You are currently viewing Dlaczego warto jeść sushi?

Dlaczego warto jeść sushi?

Opublikowano 14 listopada, 2022

Restauracje oferujące sushi cieszą się ostatnio ogromną popularnością. Czy poza obłędnym smakiem (tak twierdzą zwolennicy) ta japońska potrawa ma jeszcze inne zalety? Warto przyjrzeć się temu, jaki wpływ ma jedzenie sushi na nasze zdrowie.

Czym jest sushi?

Japońska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Opiera się na ryżu, świeżych rybach, owocach morza i dużej ilości warzyw. Wszystkie te składniki możemy znaleźć w sushi – jednej z najpopularniejszych japońskich potraw. Okazuje się, że jest ona bogatym źródłem witamin i minerałów.

Wodorosty nori używane do przyrządzania sushi są bogate w jod. Ich jedzenie zaleca się również weganom i wegetarianom, ponieważ są dobrym źródłem witaminy B12 oraz B6. Zawierają dużo błonnika, co dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. W ich skład wchodzą również wapń, magnez, potas, cynk, białko, żelazo, selen, chlorofil i kwas foliowy oraz antyoksydanty spowalniające procesy starzenia.

Sushi kojarzy się przede wszystkim z surową rybą. Można je jednak zmodyfikować i zdecydować się na rybę wędzoną lub pieczoną. Ryby są bardzo bogate w białko. Tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu. Znajdziemy w nich także witaminę C, E, D oraz witaminy z grupy B. Ryby wymieniane są także jako dobre źródło cynku. Wprawdzie zawierają go mniej niż np. pestki dyni czy kasza gryczana, jednak cynk pochodzenia zwierzęcego jest dużo lepiej przyswajalny.

Osoby z niedoborem cynku powinny wybierać sushi z kalmarami, ośmiornicami czy krewetkami. Zawierają tego pierwiastka więcej niż ryby. W ich skład (podobnie jak w skład wodorostów) wchodzi również magnez, który wspomaga wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego. Ponadto owoce morza są bogate w wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę A, D i E, jod, wapń, fluor i selen.

Zobacz też: Krewetki – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Kawałki sushi maczamy w sosie sojowym. Również on jest źródłem pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też błonnik i witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki – fosfor, wapń, magnez i żelazo. Zdrowy sos sojowy powinien mieścić w sobie tylko cztery składniki: wodę, soję, sól i pszenicę lub ryż.

Wasabi (japoński chrzan) to samo zdrowie. Ma w sobie witaminy C i A, potas, sód i magnez. Działa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo, dlatego polecane jest np. na przeziębienie, radzi sobie również z bakterią Helicobacter pylori (odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka). Oczyszcza organizm z toksyn. Ułatwia trawienie. Pomaga udrażniać nos i zatoki.

Marynowany imbir, który służy zneutralizowaniu posmaku poprzedniej porcji sushi , również wspomaga trawienie i ułatwia spalanie tłuszczu, ma też silne działanie przeciwbakteryjne.

Najbardziej dyskusyjny jest ryż i rodzaje ryżu. Wiadomo, że brązowy jest dużo zdrowszy niż biały. Jednak nawet ten ostatni ma swoje zalety. Jest lekkostrawny, zawiera dużo białka, węglowodany złożone i witaminy z grupy B. Mogą go jeść osoby z nietolerancją glutenu. Ponadto do ryżu do sushi dodawany jest ocet ryżowy, który pomaga oczyszczać organizm z toksyn i obniżać poziom cholesterolu.

Pamiętajmy o tym, że sushi musi być przyrządzone ze świeżych (!) składników, dlatego warto kupować je w sprawdzonych miejscach. Jeśli mamy więcej czasu, możemy je również przygotować w domu. Jest to nieco czasochłonne, ale nie tak trudne jak mogłoby się wydawać. Jeżeli decydujemy się na surową rybę, sushi powinno być przygotowywane przez profesjonalistę, ponieważ w tym przypadku istnieje ryzyko spożycia groźnych dla zdrowia bakterii.

Surowa ryba jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3

Sushi technicznie nie oznacza surowej ryby, ponieważ jest ona jednym z wielu składników używanych w tym przysmaku. Nie można jednak zaprzeczyć, że sushi oferuje szeroki wachlarz gatunków surowych ryb i owoców morza, których nie znajdziemy w innych potrawach. Nic dziwnego, że na samo wspomnienie o sushi pojawiają się obrazy soczystego łososia czy bezcennego tuńczyka.

Choć sushi to nie tylko surowa ryba, jest ona niezaprzeczalnie jednym z jego najważniejszych elementów. Nikt nie chodzi do wysokiej klasy restauracji sushi po to, by jeść rolki z ogórkiem. To właśnie delikatny smak ryby, tak doskonale pokrojonej i przygotowanej przez szefa kuchni, przyciąga ludzi do ulubionych miejsc serwujących sushi.

Oprócz wspaniałego smaku, surowe ryby, takie jak łosoś, sardynki i makrela, są również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i poprawiają zdrowie serca. Skoro już wiesz, dlaczego Japończycy są tak zdrowi i mają dłuższą średnią długość życia, to czy nie jest to dobry powód, by zacząć jeść sushi?

Sushi to imponująca forma sztuki

Zgadzam się, że każdy rodzaj jedzenia można przedstawić w sposób artystyczny, ale jest coś takiego w sushi – kolory, forma i lśniąca polewa, których nie da się odtworzyć w innych potrawach. Japońscy szefowie kuchni latami uczą się i doskonalą sztukę, która wygląda tak prosto, a jednocześnie jest tak skomplikowana.

Kiedy goście otrzymują nigirizushi przygotowane tak perfekcyjnie przez wyszkolonego kucharza, zachwycają się nie tylko smakiem, ale i piękną, artystyczną formą. Neta (część ryby) jest krojona z niezwykłą precyzją i układana na ryżu skropionym octem. Posmarowana jest tradycyjnymi sosami, aby dodać jej dodatkowej glazury, i udekorowana ozdobami, takimi jak ikra rybia czy posiekany szczypiorek, aby nadać jej bardziej atrakcyjny wygląd. Z kolei rolki sushi są kreatywnie przygotowane, tak aby przypominały chrupiącą gąsienicę w rolce caterpillar roll i pysznego smoka w rolce dragon roll. Ozdabia się je mnóstwem sosów – od białego (majonez) i brązowo-czarnego (sos sojowy) po ciemnobrązowy (teriyaki) i czerwony (sriracha).

Do sushi podawane są niesamowite przyprawy i sosy

Kiedy zamawiasz sushi, na talerzu znajduje się nie tylko nigiri czy rolka. Do jedzenia dołączone są również wspaniałe przyprawy, które podkreślają jego smak. Na talerzu z sushi zazwyczaj znajduje się Twoje zamówienie oraz 3 dodatkowe dodatki – miseczka z sosem sojowym, pasta wasabi i marynowany imbir.
Mała miseczka zawierająca shoyu jest przeznaczona dla tych, którzy wolą, aby ich rolki sushi były polane dodatkowym sosem. Używa się jej również do maczania rybnej części nigirizushi przed włożeniem do ust. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością shoyu, ponieważ szef kuchni dodaje je już do sushi.

Pasta wasabi to ta zielona substancja, którą można zobaczyć na talerzu sushi. Ma ona ognisty smak, który może rozsadzić zatoki, więc wystarczy odrobina. Jest to pasta wytwarzana przez utarcie kłącza rośliny o nazwie wasabi. Stworzyłem artykuł, w którym wyjaśniam, czym jest wasabi i jak należy je spożywać. Unikaj mieszania wasabi z sosem sojowym, ponieważ jest to niezgodne z etykietą sushi.

Jest tak wiele różnych opcji sushi do wyboru

Tak, nie musisz powtarzać swojego zamówienia i jeść ciągle tego samego. Jedną z najlepszych rzeczy, które uwielbiam w sushi, jest to, że jest tak wiele szalonych opcji do wyboru. Kiedy mam ochotę rozpieścić swoje kubki smakowe, wybieram rolki filadelfijskie lub krewetki w tempurze.

W dni, kiedy dbam o zdrowie i nie mam ochoty na tłuste potrawy, nadal mogę cieszyć się moją ulubioną rolką z tuńczykiem. Istnieje tak wiele odmian ryb i owoców morza, które można spożywać na surowo, z grilla, gotowane lub gotowane na parze, że nigdy nie zabraknie kulinarnych opcji. Jest też wiele opcji dla wegan i wegetarian z rolkami z tofu i grzybami shitake.

Oprócz szerokiego wyboru nadzień i dodatków do sushi, można również wybierać spośród różnych sposobów prezentacji sushi. Do wyboru są na przykład nigiri sushi, rolki maki sushi, rolki uramaki, gunkan maki, temaki lub chirashi bowl sushi.

Właściwości zdrowotne sushi

Sushi jest bogate w Omega-3

Sushi jest bogate w oleje rybne Omega3, które zaliczane są do tłuszczów niezbędnych, ponieważ organizm nie jest w stanie ich wytworzyć. Mają one wiele zalet zdrowotnych, w tym obniżają wysoki poziom cholesterolu, ryzyko chorób serca i ogólny stan zapalny, a także obniżają ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i utrzymują rytm serca.

Sushi to dobre źródło białka

Ryby są doskonałym źródłem białka, które równoważy poziom cukru we krwi i utrzymuje poziom energii na stałym poziomie, co prowadzi do dłuższych okresów sytości, poprawy metabolizmu i ograniczenia podjadania między posiłkami, sprzyjając stałej i bezpiecznej utracie wagi.

Sushi to odżywcza przekąska

Ryba w sushi to jedzenie dla mózgu numer jeden! Kwasy tłuszczowe omega3 odżywiają i naprawiają komórki mózgowe, a ponieważ ryba jest również bogata w białko i niezbędne tłuszcze, pomaga skupić umysł, zwiększyć koncentrację i utrzymać energię. Sushi jest więc idealną propozycją na lunch w pracy na świeżym powietrzu.

Sushi stabilizuje nastrój

Dzięki regularnemu jedzeniu sushi, oleje rybne mogą pomóc w poważniejszych stanach, takich jak psychoza i zaburzenia dwubiegunowe. Ryby są również bogate w witaminę B12, która sprawia, że mózg jest „szczęśliwy” i zapobiega depresji, niepokojowi i zamgleniu mózgu.

Sushi zapobiega zmarszczkom

Sushi jest bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają uszkodzenia komórek, zapobiegają trwałym uszkodzeniom oksydacyjnym skóry i spowalniają ogólne starzenie się. Przeciwutleniacze zachowują strukturę komórkową skóry, pomagają zachować młodość komórek zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz organizmu oraz stanowią integralną część diety przeciwstarzeniowej!

Sushi zapobiega osteoporozie

Ryby są również wyjątkowym źródłem wapnia, głównego minerału odpowiedzialnego za zdrowie kości. Regularne spożywanie sushi może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i zapobiec poważniejszym schorzeniom, takim jak osteoporoza. Wapń stanowi również niezbędny „budulec” zdrowych włosów i paznokci.

Sushi wzmacnia pamięć

Wysoka zawartość niezbędnych tłuszczów Omega3 w rybach sushi wspomaga pamięć i funkcje poznawcze, dlatego regularne spożywanie sushi jest korzystne dla osób w każdym wieku, ponieważ pomaga chronić mózg i zachować zdrowe zdolności poznawcze.

Sushi pozytywnie wpływa na stan mięśni

Sushi to także doskonałe źródło białka, które w przypadku regularnych ćwiczeń może wspomóc naprawę i regenerację mięśni. Aby uzyskać maksymalne korzyści, jedz sushi co najmniej dwa lub trzy razy w tygodniu jako część swojego reżimu zdrowotnego i kondycyjnego.

Sushi zawiera dużo minerałów

Sushi jest również bogate w inne niezbędne minerały, takie jak cynk, wapń, magnez, fosfor i żelazo, które odgrywają ważną rolę w produkcji energii i wzmacnianiu odporności. Sushi obfituje również w witaminę A, karoten, witaminę C i retinol (witamina A i C występują częściej w sushi wegetariańskim).

Warto przeczytać:

[pt_view id=”9a431ad51c”]

[pt_view id=”15e5d12873″]

[pt_view id=”25aa986jo4″]

[pt_view id=”08f951dirw”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.