Opublikowano 14 listopada, 2022
Nerkowce zawierają błonnik, witaminy, minerały i inne fitozwiązki, które pomogą Ci chronić się przed wieloma chorobami. Jednym z tych składników jest cynk, niezbędny m. in. do odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj!
Orzech nerkowca to jedna z części owocu drzewa zwanego m. in. nanerczem zachodnim. Drugą część stanowi również jadalne jabłko nanerczowe. Drzewo nerkowca pochodzi z Brazylii. Rozpowszechniło się na świecie dzięki portugalskim odkrywcom. Dziś jest uprawiane na skalę komercyjną w Brazylii, Wietnamie, Indiach i wielu krajach afrykańskich. Należy do rodziny Anacardiaceae, co oznacza że jest blisko spokrewnione z mango i pistacją.
Nerkowce są cenione nie tylko za walory kulinarne, ale również – za właściwości zdrowotne. Jakie składniki odżywcze w nich znajdziesz? Przede wszystkim bogactwo przyjaznych sercu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego. Te dobre tłuszcze, zwane także MUFA, pomagają obniżyć poziom „złego” i zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu we krwi. Uważa się, że dieta śródziemnomorska, która jest zasobna w MUFA, przyczynia się do zapobiegania chorobie niedokrwiennej serca.
Zobacz też: Seler naciowy
Orzechy indyjskie – bo tak również się je nazywa – są też skarbnicą cynku (5,78 mg/100 g). Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w syntezie białek, gojeniu się ran i we wzmacnianiu układu odpornościowego przeciwko infekcjom. Jest również odpowiedzialny za dobrostan skóry, włosów i paznokci. Objawem niedoboru cynku jest zaburzona odporność, stany zapalne skóry czy wypadanie włosów.
W owocach nanercza obecne są także inne składniki mineralne, takie jak mangan, potas, selen, miedź, fosfor i magnez. Ten ostatni bierze m. in. udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Odgrywa również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Ponadto orzechy nerkowca są bardzo dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie i prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Jego niedostatek w diecie może doprowadzić do zmęczenia, anemii i zwiększonej podatności na infekcje.
Nerkowce kryją w sobie także błonnik, białko oraz istotne witaminy z grupy B, witaminę K, „witaminy młodości” C i E oraz antyoksydanty (m. in. zeaksantynę, która zapobiega chorobie oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem). Ich wartość energetyczna wynosi 553 kcal/100 g.
Dzięki zawartym w nich składnikom, te superorzechy wpływają korzystnie na zdrowie serca, mięśni oraz kości i zębów. Wzmacniają system odpornościowy. Ich jedzenie może przyczyniać się do zapobiegania kamieniom żółciowym i cukrzycy typu 2. Z powodu dużej zawartości żelaza i miedzi, pomagają w walce z anemią. Mają działanie antyoksydacyjne i upiększające.
Uwaga, orzechy nerkowca mogą uczulać, zwłaszcza dzieci. Objawy alergiczne związane są z obecnością kwasu anakordowego. Osoby nadwrażliwe na nerkowce, mogą być także uczulone na inne orzechy i owoce z rodziny Anacardiaceae.
Jak wykorzystać orzechy nerkowca w kuchni?
Nerkowce mają delikatny, słodki smak. Możesz chrupać je w ramach przekąski. Sprawdzą się również jako dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek oraz ciastek, herbatników, lodów i innych deserów. Orzechy nerkowca wzbogacą także smak pikantnych potraw z ryżu, warzyw, ryb lub kurczaka. Robi się z nich także mleko i masło, które posłuży Ci np. do smarowania pieczywa lub jako baza do pysznych sosów.
Co ciekawe, w niektórych krajach za przysmak uchodzą też jabłka nerkowca. Jada się je w całości i przygotowuje z nich napoje. Stanowią także składnik m. in. szamponów, kosmetyków i maści przeciwbólowych. Poza orzechami i jabłkami, również inne części drzewa nerkowca wykorzystywane są do celów kulinarnych, przemysłowych, zdrowotnych i służących urodzie.
Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)
Wartość energetyczna – 533 kcal
Białko – 18,22 g
Tłuszcz – 43,85 g
-nasycone – 7,783 g
-jednonienasycone – 23,797 g
-wielonienasycone – 7,845 g
Węglowodany – 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik – 3,3 g
Zawartość witamin w orzechach nerkowca
Witamina C – 0,5 mg
Tiamina – 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna – 1,062 mg
Witamina B6 – 0,417 mg
Kwas foliowy – 25 µg
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K – 34,1 µg
Minerały
Wapń – 37 mg
Żelazo – 6,68 mg
Magnez – 292 mg
Fosfor – 593 mg
Potas – 660 mg
Sód – 12 mg
Cynk – 5,78 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Warto przeczytać:
[pt_view id=”28d5181pjh”]
[pt_view id=”7d77209sou”]
[pt_view id=”df23ee90m1″]
[pt_view id=”b200e9chjr”]
Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.
