Opublikowano 22 kwietnia, 2025
Lepsze zbadanie tkanek ludzkich i osiągnięcia w dziedzinie biologii mikroorganizmów pozwoliły na opracowanie technik zwiększających biodostępność czynników dozowanych na skórę. Po latach badań okazało się, że jednym z kluczowych elementów skóry jest jej mikroflora. Oddziaływanie nieszkodliwych grzybów i bakterii z komórkami ludzkimi kazało się równie istotne co dostarczanie samych substancji aktywnych w sprejach i kremach. Dlatego tak ważne jest stosowanie kosmetyków, które są delikatne dla mikroflory i nie zaburzają żywotności samych mikroorganizmów.
Jak jest zbudowana ludzka skóra?
Skóra ludzka jest narządem, którego złożoność strukturalna i fizjologiczna są często niedoceniane. Zbudowana jest z trzech warstw: naskórka (nabłonek płaski rogowaciejący, którego komórki tworzą najmniej przepuszczalną warstwę), skóry właściwej (składającej z tkanki łącznej zawierającej znaczne ilości białek w formie włókien np. kolagenu) i tkanki podskórnej (cienka warstwa tkanki tłuszczowej, która odpowiada za termoregulację i amortyzację). Każda z nich pełni odmienne funkcje ściśle związane z ich budową. Rogowaciejący naskórek jest pierwszą linia obrony skóry przed patogenami ze środowiska.
Do najistotniejszych czynników ochronnych należą: flora bakteryjna, niskie pH i białka wydzielane przez komórki o właściwościach bakteriobójczych i hamujących rozwój grzybów. Niska przepuszczalność skóry zapewnia ochronę głębiej ulokowanych tkanek przed toksynami. Odpowiednie nawilżenie, odżywienie komórek i właściwe tempo regeneracji umożliwiają skórze właściwe funkcjonowanie. Jednak niska przepuszczalność utrudnia dostęp substancji aktywnych obecnych w kosmetykach podawanych bezpośrednio na jej powierzchnię.
Czym są biofermenty?
Biofermenty (nazywane też skrótowo fermentami) stanowią pulę substancji produkowanych przez laboratoryjne hodowle organizmów modelowych takich jak drożdże z gatunku Saccaromyces cerevisiae czy bakterie rodzaju Lactobacillus. Powstają z elementów roślinnych na skutek przetwarzania ich przez enzymy mikroorganizmów lub poprzez syntezę z elementów składowych obecnych w pożywce. Fermentacja (czyli przetworzenie) roślin pozwala na uzyskanie produktów o zupełnie nowych funkcjach (w porównaniu do materiału wyjściowego). Produkty takie, prócz wspomagania wchłaniania cząstek aktywnych przez skórę, dodatkowo chronią mikroflorę skórna przed uszkodzeniami przez reaktywne formy tlenu (w tym wolne rodniki), odżywiają ją i zabezpieczają przed zbyt dużą zmiennością (innymi słowy – zwiększają stabilność stanu fizjologicznego skóry).
Zobacz też: Jak walczyć z foto-uszkodzeniami skóry?
Jednym z najczęściej stosowanych produktów pochodzenia biologicznego w kosmetykach jest zawiesina DNA w formie hydrożelu. Ta cząsteczka chemiczna, poprzez obecność silnie zjonizowanych i wysoce powtarzalnych reszt kwasu fosforowego, wiąże kationy i znaczne ilości wody. Biofermenty prócz nadawania kosmetykom nowych funkcji mogą stanowić też zamienniki syntetycznych składowych produktów. Zastąpienie silikonów przez polimery obecne w mieszaninie fermentujących traw czy ziaren soi zapobiega powstawaniu stanów zapalnych przez zatykanie porów. Ekstrakty sfermentowanych papryczek chili zwiększają ukrwienie skóry, a tym samym natlenienie i odżywienie jej głębszych warstw. W procesie fermentacji bakterie i drożdże wytwarzają też znaczne ilości witamin i aminokwasów, które stanowią kolejny czynnik aktywny w kosmetykach. Należy wspomnieć, że nie trzeba ograniczać się do produktów egzotycznych i również „na naszym podwórku” znajdziemy rośliny, z których można pozyskiwać dobroczynne biofermenty. Sok z gruszki z elementami miąższu poddany fermentacji z udziałem bakterii z rodzaju Lactobacillus ma właściwości regenerujące.
Ogromna liczba gatunków roślin i mikroorganizmów sprawia, że temat biofermentów w kosmetykach pozostaje otwarty, a błyskawiczny rozwój technologii izolacji na skalę przemysłową stale zwiększa różnorodność produktów na rynku.
Warto przeczytać:

Jak dieta wpływa na poziom hormonów
Dieta może mieć znaczący wpływ na poziom hormonów w organizmie. Hormony są substancjami chemicznymi wytwarzanymi przez gruczoły i regulują wiele funkcji fizjologicznych, w tym metabolizm, wzrost, funkcje seksualne i nastrój. Niektóre składniki odżywcze i sposoby żywienia mogą wpływać na produkcję hormonów. Białko jest niezbędne do produkcji hormonów, dlatego jego niedobór może prowadzić do zaburzeń hormonalnych. […]
Czytaj dalej
Sól kuchenna a dieta – rodzaje i właściwości soli kuchennej
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, pełni kluczową rolę w organizmie człowieka, zapewniając niezbędne funkcje dla jego prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiamy omówienie głównych funkcji soli kuchennej oraz dlaczego jest ona niezbędna dla utrzymania równowagi elektrolitowej organizmu. Rodzaje soli kuchennej Drobno zmielone sole są gęste, więc zwykle zawierają więcej sodu niż sole o grubszych ziarnach. Należy pamiętać, że zawartość […]
Czytaj dalej
Dieta SIRT – na czym polega? Co warto wiedzieć o diecie Sirt?
Podsumowanie Dieta SirtFood to plan żywieniowy, który ogranicza spożywanie kalorii oraz bazuje tylko na konkretnych produktach spożywczych. Twórcy diety Sirtfood zapewniają, że dieta ta, która bazuje na takich produktach jak truskawki, jarmuż i ciemna czekolada, jest świetna na odchudzanie i oraz może zapobiegać chorobom i starzeniu się. Wielu celebrytów stosuje diete sirtfood twierdząc, że działa. […]
Czytaj dalej
Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Podsumowanie Już starożytni Egipcjanie znali i wykorzystywali olej z czarnuszki ze względu na jego zdrowotne właściwości. W krajach muzułmańskich olej z czarnuszki jest uważany za jeden z najskuteczniejszych środków leczniczych. Wszystko dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, ale przede wszystkim tymochinonowi – substancji, która działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a nawet ma potencjalne […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.