You are currently viewing 7 rodzajów orzechów pełnych cynku

7 rodzajów orzechów pełnych cynku

Opublikowano 14 grudnia, 2022

Niezależnie czy to pekany, czy swojskie włoskie, orzechy zasługują na miano superfoods. Wśród wielu istotnych dla zdrowia składników, zawierają m. in. cynk. Minerał ten wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci oraz na układ odpornościowy. Dowiedz się, co jeszcze w sobie kryją.

1. Orzechy pinii

Poza cynkiem (6,45 mg/100 g), znajdziesz w nich przyjazne sercu kwasy tłuszczowe, które pomagają w redukcji stężenia „złego” i podwyższaniu „dobrego” cholesterolu we krwi. Piniole zawierają także witaminy: K, E i z grupy B oraz mangan (są jednym z jego najbogatszych źródeł), potas, wapń, żelazo, magnez i selen. W ich skład wchodzi również kwas pinolenowy, który ma właściwości ograniczające apetyt. Uchodzą za afrodyzjaki.

2. Orzechy nerkowca

Miąższ nerkowców słynie z delikatnego, subtelnego i lekko migdałowego smaku. Są skarbnicą substancji odżywczych. Do najważniejszych należą: cynk (5,6 mg/100 g), potas, magnez, wapń, fosfor, selen, miedź i żelazo (3,8 mg/100 g). Ten ostatni pierwiastek pomaga m. in. w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Nerkowce są też dobrym źródłem witamin z grupy B.

3. Migdały

Migdały to orzechy pyszne i pełne substancji istotnych dla zdrowia i urody. Poza cynkiem (zawierają go 3,19 mg/100 g), migdały są też źródłem witamin: E, PP oraz z grupy B. Znajduje się w nich również krwiotwórcze żelazo, magnez, wapń, selen i potas, który m. in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wyciąg z migdałów zaleca się w chorobach układu moczowego, a także w schorzeniach oskrzeli i przy kaszlu.

4. Orzechy pekan

To słodkie i maślane w smaku orzechy. Poza cynkiem, są również dobrym źródłem fosforu, magnezu, manganu, wapnia, potasu, selenu oraz witamin: A, C, E i z grupy B. Zawierają też sporo żelaza. To także źródło luteiny i zeaksantyny, które – podobnie jak witamina A – są przeciwutleniaczami i korzystnie wpływają na wzrok. Składniki zawarte w orzechach pekan mogą się także przyczynić do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

5. Orzechy włoskie

Kształtem przypominają mózg i – jak się okazuje – poprawiają jego kondycję oraz naszą pamięć. Zawierają cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, kwasy Omega-3, a także witaminę C i „witaminę młodości” E (2,60 mg/100 g). Witamina ta pełni rolę przeciwutleniacza, czyli neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki zawartości żelaza, jedzenie orzechów włoskich może być pomocne przy anemii. Chrup je również po to, aby Twoja skóra miała zdrowy i ładny kolor.

Zobacz też: Cynk – sposób na odporność

6. Orzeszki ziemne

Poza cynkiem, zawierają rekordową ilość kwasu foliowego (110 µg/100 g). Jest on potrzebny, by układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny mogły prawidłowo funkcjonować. Szczególnie zadbać o jego obecność w diecie powinny kobiety przed ciążą, w jej trakcie, jak i karmiące piersią. Sięgając po orzeszki ziemne, dostarczysz swojemu organizmowi również białka, fosforu, magnezu i wapnia. Są też bogate w potas (720 mg/100 g).

7. Orzechy laskowe

Oprócz cynku, znajdziesz w nich fosfor, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy A i z grupy B. Zawierają też najwięcej witaminy E spośród wszystkich rodzajów orzechów (38,71 mg/100 g). Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają „zły” cholesterol. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie Twego mózgu i układu nerwowego. Poprawią pamięć i koncentrację. Pomogą w sytuacjach stresowych.

Pamiętaj, że wszystkie orzechy są mniej lub bardziej kaloryczne. Jeśli dbasz o linię, zachowaj umiar w ich jedzeniu.

Bibliografia:
De, L.C., 2020. EDIBLE SEEDS AND NUTS IN HUMAN DIET FOR IMMUNITY DEVELOPMENT.
Atanasov, A.G., Sabharanjak, S.M., Zengin, G., Mollica, A., Szostak, A., Simirgiotis, M., Huminiecki, Ł., Horbanczuk, O.K., Nabavi, S.M. and Mocan, A., 2018. Pecan nuts: A review of reported bioactivities and health effects. Trends in food science & technology, 71, pp.246-257.
Sen, F., Ozer, K.B. and Aksoy, U., 2016. Physical and dietary properties of in-shell pine nuts (Pinus pinea L.) and kernels. Journal of Experimental Agriculture International, pp.1-9.
Maldonado, S.A.S., Fern&andez, I.M., Alem&an, R.S., Fuentes, J.A.M. and Ferreira, M.I.D.C.C., 2020. Determination of total phenolic compounds, antioxidant activity and nutrients in Brazil nuts (Bertholletia excelsa HBK). Journal of Medicinal Plants Research, 14(8), pp.373-376.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”26130a91q2″]

[pt_view id=”c676642g71″]

[pt_view id=”f7f0c1djne”]

[pt_view id=”9c9474cin7″]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.