You are currently viewing Co to są antyoksydanty? Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – rola i znaczenie dla organizmu

Co to są antyoksydanty? Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – rola i znaczenie dla organizmu

Opublikowano 14 kwietnia, 2025

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to wybrane witaminy i inne składniki odżywcze, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dzięki temu pomagają organizmowi bronić się przed wieloma chorobami i starzeniem. Poznaj te, które określa się mianem walczącej piątki.

Cynk

Oprócz roli przeciwutleniacza, pełni w organizmie wiele funkcji. Odpowiada m. in. za dobrostan skóry, włosów i paznokci. Jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Odgrywa również rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu kości.

Sygnałami niedoboru cynku są stany zapalne skóry, wypadanie włosów, zaburzona odporność oraz trudności z gojeniem ran.

Co jeść, aby dostarczyć cynk organizmowi? Najwięcej cynku znajduje się w owocach morza, ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej, pestkach dyni, kakao, migdałach, nasionach słonecznika. Dobrymi źródłami cynku są także suche nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane, żółte sery, a także mięso i podroby.

Selen

Silny przeciwutleniacz. Odpowiada za prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Odgrywa m. in. ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przy odpowiednio wysokim spożyciu, selen może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Przyczynia się także do zapobiegania innym chorobom.

Zobacz też: Dieta a libido – co jeść, aby zwiększyć popęd płciowy?

Niedobory selenu mogą prowadzić do zwyrodnienia wielu narządów i tkanek. Najwięcej selenu jest w łososiu, jajkach, kaszy gryczanej, szynce wędzonej i kakao.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Zwana także kwasem askorbinowym. Ma istotny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Bierze m. in. udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń, regulacji ciśnienia tętniczego i  utrzymaniu zdrowych dziąseł. Podnosi również odporność organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe. Pomaga także we wchłanianiu żelaza.

Do najczęstszych objawów deficytu kwasu askorbinowego należą bóle mięśni, zmęczenie, brak apetytu, obrzmienie i krwawienie dziąseł, zmniejszona odporność na infekcje, ogólne osłabienie organizmu oraz anemia. Całkowity brak kwasu askorbinowego prowadzi do szkorbutu.

Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach dzikiej róży i rokitnika, czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, brukselce, brokułach. Znajdziesz ją także w truskawkach, pomarańczach i kiwi. Pamiętaj, że warzywa i owoce podczas obróbki termicznej tracą do 70 proc. witaminy C, dlatego zaleca się ich jedzenie przede wszystkim na surowo.

Witamina A

Jako przeciwutleniacz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Pomaga też m. in. zachować prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci i błon śluzowych. Jest również niezbędna w procesie widzenia. Wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Niedobory witaminy A mogą objawiać się m. in. gorszą kondycją włosów, skóry i paznokci oraz niedowidzeniem o zmierzchu, czyli tzw. kurzą ślepotą.

Witaminę A zapewnisz sobie, jedząc zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. W żywności pochodzenia zwierzęcego witamina A występuje w formie retinolu i jego pochodnych (retinoidów), a roślinnego – w postaci karotenoidów, z których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten. Najwięcej retinoidów znajduje się w oleju, wątrobie, maśle, żółtych serach, rybach oraz żółtku jajek. Beta-karoten zawarty jest w czerwonych, żółtych, pomarańczowych oraz ciemnozielonych warzywach i owocach.

Witamina E

Zwana „witaminą młodości”. W organizmie pełni przede wszystkim funkcję antyoksydantu. Dzięki neutralizowaniu szkodliwego wpływu wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia i chroni przed ryzykiem rozwoju wielu chorób.

Najwięcej witaminy E znajduje się w tłuszczach roślinnych, orzechach laskowych, migdałach, pestkach dyni i nasionach słonecznika. Włącz też do diety natkę pietruszki, zieloną i czerwoną paprykę, szpinak oraz czarne jagody.

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Warto przeczytać:

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i postbiotyki

Probiotyki i zdrowie układu pokarmowego to nie tylko modny, gorący temat w branży zdrowego odżywiania. Dzięki lepszemu zrozumieniu naszego mikrobiomu, możemy lepiej zrozumieć jaką rolę odgrywają w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucie. Ponieważ coraz więcej osób uznaje mikrobiom za istotny składnik naszego zdrowia, coraz więcej osób zwraca na niego uwagę. Ma zarówno pozytywne, jak i […]

Czytaj dalej

Żeń-szeń – właściwości i zastosowanie korzenia żeń-szeń

Żeń-szeń jest rośliną leczniczą szeroko stosowaną w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Korzeń żeń-szenia powszechnie uważany jest za zioło pochodzące z Chin. Jednak kilka rodzajów korzenia żeń-szeń uprawia się aż w 35 krajach. Największą sławą cieszy się chiński żeń-szeń. Poza tym jest jeszcze żeń-szeń czerwony, czyli koreański, amerykański korzeń żeń-szenia rosnący we wschodniej i środkowej części […]

Czytaj dalej

Jak przechowywać pomidory w domu

Odpowiednie przechowywanie pomidorów jest kluczowe dla zachowania ich świeżości, smaku i wartości odżywczych. Pomidory są wykorzystywane w wielu potrawach i ich jakość może znacząco wpłynąć na ostateczny smak i efekt kulinarny. Celem tego artykułu jest omówienie właściwych metod przechowywania pomidorów, które pomogą utrzymać ich świeżość oraz przedłużyć ich trwałość. Poprzez zastosowanie się do tych wskazówek, […]

Czytaj dalej

Suchy nos, suche gardło – jak leczyć suche zatoki?

Wydawałoby się, że nos odpowiedzialny jest jedynie za oddychanie. Oczywiście to prawda, ale dostarczanie powietrza, a wraz z nim, tlenu do organizmu to jedna z funkcji tego narządu. Błona śluzowa wyścielająca wnętrze nosa, dzięki pokrywającym jej powierzchnię, rzęskom oczyszcza powietrze z drobnoustrojów chorobotwórczych. Mechanizm ten ponadto jest wzmacniany obecnością śluzu w komorach nosa, to zawarty […]

Czytaj dalej

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.