You are currently viewing Dieta i łupież – co jeść, aby pozbyć się łupieżu?

Dieta i łupież – co jeść, aby pozbyć się łupieżu?

Opublikowano 19 września, 2024

Jednym z najczęstszych problemów z włosami jest łupież. Może on powodować swędzenie i podrażnienie skóry głowy, a powoli może pokrywać skórę głowy białymi płatkami. Po pewnym czasie można zauważyć te płatki łupieżu wszędzie na ubraniach, poduszce, i prawie wszędzie. Łupież nie jest spowodowany tylko suchością lub tłustością skóry, ale twoja zła dieta może również prowadzić do łupieżu. Dieta odgrywa ważną rolę w określaniu zdrowia naszej skóry głowy, dlatego monitorowanie tego, co jesz jest ważne. Dziś ujawniamy dietę, która może zapobiec łupieżowi. Oto lista 7 produktów, które pomagają w walce z łupieżem.

Co powoduje łupież?

Łupież jest spowodowany wrażliwością na kwas oleinowy. Na wszystkich naszych skórach głowy żyje drożdżak – jednokomórkowy grzyb zwany malassezia. Ten mikroorganizm żywi się naturalnymi olejami, które wytwarza skóra głowy, pozostawiając kwas oleinowy jako produkt uboczny.

Kwas oleinowy podrażnia skórę głowy osób na niego wrażliwych. Podrażnienie to prowadzi do klasycznych objawów łupieżu:

  • Powstają płatki skóry, ponieważ organizm próbuje pozbyć się drażniącego kwasu poprzez zwiększenie tempa obrotu komórek skóry.
  • Zaczerwienienie i swędzenie są spowodowane podrażnieniem skóry przez kwas oleinowy.

Czy łupież ma związek z dietą?

Niektórzy eksperci twierdzą, że tak może być, chociaż badania tego nie udowodniły. Chociaż nie ma przekonujących danych z badań medycznych, które sugerowałyby, że zmiany diety mogą leczyć łupież, to coraz więcej lekarzy i ekspertów widzi coraz większy związek między łupieżem a dietą. Mówi się też otwarcie o tym, że to zaniedbany temat. Zatem należy się spodziewać, że w najbliższych latach nauka zacznie się rozwijać w tę stronę.

Istnieje wiele dowodów na to, że dzięki diecie można poprawić ogólny stan zdrowia włosów i skóry głowy:

  • Białko jest fundamentem Twoich włosów i pomoże utrzymać ich siłę. Jajka, ryby, kurczak i produkty mleczne w diecie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na białko.
  • Brak żelaza został powiązany z wypadaniem włosów. Produkty zwierzęce są dobrym źródłem żelaza: ryby, kurczak i czerwone mięso. Wegetarianie mogą sięgnąć po soczewicę, szpinak i inne warzywa liściaste.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają utrzymać nawilżenie skóry, a nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Tłuste ryby, awokado i niektóre orzechy są ich bogatym źródłem.

Cynk jest ważny dla ochrony włosów i skóry głowy, dlatego jedz dużo produktów bogatych w cynk, takich jak rośliny strączkowe, niektóre wzbogacone zboża i pełnoziarniste.

Spożywaj odpowiednie dawki cynku

W skórze głowy występuje duże stężenie gruczołów łojowych, które wytwarzają sebum (sebum) w celu ochrony skóry. Jednak nadmierna produkcja sebum może powodować łupież. Eksperci sugerują, że spożywanie cynku może pomóc kontrolować produkcję sebum. Pamiętaj jednak, że cynk do prawidłowego trawienia potrzebuje witaminy B6. Dlatego włącz do swojej diety rośliny strączkowe, orzechy i zboża.

Ciecierzyca

Jest dobrym źródłem cynku (2,76 mg/100 g) i witaminy B6, dwóch kluczowych składników potrzebnych do walki z łupieżem. Mikstura z mąki z ciecierzycy i zsiadłego mleka może być stosowana bezpośrednio na skórę głowy w celu zmniejszenia tej dolegliwości. Ciecierzyca zawiera także białko o korzystnym składzie aminokwasowym, błonnik, inne witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez, potas, miedź i sporo żelaza.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika to kolejny produkt bogaty w cynk i witaminę B6. Cynk pomaga m. in. kontrolować produkcję łoju. Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania cynku, ale ma także własne właściwości przeciwłupieżowe. Wraz z innymi witaminami z grupy B – również obecnymi w nasionach słonecznika – odgrywa kluczową rolę w procesach metabolicznych. Istnieje hipoteza, że nieefektywny metabolizm może być jedną z przyczyn łupieżu.

Czosnek

Uważany za „cud natury”. Od czasów starożytnych był stosowany jako antidotum na wiele dolegliwości. Wykazano, że korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a regularnie jedzony – może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych. Istnieją również dowody, że sprawdza się w walce z łupieżem. Tę właściwość czosnek zawdzięcza wysokiej zawartości allicyny, która jest naturalnym związkiem przeciwgrzybiczym.

Zobacz też: 10 produktów roślinnych o największej zawartości cynku

Jabłka

Jabłko z wieczora odgoni doktora. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym pomoże także odgonić łupież. Co zawierają jabłka? Znajdziesz w nich błonnik, witaminy: C, z grupy B oraz beta-karoten. Jest w nich obecne także żelazo, potas, fosfor i wapń. Są też źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, które „wymiatają” z organizmu wolne rodniki. Walcząc z łupieżem, sięgaj także po ocet jabłkowy. Możesz stosować go również zewnętrznie.

Kiełki z pszenicy

Skarbnica cynku (12,29 mg/100 g) i witamin z grupy B (w tym B6). To także źródło witamin C i E. Ponadto zawierają fosfor, potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, selen i mangan. Znajdziesz w nich także błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty z grupy polifenoli. Ich regularne jedzenie wpłynie nie tylko na zdrowy wygląd Twoich włosów, skóry i paznokci. Może też pomóc spowolnić proces starzenia się organizmu, wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.

Papaja

Owoc aniołów jest pełen wartości odżywczych. Znakomite źródło beta-karotenu (prowitaminy A) i witaminy C. Zawiera też błonnik, potas oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). W papai znajduje się także papaina, unikatowy enzym, który m. in. ułatwia trawienia białka. To dobra wiadomość dla osób, których łupież jest związany z nieprawidłowym trawieniem. Może być używana także zewnętrznie.

Imbir

Imbir poprawia trawienie, co z kolei może pomóc w zapobieganiu łupieżu. Od ponad 5000 lat, przyprawa ta jest wykorzystywana by pomagać w trawieniu tłuszczów i białka, a także aby uspokoić i ukoić układ pokarmowy. Właściwości imbiru mogą okazać się szczególnie korzystne dla osób, których łupież jest spowodowany nieprawidłowym trawieniem. Poza tym imbir może pomóc w walce z białymi płatkami ze względu na silne właściwości antygrzybicze i antybakteryjne.

Porady żywieniowe dla osób z łupieżem

Większość zaleceń dietetycznych jest uniwersalna niezależnie od chorób i dolegliwości skórnych. Wyeliminowanie z diety glutenu i/lub kazeiny wraz z przeciwzapalną dietą roślinną, opartą na surowych produktach roślinnych oraz wytrwałość są niezbędne do odzyskania równowagi zdrowotnej. W przypadku wyjątkowo obfitego łupieżu dodatkowo zaleca się spożywanie mikroelementów i suplementów probiotycznych.

Konkretne mikroelementy o potencjalnych korzyściach leczniczych w przypadku ciężkiego łupieżu to cynk, siarka, biotyna i selen. Cynk jest od dawna stosowany przez chirurgów do wspomagania gojenia się ran. Siarka pomaga organizmowi w detoksykacji. Biotyna wspiera zdrową skórę poprzez prawidłową produkcję tłuszczu. Selen chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i jest silnym antyoksydantem. Pokarmy probiotyczne, takie jak miso i jogurt, oraz suplementy probiotyczne pomagają skórze głowy i organizmowi radzić sobie z drożdżami i ich przerostem.

Dziki łosoś, sardynki, warzywa morskie, grzyby pieczarki i shiitake, nasiona słonecznika, groch i szpinak są doskonałym źródłem cynku. Wprowadź je łatwo do swojej diety, dodając do sałatki szpinakowej łososia z puszki lub przekąszając puszkę sardynek z wysokiej jakości ziarnistą musztardą. Zjedz ciastko z brązowego ryżu z pysznym masłem słonecznikowym lub wypij filiżankę zupy z zielonego groszku.

Warzywa krzyżowe są wspaniałym i łatwo dostępnym źródłem siarki oprócz innych przeciwzapalnych składników odżywczych. Do sałatki ze szpinakiem i łososiem w puszce dodajemy różne rodzaje wiosennej zieleniny, w tym rukolę, rukiew wodną, jarmuż i bok choy. Zamiast tłuczonych ziemniaków, zrób puree z pieczonej rzepy i kalafiora z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i soli morskiej, aby uzyskać niskoglikemiczny, pyszny i bogaty w siarkę zamiennik ziemniaków. Cebula i czosnek są również dobrym źródłem siarki.

Przykładowy jadłospis dla osób cierpiących na łupież

Śniadanie: jogurt kokosowy zblendowany z pestkami słonecznika lub orzechami brazylijskimi.

Poranna przekąska: ciastko z brązowego ryżu z Tamari i wodorostami plus masło migdałowe i pasta jagodowa.

Lunch: sałatka ze szpinaku z puszkowanym dzikim łososiem i posiekanymi orzechami włoskimi, dressingiem ze świeżo wyciśniętego soku z cytryny i oliwy.

Popołudniowa przekąska: brokuły z hummusem czosnkowym lub smoothie zawierające orzechy brazylijskie lub jedno jajko ugotowane na twardo.

Kolacja: zupa z zielonego groszku i pieczona marchewka.

Bibliografia:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16418522/

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Warto przeczytać:

Dieta a seks – produkty na potencję i zwiększenie libido

Zastanawiasz się jak zwiększyć ilość spermy? A może chciałbyś w naturalny sposób zwiększyć libido? Planujesz randkowe menu? Dowiedz się, jakie witaminy i pierwiastki zwiększają potencje i podnoszą libido. Poznaj siedem składników diety na potencję i lepszy seks. Witamina E Nazywana jest witaminą młodości i płodności. Witamina E jest produktem na lepszy seks gdyż zwiększa libido, wspomaga produkcję […]

Czytaj dalej

5 superowoców, które pomagają dbać o skórę

Czy wiesz, że odpowiedni sposób odżywania pomaga w pielęgnacji skóry? Sprawdź, jakie owoce mogą korzystnie wpłynąć na jej stan. Rokitnik Rokitnik zwyczajny to skarbnica witaminy C (200-600 mg/100 g). Neutralizuje ona szkodliwy wpływ wolnych rodników, co pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu. Podobne działanie wykazują – również zawarte w owocach rokitnika – witaminy A i […]

Czytaj dalej

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają reagować prawidłowo na insulinę, hormon odpowiedzialny za regulację poziomu glukozy we krwi. W rezultacie, organizm musi wydzielać coraz większe ilości insuliny, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Insulinooporność jest często związana z nadmierną masą ciała, otyłością, brakiem aktywności fizycznej oraz niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Insulinooporność najczęściej występuje […]

Czytaj dalej

Rola diety w łagodzeniu objawów menopauzy: praktyczne porady i zalecenia

Menopauza jest naturalnym etapem w życiu każdej kobiety, który oznacza koniec cyklu miesiączkowego i zmniejszenie produkcji hormonów płciowych, takich jak estrogen i progesteron. Zazwyczaj występuje w wieku między 45 a 55 rokiem życia, chociaż może się zdarzyć wcześniej lub później. Menopauza jest naturalnym procesem starzenia się organizmu i jest nieodłączną częścią dojrzewania kobiecego ciała. Wpływ […]

Czytaj dalej

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.