korzyści zdrowotnych – od wzmocnienia układu immunologicznego do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu.
10.Szpinak
Szpinak to skarbnica kwasu foliowego, beta-karotenu i żelaza, które oddziałuje m. in. na dobre tempo wzrostu Twojej czupryny. Poza tym szpinak zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, witamin: E, B6 i C. Ta ostatnia wpływa na prawidłowy wzrost włosów i ułatwia wchłanianie żelaza. Obecna w szpinaku siarka bierze udział w syntezie keratyny, która jest budulcem włosów. Jej deficyt powoduje przetłuszczanie się, osłabienie i przerzedzanie się czupryny.
Niedobór cynku powoduje wypadanie włosów
Włos powstaje dzięki aminokwasom. Cynk pełni funkcje kontrolera metabolizmu aminokwasów i wpływa bezpośrednio na tworzenie się keratyny, jak również na wchłanianie witaminy A i reguluje pracę gruczołów łojowych. Oprócz tego cynk jest antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Warto przeczytać:
[pt_view id=”c69be8827t”]
[pt_view id=”344bd85kj7″]
[pt_view id=”e823564cr7″]
[pt_view id=”2f04875w2u”]
Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.