Opublikowano 10 listopada, 2024
W trakcie ciąży dochodzi do znacznego osłabienia organizmu. Stres, problemy ze snem i czasami również niewłaściwe odżywianie sprawiają, że jeden z najbardziej kluczowych elementów organizmu – układ immunologiczny – przestaje działać w pełni prawidłowo. Skutkuje to łatwiejszą inwazją przez bakterie patogenne, wirusy i grzyby. Wśród jednych z najczęściej wywołujących choroby mikroorganizmów możemy wyróżnić paciorkowce, które wywołują infekcje błon śluzowych gardła (przede wszystkim anginę), jednak nie każdy ból w tej okolicy oznacza infekcję. W przypadku przeciągających się objawów konieczne jest udanie się do lekarza w celu rozpoczęcia antybiotykoterapii.
Kluczowe objawy anginy w ciąży
Ból gardła wywołany infekcją paciorkowcami zazwyczaj pojawia się nagle – po około 3 dniach od kontaktu człowieka z bakterią z rodzaju Streptococcus. Anginie, także u kobiet w ciąży, towarzyszy również znaczna opuchlizna błony śluzowej gardła, która nie tylko utrudnia przełykanie ale także mówienie. W tylnej części gardła może pojawić się biały nalot, a w ciężkich infekcjach – również ropa w okolicy migdałków. Do innych – mniej charakterystycznych objawów anginy ciężarnych – należą: gorączka, bóle głowy, znaczna utrata apetytu i bóle węzłów chłonnych okalających szyję. Jedną z cech, która odróżnia anginę od zwykłego przeziębienia, jest brak kaszlu.
Przyczyny anginy w ciąży
Angina ciężarnych, podobnie jak inne przypadki tej choroby, jest wywoływana przez bakterie z rodzaju Streptococcus – przede wszystkim Streptococcus pyogenes. Do infekcji dochodzi poprzez dostanie się do dróg oddechowych kropelek śluzu osoby zakażonej. Bakterie mogą być również transmitowane na przedmiotach codziennego użytku – ręcznik, ubranie i często dotykane powierzchnie. Paciorkowce nie mogą długo przetrwać na powierzchniach – w wystarczająco wysokiej temperaturze szybko wysychają i obumierają – skuteczność transmisji zależy więc od warunków otoczenia. Z tego powodu do zakażeń znacznie częściej dochodzi w trakcie bardziej wilgotnych i chłodniejszych miesięcy roku.
Czynniki ryzyka anginy w ciąży
Ciąża nie należy do typowych czynników ryzyka infekcji paciorkowcami. Jeśli jednak kobieta ma kontakt z osobami pracującymi w przedszkolu, szpitalu lub miejscu publicznym ryzyko przeniesienia patogenu jest znaczne. Małe dzieci należą do grupy nosicieli, którzy mogą być bezobjawowo zainfekowani bakteriami.
Zobacz też: 7 owoców o dużej zawartości cynku
Diagnoza anginy w ciąży
Lekarz pierwszego kontaktu może szybko zdiagnozować anginę ciężarnej, nie tylko na podstawie typowych objawów. Wśród najbardziej skutecznych technik diagnostycznych należy wyróżnić dokonanie posiewu z próbki śluzu, którą lekarz pobiera bezpośrednio z powierzchni gardła przy pomocy jałowego wacika. Podstawową wadą tego testu jest długość jego trwania. Wymaz jest przenoszony na selekcyjne podłoże mikrobiologiczne, które następnie umieszczane jest w specjalnej cieplarce – wzrost poszukiwanych bakterii jest stymulowany przez związki chemiczne obecne w podłożu.
Leczenie anginy w ciąży
Ciąża nie ma wpływu na wybraną metodę leczenia i jej skuteczność. Do podstawowych rozwiązań należy antybiotykoterapia, w której wykorzystuje się leki bezpośrednio zabijające lub spowalniające rozwój bakterii. Najczęściej wybieraną grupą antybiotyków są penicyliny, na które jednak pewna część populacji wykazuje alergię. W takim przypadku konieczny jest wybór innego antybiotyku. Skuteczne leczenie anginy u kobiet w ciąży jest kluczowe, niedoleczona angina skutkuje licznymi powikłaniami: gorączką reumatyczną, uszkodzeniem serca i dalszych dróg oddechowych. Może prowadzić nawet do uszkodzeń płodu i innych komplikacji ciąży.
Warto przeczytać:
Owoce morza w ciąży – czy kobiety w ciąży powinny jeść owoce morza?
Czy warto jeść owoce morza w ciąży? Owoce morza są często spożywane przez kobiety w ciąży ze względu na bogactwo składników mineralnych. Spożywając owoce morza w ciąży, warto zwrócić uwagę ni kilka kwestii. W tym artykule podpowiemy, jak bezpiecznie spożywać owoce morza oraz czemu kobiety w ciąży powinny włączyć ryby i krewetki do swojej diety. […]
Czytaj dalej
Aloes: właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Wyciąg z aloesu jest prawdopodobnie jednym z najczęściej stosowanych preparatów pochodzenia naturalnego używanych w przypadku lekkich zmian skórnych. Wynika to z faktu, że żelopodobna tkanka rośliny zawiera liczne substancje o właściwościach odżywiających i nawilżających. Jest on wykorzystywany zarówno w formie substratu do produkcji kosmetyków, jak i w postaci pociętych kawałków mięsistych liści. Dużo wygodniejsze jest […]
Czytaj dalej
Kurza (zmierzchowa) ślepota – przyczyny, objawy i leczenie
Kurza ślepota, znana także jako ślepota zmierzchowa to wada wzroku objawiająca się zaburzeniami widzenia po zmierzchu lub w słabo oświetlonym pomieszczeniu. Kurza ślepota, znana też jako zmierzchowe niedowidzenie, to problem z widzeniem w słabym oświetleniu. Dla wielu osób pierwszym sygnałem jest pogorszenie wzroku podczas prowadzenia auta po zmroku albo trudność w przystosowaniu się do ciemnego […]
Czytaj dalej
Jak dieta wpływa na poziom hormonów
Dieta może mieć znaczący wpływ na poziom hormonów w organizmie. Hormony są substancjami chemicznymi wytwarzanymi przez gruczoły i regulują wiele funkcji fizjologicznych, w tym metabolizm, wzrost, funkcje seksualne i nastrój. Niektóre składniki odżywcze i sposoby żywienia mogą wpływać na produkcję hormonów. Białko jest niezbędne do produkcji hormonów, dlatego jego niedobór może prowadzić do zaburzeń hormonalnych. […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.
