Opublikowano 13 kwietnia, 2025
Cynk działa korzystnie na stan włosów skóry i paznokci oraz na funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa też na płodność i rozmnażanie. Poznaj owoce bogate w cynk.
Suszone morele
Zawierają cynk (1 mg/100), beta-karoten (przeciwutleniacz chroniący Twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników), witaminę C, wapń, fosfor, bor, żelazo i rekordową ilość potasu. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dzięki składnikom zawartym w suszonych morelach, ich jedzenie pozytywnie wpłynie na Twój wzrok i stan skóry. Podniesie też odporność i może być pomocne przy walce z anemią. Pamiętaj, że zdrowsze są te brązowe – niesiarkowane.
Suszone śliwki
W 100 g suszonych śliwek znajduje się 0,75 mg cynku. Dzięki obecności tego minerału oraz witamin A, C i E, mają właściwości odmładzające i upiększające. Suszone śliwki zawierają duże ilości błonnika. Obecny w nich potas pozytywnie wpływa na pracę serca. Działają moczopędnie, wzmacniają układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn. Z uwagi na sporą zawartość żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B, ich jedzenie może pomóc przy niedokrwistości. Dobra przekąska dla wegetarian.
Awokado
Sięgaj po awokado nie tylko z powodu zawartości cynku (0, 68 mg/100 g). Znajdują się w nim też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: z grupy B, C i E, magnez, żelazo, potas i sporo kwasu foliowego, o którego obecność w diecie powinny dbać zwłaszcza kobiety w ciąży i pary, które się o nią starają. To także źródło luteiny i glutationu, które mają właściwości przeciwutleniające. Jedzenie awokado zaleca się m. in. przy anemii, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowych i kłopotach trawiennych.
Suszone figi
Oprócz cynku, znajdziesz w nich potas, magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B oraz wspomagający trawienie błonnik (mają go najwięcej spośród suszonych owoców). To także dobre źródło żelaza, które m.in. pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Obecne w figach „witaminy młodości” C i E chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu m. in. wywierają korzystny wpływ na urodę.
Zobacz też: 10 produktów roślinnych o największej zawartości cynku
Jeżyny
Ich dobroczynny wpływ na zdrowie opisywał już Hipokrates. Znajdziesz w nich błonnik, witaminy: z grupy B, K, A, E i C. Ponadto są źródłem cynku, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, manganu, miedzi i potasu. Wyróżnia je także wysoka zawartość antyoksydantów, które chronią organizm przed starzeniem się i wieloma chorobami. Sięgając po jeżyny, zadbasz m. in. o swój układ pokarmowy i kostny, serce, wzrok, odporność oraz skórę.
Maliny
Znajduje się w nich cynk, żelazo, fosfor, miedź, potas, wapń oraz beta-karoten i witamina C. Pomaga ona m. in. w obronie przed infekcjami i we wchłanianiu żelaza. Kompleks przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki pomoże Ci zadbać o skórę i opóźni procesy starzenia. Jedzenie malin może Cię też wspomóc w stanach gorączkowych, grypie i anginie oraz przy biegunce i niestrawności. Mają również działanie moczopędnie. Zastosowane jako kosmetyk dadzą efekt oczyszczający i odżywiający.
Daktyle
Poza cynkiem dostarczą Ci dużej ilości żelaza, magnezu i potasu. Znajdziesz w nich także witaminy: A, C, E i z grupy B. Są też źródłem boru, który wpływa na funkcjonowanie gospodarki wapniowej organizmu. Zawierają również naturalne salicylany. Dlatego ich jedzenie może działać przeciwbólowo i przeciwzapalnie oraz zapobiegać tworzeniu się zakrzepów. Suszone dobrze działają na perystaltykę jelit. Uważane są za doskonałą przekąskę dla sportowców.
Warto przeczytać:

Topinambur – właściwości zdrowotne słonecznika bulwiastego
Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która zyskuje coraz większą popularność w Europie, w tym także w Polsce. Choć wyglądem przypomina nieco ziemniaka, jego właściwości odżywcze i zdrowotne są znacznie bardziej imponujące. Topinambur jest bogaty w inulinę, błonnik, witaminy i minerały, co czyni go doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. […]
Czytaj dalej
Jeść jajka czy nie? Cała prawda o jajkach
Czy warto jeść jajka? Nie wiadomo, czy kiedykolwiek uda się naukowcom odpowiedzieć w pełni jednoznacznie na to pytanie. Stan wiedzy na dzień dzisiejszy zostawia wciąż kwestie jajek kwestią otwartą. Badania naukowe są sprzeczne i nie wiadomo, czy jajka powinny być częścią zdrowej diety. Dlaczego warto jeść jajka? Oto kilka faktów, które znamy na temat jedzenia jajek […]
Czytaj dalej
Cynk a odporność
Cynk a odporność Czujesz, że bierze cię przeziębienie? Często łapiesz infekcje? dieta z właściwą zawartością cynku, a także suplementacja preparatami zawierającymi cynk w sytuacjach, kiedy występują wskazania do jej stosowania, stanowią ważny element profilaktyki i leczenia wielu schorzeń, w tym infekcji układu oddechowego. Szukasz najlepszego sposobu na wzmocnienie odporności? Sprawdź, jakie korzyści daje połączenie cynku […]
Czytaj dalej
Melatonina – hormon regulujący rytm biologiczny snu i czuwania
Melatonina, często nazywana hormonem snu, jest centralnym elementem cyklu sen-czuwanie. Jej produkcja wzrasta wraz z zapadnięciem zmroku, co sprzyja zdrowemu snu i pomaga regulować nasz rytm okołodobowy. Organizm naturalnie wytwarza melatoninę, ale badacze i społeczeństwo coraz częściej interesują się zewnętrznymi źródłami tej substancji, takimi jak płyny lub kapsułki, jako sposobem na rozwiązanie problemów ze snem. […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.