You are currently viewing Orzechy nerkowca – zalety i wartości odżywcze

Orzechy nerkowca – zalety i wartości odżywcze

Opublikowano 14 listopada, 2022

Nerkowce zawierają błonnik, witaminy, minerały i inne fitozwiązki, które pomogą Ci chronić się przed wieloma chorobami. Jednym z tych składników jest cynk, niezbędny m. in. do odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj!

Orzech nerkowca to jedna z części owocu drzewa zwanego m. in. nanerczem zachodnim. Drugą część stanowi również jadalne jabłko nanerczowe. Drzewo nerkowca pochodzi z Brazylii. Rozpowszechniło się na świecie dzięki portugalskim odkrywcom. Dziś jest uprawiane na skalę komercyjną w Brazylii, Wietnamie, Indiach i wielu krajach afrykańskich. Należy do rodziny Anacardiaceae, co oznacza że jest blisko spokrewnione z mango i pistacją.

Nerkowce są cenione nie tylko za walory kulinarne, ale również – za właściwości zdrowotne. Jakie składniki odżywcze w nich znajdziesz? Przede wszystkim bogactwo przyjaznych sercu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego. Te dobre tłuszcze, zwane także MUFA, pomagają obniżyć poziom „złego” i zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu we krwi. Uważa się, że dieta śródziemnomorska, która jest zasobna w MUFA, przyczynia się do zapobiegania chorobie niedokrwiennej serca.

Zobacz też: Seler naciowy

Orzechy indyjskie – bo tak również się je nazywa – są też skarbnicą cynku (5,78 mg/100 g). Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w syntezie białek, gojeniu się ran i we wzmacnianiu układu odpornościowego przeciwko infekcjom. Jest również odpowiedzialny za dobrostan skóry, włosów i paznokci. Objawem niedoboru cynku jest zaburzona odporność, stany zapalne skóry czy wypadanie włosów.

W owocach nanercza obecne są także inne składniki mineralne, takie jak mangan, potas, selen, miedź, fosfor i magnez. Ten ostatni bierze m. in. udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Odgrywa również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Ponadto orzechy nerkowca są bardzo dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie i prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Jego niedostatek w diecie może doprowadzić do zmęczenia, anemii i zwiększonej podatności na infekcje.

Nerkowce kryją w sobie także błonnik, białko oraz istotne witaminy z grupy B, witaminę K, „witaminy młodości” C i E oraz antyoksydanty (m. in. zeaksantynę, która zapobiega chorobie oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem). Ich wartość energetyczna wynosi 553 kcal/100 g.

Dzięki zawartym w nich składnikom, te superorzechy wpływają korzystnie na zdrowie serca, mięśni oraz kości i zębów. Wzmacniają system odpornościowy. Ich jedzenie może przyczyniać się do zapobiegania kamieniom żółciowym i cukrzycy typu 2. Z powodu dużej zawartości żelaza i miedzi, pomagają w walce z anemią. Mają działanie antyoksydacyjne i upiększające.

Uwaga, orzechy nerkowca mogą uczulać, zwłaszcza dzieci. Objawy alergiczne związane są z obecnością kwasu anakordowego. Osoby nadwrażliwe na nerkowce, mogą być także uczulone na inne orzechy i owoce z rodziny Anacardiaceae.

Jak wykorzystać orzechy nerkowca w kuchni?

Nerkowce mają delikatny, słodki smak. Możesz chrupać je w ramach przekąski. Sprawdzą się również jako dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek oraz ciastek, herbatników, lodów i innych deserów. Orzechy nerkowca wzbogacą także smak pikantnych potraw z ryżu, warzyw, ryb lub kurczaka. Robi się z nich także mleko i masło, które posłuży Ci np. do smarowania pieczywa lub jako baza do pysznych sosów.

Co ciekawe, w niektórych krajach za przysmak uchodzą też jabłka nerkowca. Jada się je w całości i przygotowuje z nich napoje. Stanowią także składnik m. in. szamponów, kosmetyków i maści przeciwbólowych. Poza orzechami i jabłkami, również inne części drzewa nerkowca wykorzystywane są do celów kulinarnych, przemysłowych, zdrowotnych i służących urodzie.

Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)

Wartość energetyczna – 533 kcal
Białko – 18,22 g
Tłuszcz – 43,85 g
-nasycone – 7,783 g
-jednonienasycone – 23,797 g
-wielonienasycone – 7,845 g
Węglowodany – 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik – 3,3 g

Zawartość witamin w orzechach nerkowca

Witamina C – 0,5 mg
Tiamina – 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna – 1,062 mg
Witamina B6 – 0,417 mg
Kwas foliowy –  25 µg
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K – 34,1 µg

Minerały

Wapń – 37 mg
Żelazo – 6,68 mg
Magnez – 292 mg
Fosfor – 593 mg
Potas – 660 mg
Sód – 12 mg
Cynk – 5,78 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Warto przeczytać:

[pt_view id=”28d5181pjh”]

[pt_view id=”7d77209sou”]

[pt_view id=”df23ee90m1″]

[pt_view id=”b200e9chjr”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.