You are currently viewing 7 owoców o dużej zawartości cynku

7 owoców o dużej zawartości cynku

Opublikowano 13 kwietnia, 2025

Cynk działa korzystnie na stan włosów skóry i paznokci oraz na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa też na płodność i rozmnażanie. Poznaj owoce bogate w cynk.

Suszone morele

Zawierają cynk (1 mg/100), beta-karoten (przeciwutleniacz chroniący Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników), witaminę C, wapń, fosfor, bor, żelazo i rekordową ilość potasu. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki składnikom zawartym w suszonych morelach, ich jedzenie pozytywnie wpłynie na Twój wzrok i stan skóry. Podniesie też odporność i może być pomocne przy walce z anemią. Pamiętaj, że zdrowsze są te brązowe – niesiarkowane.

Suszone śliwki

W 100 g suszonych śliwek znajduje się 0,75 mg cynku. Dzięki obecności tego minerału oraz witamin A, C i E, mają właściwości odmładzające i upiększające. Suszone śliwki zawierają duże ilości błonnika. Obecny w nich potas pozytywnie wpływa na pracę serca. Działają moczopędnie, wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn. Z uwagi na sporą zawartość żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B, ich jedzenie może pomóc przy niedokrwistości. Dobra przekąska dla wegetarian.

Awokado

Sięgaj po awokado nie tylko z powodu zawartości cynku (0, 68 mg/100 g). Znajdują się w nim też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: z grupy B, C i E, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego, o którego obecność w diecie powinny dbać zwłaszcza kobiety w ciąży i pary, które się o nią starają. To także źródło luteiny i glutationu, które mają właściwości przeciwutleniające. Jedzenie awokado zaleca się m. in. przy anemii, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowych i kłopotach trawiennych.

Suszone figi

Oprócz cynku, znajdziesz w nich potas, magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B oraz wspomagający trawienie błonnik (mają go najwięcej spośród suszonych owoców). To także dobre źródło żelaza, które m.in. pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Obecne w figach „witaminy młodości” C i E chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu m. in. wywierają korzystny wpływ na urodę.

Zobacz też: 10 produktów roślinnych o największej zawartości cynku

Jeżyny

Ich dobroczynny wpływ na zdrowie opisywał już Hipokrates. Znajdziesz w nich błonnik, witaminy: z grupy B, K, A, E i C. Ponadto są źródłem cynku, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, manganu, miedzi i potasu. Wyróżnia je także wysoka zawartość antyoksydantów, które chronią organizm przed starzeniem się i wieloma chorobami. Sięgając po jeżyny, zadbasz m. in. o swój układ pokarmowy i kostny, serce, wzrok, odporność oraz skórę.

Maliny

Znajduje się w nich cynk, żelazo, fosfor, miedź, potas, wapń oraz beta-karoten i witamina C. Pomaga ona m. in. w obronie przed infekcjami i we wchłanianiu żelaza. Kompleks przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki pomoże Ci zadbać o skórę i opóźni procesy starzenia. Jedzenie malin może Cię też wspomóc w stanach gorączkowych, grypie i anginie oraz przy biegunce i niestrawności. Mają również działanie moczopędnie. Zastosowane jako kosmetyk dadzą efekt oczyszczający i odżywiający.

Daktyle

Poza cynkiem dostarczą Ci dużej ilości żelaza, magnezu i potasu. Znajdziesz w nich także witaminy: A, C, E i z grupy B. Są też źródłem boru, który wpływa na funkcjonowanie gospodarki wapniowej organizmu. Zawierają również naturalne salicylany. Dlatego ich jedzenie może działać przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zapobiegać tworzeniu się zakrzepów. Suszone dobrze działają na perystaltykę jelit. Uważane są za doskonałą przekąskę dla sportowców.

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Warto przeczytać:

Topinambur – właściwości zdrowotne słonecznika bulwiastego

Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która zyskuje coraz większą popularność w Europie, w tym także w Polsce. Choć wyglądem przypomina nieco ziemniaka, jego właściwości odżywcze i zdrowotne są znacznie bardziej imponujące. Topinambur jest bogaty w inulinę, błonnik, witaminy i minerały, co czyni go doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. […]

Czytaj dalej

Jeść jajka czy nie? Cała prawda o jajkach

Czy warto jeść jajka? Nie wiadomo, czy kiedykolwiek uda się naukowcom odpowiedzieć w pełni jednoznacznie na to pytanie. Stan wiedzy na dzień dzisiejszy zostawia wciąż kwestie jajek kwestią otwartą. Badania naukowe są sprzeczne i nie wiadomo, czy jajka powinny być częścią zdrowej diety.  Dlaczego warto jeść jajka? Oto kilka faktów, które znamy na temat jedzenia jajek […]

Czytaj dalej

Cynk a odporność

Cynk a odporność Czujesz, że bierze cię przeziębienie? Często łapiesz infekcje? dieta z właściwą zawartością cynku, a także suplementacja preparatami zawierającymi cynk w sytuacjach, kiedy występują wskazania do jej stosowania, stanowią ważny element profilaktyki i leczenia wielu schorzeń, w tym infekcji układu oddechowego. Szukasz najlepszego sposobu na wzmocnienie odporności? Sprawdź, jakie korzyści daje połączenie cynku […]

Czytaj dalej
melatoninarytmdobowy

Melatonina – hormon regulujący rytm biologiczny snu i czuwania

Melatonina, często nazywana hormonem snu, jest centralnym elementem cyklu sen-czuwanie. Jej produkcja wzrasta wraz z zapadnięciem zmroku, co sprzyja zdrowemu snu i pomaga regulować nasz rytm okołodobowy. Organizm naturalnie wytwarza melatoninę, ale badacze i społeczeństwo coraz częściej interesują się zewnętrznymi źródłami tej substancji, takimi jak płyny lub kapsułki, jako sposobem na rozwiązanie problemów ze snem. […]

Czytaj dalej

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.