You are currently viewing Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Opublikowano 14 listopada, 2022

Pestki dyni to jadalne nasiona typowo prażone w celu uzdatnienia ich spożycia. Są częstym składnikiem kuchni meksykańskiej i często są spożywane jako zdrowa przekąska. Czasami nazywa się je pepitas, co po hiszpańsku oznacza „małe nasionko dyni”.

Składniki zawarte w pestkach dyni stanowią aktualnie przedmiot licznych badań pod kątem profilaktyki, a w niektórych przypadkach nawet leczenia wielu chorób.

Przyjrzyjmy się zatem jakie korzyści zdrowotne wynikają z pestek dyni, jaka jest zawartość składników odżywczych oraz ich sposób wykorzystania pestek dyni w diecie.

Choć doniesienia na temat pestek dynu wymagają jeszcze pełnego potwierdzenia i dodatkowych analiz naukowych, już teraz możemy korzystać z ich dobroczynnym właściwościom.

Pestki dyni są dość kaloryczne – 100 g suszonych nasion dostarcza 559 kcal i niemalże 50 g tłuszczu, dlatego nie powinniśmy eliminować ich z diety, a jedynie zjadać z umiarem. Ich walory przede wszystkim powinni docenić mężczyźni, gdyż – z uwagi na bardzo wysoką zawartość cynku – pestki dyni mogą przyczynić się do poprawy sprawności seksualnej i płodności. Co więcej, mogą okazać się również pomocne u panów z przerostem prostaty (należy jednak zawsze pamiętać, aby w przypadku takich jednostek chorobowych składnik diety nie zastępował ani konsultacji lekarskiej ani zaordynowanej przez lekarza terapii).

Zobacz też: Zioła wspomagające odporność i walkę z przeziębieniem

Powyższe tezy posiadają swoje pokrycie w badaniach naukowych. Jak bowiem odnotowano, u mężczyzn z obniżonym poziomem testosteronu i zmniejszoną ruchliwością plemników występuję niewielki lub znaczny niedobór cynku, zaś suplementacja tego pierwiastka przez 50 dni w dawce 60 mg przyczynia się do wzrostu liczby plemników aż o 8-20 milionów/ml. Jeśli do wyników tych dołączamy informację o roli cynku w profilaktyce infekcji dróg oddechowych, wpływ na poprawę stanu włosów czy chociażby właściwości antywolnorodnikowe, udział pestek dyni w naszej codziennej diecie powinien znacząco wzrosnąć.

Mało tego! Pestki dyni aż w 30 do 40 proc. składają się z oleju zawierającego fitosterole i kwasy omega-3. Te ostatnie wykazują udowodnione działanie przeciwzapalne, przyczyniają się do hamowania procesów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, ograniczają odkładania się złogów cholesterolu, wspomagają kondycję narządu wzroku czy wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Warto również wiedzieć, że w niektórych kulturach jeszcze w dzisiejszych czasach pestki dyni funkcjonują jako lek. Mowa tutaj m.in. o medycynie chińskiej, która wykorzystuje je w celu złagodzenia niektórych dolegliwości związanych z podwyższeniem poziomu cukru we krwi.

Pestki z dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze

Korzystne właściwości pestek dyni dotyczą również żołądka i jelit. Jak wskazuje coraz więcej badań zawarta w nich kukurbitacyna może efektywnie wspomóc leczenie chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego (np. zakażeń tasiemcem czy owsikiem). Efekt ten związany jest ze szczególnością zdolnością tej substancji do uszkodzenia układu nerwowego pasożytów. Oczywiście, pamiętajmy, aby w tym przypadku pestki dyni nie zastępowały leczenia zaordynowanego przez lekarza, a jedynie go uzupełniały. Wówczas uzyskamy najlepsze efekty!

Pestki z dyni mogą pomóc chronić przed cukrzycą typu 2

Składniki odżywcze w nasionach dyni mogą pomóc chronić przed cukrzycą typu 2. Reaktywne formy tlenu (ROS) odgrywają rolę w rozwoju cukrzycy, a przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko.

W jednym eksperymencie szczury z cukrzycą zaczęły wracać do zdrowia po diecie zawierającej mieszankę nasion lnu i dyni. Nasiona są dobrym źródłem magnezu.

Badania sugerują, że każde 100 miligramów (mg) dziennego wzrostu spożycia magnezu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o około 15 procent.

100-gramowa (g) porcja pestek dyni może zawierać ponad 90 mg magnezu.

Niski poziom magnezu może upośledzać wydzielanie insuliny i obniżać wrażliwość na insulinę.

Wartości odżywcze pestek z dyni

Według National Nutrient Database Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) 100-gramowa porcja ekologicznych nasion dyni zawiera:

127 kalorii
15 g węglowodanów (w tym 0 g cukru i 17,9 g błonnika)
5 mg białka
21,43 g tłuszczu, z czego 3,57 to tłuszcze nasycone
20 mg wapnia
0,9 g żelaza 1 g nasyconych kwasów tłuszczowych

100-gramowa porcja solonych, prażonych pestek dyni jednej marki w skorupkach zapewnia:

536 kalorii
4 g węglowodanów (w tym 3,6 g błonnika i 3,57 g cukru)
32,14 g białka
42,86 g tłuszczu, z czego 8,93 g to tłuszcze nasycone
71 mg wapnia
16,07 mg żelaza
571 g sodu

Pestki dyni a zawartość cynku

Pestki dyni są również źródłem magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jedno z badań naukowych wykazało, że 100 g pestek dyni zawiera:
7,99 mg cynku
9,76 mg żelaza
78,18 mg wapnia
90,69 mg magnezu
20,56 mg sodu

Bibliografia:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
Lestari, B. and Meiyanto, E., 2018. A review: The emerging nutraceutical potential of pumpkin seeds. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention, 9(2), pp.92-101.
Lestari, B. and Meiyanto, E., 2018. A review: The emerging nutraceutical potential of pumpkin seeds. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention9(2), pp.92-101.
Chatain, C., Pin, I., Pralong, P., Jacquier, J.P. and Leccia, M.T., 2017. Medicinal bioactivites and allergenic properties of pumpkin seeds: review upon a pediatric food anaphylaxis case report. European Annals of Allergy and Clinical Immunology, 49(6), pp.244-251.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”96a112fmxl”]

[pt_view id=”c69be8827t”]

[pt_view id=”2dc74612k1″]

[pt_view id=”14e3b48512″]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.