You are currently viewing Aminokwasy egzogenne – źródła w pożywieniu

Aminokwasy egzogenne – źródła w pożywieniu

Opublikowano 14 listopada, 2022

Aminokwasy stanowią jeden z najbardziej istotnych składników diety. Umożliwiają one budowę białek – substancji, które nie tylko stanowią kluczowe elementy budulcowe organizmu, ale też należą do nich enzymy – katalizatory prawie wszystkich reakcji chemicznych zachodzących na poziomie komórek i całych narządów. Bez nich niemożliwym jest funkcjonowanie żadnego organizmu żywego. Aminokwasy możemy podzielić na kilka grup, jednak najczęściej stosowany podział to aminokwasy na endogenne i egzogenne. Gdzie jest najwięcej aminokwasów egzogennych?

Czym są aminokwasy end- i egzogenne?

Aminokwasy endogenne są pochodzenia „wewnętrznego” – oznacza to, że powstają one w organizmie z innych substancji dostarczanych wraz z pokarmem np. z glukozy. Znajdziemy je również w licznych produktach żywieniowych – zarówno w tych pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Ich spożycie jednak nie jest niezbędne do funkcjonowania, jednak może okazać się niezbędne w przypadku sportowców i innych osób o podwyższonym zapotrzebowaniu na aminokwasy. Ich organizmy mogą nie być w stanie dostarczyć niezbędnych ilości tych związków. 

Aminokwasy egzogenne nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Należą do nich: fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina. Dobowe zapotrzebowanie (na kilogram masy ciała) przedstawia się następująco: histydyna: 14 mg, izoleucyna: 19 mg, leucyna: 42 mg, lizyna: 38 mg, metionina: 19 mg; fenyloalanina; 33 mg, treonina: 20 mg, tryptofan: 5 mg, walina: 24 mg. Na ich niedobór są szczególnie narażeni sportowcy i osoby stosujące źle zaplanowaną dietę wegańską. W tym drugim przypadku brak suplementacji aminokwasami, które w roślinach występują w zdecydowanie zbyt małej ilości może znacznie zmniejszyć prozdrowotne właściwości diety roślinnej, a nawet sprawić, że stanowi ona zagrożenie dla właściwego funkcjonowania organizmu. 

Gdzie znajdziemy aminokwasy egzogenne?

Aminokwasy mogą być wraz z pokarmem dostarczane w dwóch postaciach – wolnych aminokwasów i tych związanych w białka (polimery aminokwasów zbudowane z identycznych lub różnych cząsteczek). W diecie dominuje szczególnie ta druga droga. Białka możemy podzielić więc na dwie grupy w zależności od występujących w nich aminokwasach. 

Wyróżniamy więc białka pełnowartościowe, które zawierają wszystkie lub prawie wszystkie aminokwasy egzogenne. Znajdziemy je głównie w mięsie i jajkach, ale również innych produktach pochodzenia zwierzęcego – w mleku i przetworach mlecznych. Białka niepełnowartościowe nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Poszczególne produkty roślinne nie zawierają lub zawierają zbyt mało poszczególnych aminokwasów egzogennych. Kluczowym jest więc ich łączenie w celu wyrówniania tych poziomów. 

Aminokwasy egzogenne – gdzie występują?

Mimo ogólnie niskiego poziomu białek w roślinach możemy wyróżnić kilka produktów, które są bardzo bogate w aminokwasy egzogenne i inne składniki odżywcze. Zaliczamy do nich:

orzechy – zawierają one znaczne ilości białka i błonnika. Poza tym są bogate w minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety roślinnej.

siemię lniane – stanowi ono coraz popularniejszy element diety. Wspomaga trawienie, zwiększa poziom sytości, a dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga odżywienie tkanki jelita.

Zobacz też: Znaczenie cynku w organizmie człowieka

rośliny strączkowe – są one najczęściej stosowanym uzupełnieniem diety w przypadku wegetarian i wegan. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka umożliwiła im osiągnięcie takiej popularności. 

produkty pełnozbożowe – nasiona zbóż zawierają wiele składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, wśród nich znajdują się liczne minerały i białko. Wysoki poziom przetworzenia zboża jednak znacznie zmniejsza ich poziom w gotowym produkcie. Kluczowe jest więc spożywanie ich w formie możliwe jak najmniej przetworzonej. Dobrym wyborem jest zastąpienie jasnego pieczywa ciemnym i pełnoziarnisty. 

Czym grożą niedobory aminokwasów egzogennych?

Stopień narażenia na niedobór aminokwasów egzogennych jest uzależniony od dobowego zapotrzebowania organizmu. Osoby intensywnie uprawiające sport i dążące do wzrostu masy mięśniowej mają wyższe zapotrzebowanie niż osoby niećwiczące. Jakie zmiany możemy dostrzec w organizmie w przypadku zbyt niskiego spożycia aminokwasów egzogennych? 

Chociaż przewlekłe niedobory białek są w cywilizacji zachodniej bardzo rzadkie, to mogą one stanowić efekt niektórych chorób objawiających się ogólnie niedożywieniem. Wśród objawów będziemy więc wyróżniać obniżenie masy ciała, osłabienie mięśni, przewlekłe zmęczenie i zaburzenie funkcji układu nerwowego (utrata równowagi, spowolnione myślenie i mowa). Niedożywienie polegające na niedoborach przede wszystkim aminokwasów z zachowaniem właściwego (lub jedynie lekko obniżonego) spożycia tłuszczy i węglowodanów objawia się w postaci licznych i bardzo niebezpiecznych zaburzeń funkcjonowania organizmu, do których należą:

stłuszczenie wątroby – prowadzi do przyrostu tkanki tłuszczowe wokół narządu kosztem zmniejszenia masy właściwej tkanki warunkującej funkcje wątroby. Skutkuje to znacznym upośledzeniem działania narządu, w tym właściwości detoksykacyjnych. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku stosowania silnych leków, których produkty metabolizmu mogą być toksyczne dla organizmu w znacznej ilości.

zwiększenie katabolizmu – katabolizm jest rodzajem metabolizmu polegającym na rozkładzie związków złożonych do związków prostszych. Niedobór aminokwasów prowadzi do metabolizmu białek już obecnych w organizmie. Ich kosztem powstają inne białka, które na dany moment są absolutnie niezbędne. Skutkuje to niedoborem białek budulcowych, osłabieniem struktur tkanek, wzrostem ryzyka spontanicznych uszkodzeń i obniżeniem masy ciała.

niedobory albumin – krew ludzka zawiera znaczne ilości białek, które warunkują jej funkcjonowanie. Umożliwiają one zachowanie właściwego pH, ciśnienia osmotycznego a także wspomagają transport substancji odżywczych. Niedobory białek skutkują spadkiem poziomu albumin, które umożliwiają między innymi transport żelaza czy kwasów tłuszczowych. Skutkiem tego jest ogólne rozstrojenie funkcjonowania organizmu i doprowadzenie do ogólnoustrojowych niedoborów – mimo dostarczania wraz z pokarmem właściwych ilości substancji odżywczych.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”8eff316tmx”]

[pt_view id=”ec8d346xqc”]

[pt_view id=”2f04875w2u”]

[pt_view id=”b2ded81ge6″]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.