Opublikowano 22 kwietnia, 2025
Jackfruit/dżakfrut, (chlebowiec, drzewo bochenkowate) zaczyna być coraz bardziej popularny w Polsce. Nic dziwnego, bo jest nie tylko smaczny, ale także bardzo wartościowy. Jackfruit ma charakterystyczny słodki smak i może służyć do przyrządzania różnorodnych potraw. Jest również bardzo pożywny i może mieć wiele korzyści zdrowotnych.
Owoc drzewa chlebowego
Chlebowiec preferuje zdecydowanie tropikalny klimat, dlatego można go znaleźć na ulicznych targach Tajlandii, Malezji, Indonezji czy Brazylii. Drzewo, które go rodzi osiąga imponujące rozmiary, może być wysokie na 10 do 30 metrów. Sam owoc jackfruit może ważyć nawet 50 kg i mieć metr długości. Najczęściej jednak kupić można 10-kilogramowe okazy. Dojrzały owoc jackfruit w smaku przypomina połączenie ananasa, mango i brzoskwini. Czy owoc jest dojrzały czy nie, możemy ocenić m.in. obserwując twardość kolców okalających wnętrze chlebowca, który miękną w miarę dojrzewania. Uważać powinniśmy na niedojrzałe dżakfruty, ponieważ zawierają inhibitory trypsyny, które mogą powodować nieprzyjemne objawy ze strony układu trawienia takie jak bóle brzucha czy nudności.
Co to jest jackfruit?
Jackfruit to egzotyczny owoc uprawiany w tropikalnych regionach świata. Pochodzi z południowych Indii.
Należy do rodziny roślin Moraceae, do której należą również figi, morwy i owoce chlebowca. Jackfruit ma kolczastą zewnętrzną skórkę i jest koloru zielonego lub żółtego. Wyjątkowym aspektem owoców chlebowca jest ich niezwykle duży rozmiar. Jest to największy owoc drzewa na świecie i może osiągnąć wagę do 35 kg. Jackfruit ma subtelny, słodki i owocowy smak. Mówi się, że smakuje podobnie do połączenia różnych owoców, w tym jabłek, ananasów, mango i bananów.
Weganie i wegetarianie często używają tego owocu jako substytutu mięsa ze względu na jego konsystencję, która jest porównywalna do rozdrobnionego mięsa. Ponieważ jackfruit jest w stanie wytrzymać tropikalny klimat, może być głównym źródłem kalorii i węglowodanów dla ludzi w krajach rozwijających się, którzy są zagrożeni głodem. Chociaż jackfruit jest uprawiany w obszarach tropikalnych, staje się coraz szerzej dostępny w innych częściach świata, w tym w USA. Sezon na owoce jest w okresie letnim. Najczęściej spożywaną częścią jackfruita jest miąższ, czyli strąki owocu, które są jadalne zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe. Można go używać w słodkich i pikantnych potrawach, w tym w deserach i curry. Nasiona są również bezpieczne do spożycia.
Jak jeść owoc jackfruit?
Najczęściej spożywaną częścią jackfruit jest miąższ lub strąki owoców, które są jadalne zarówno w stanie dojrzałym, jak i niedojrzałym. Może być stosowany do dań słodkich i pikantnych. Dojrzały jackfruit może być składnikiem deserów, galaretek, soków, koktajli, niedojrzały natomiast po wysuszeniu i zmieleniu używany jest jako przyprawa czy zagęstnik do zup i sosów. Ale to nie wszystko! Coraz częściej i chętniej wykorzystywany jest jako wegański substytut mięsa. Nasiona są również bezpieczne do spożycia.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść sushi?
Wartości odżywcze owocu jackfruit
Jackfruit ma imponujący profil odżywczy.
Zawiera umiarkowaną ilość kilokalorii, dostarczając ich 155 w jednej porcji (165 gramów). Około 92% kalorii pochodzi z węglowodanów, podczas gdy reszta pochodzi z białka i niewielkiej ilości tłuszczu. Ponadto, jackfruit zawiera prawie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebujesz, a także przyzwoitą ilość błonnika.
Jedna filiżanka pokrojonych owoców dostarcza następujących składników odżywczych:
- Kalorie: 155 kcal
- Węglowodany: 40 gramów
- Błonnik: 3 gramy
- Białko: 3 gramy
- Witamina A: 10% ZDS
- Witamina C: 18% ZDS
- Ryboflawina: 11% ZDS
- Magnez: 15% ZDS
- Potas: 14% ZDS
- Miedź: 15% zalecanego dziennego spożycia
- Mangan: 16% zalecanego dziennego spożycia
To, co odróżnia jackfruita od innych owoców, to zawartość białka. Dostarcza ponad 3 gramy białka na filiżankę, w porównaniu do 0-1 grama w innych podobnych owocach, takich jak jabłka i mango. Jackfruit jest również bogaty w kilka rodzajów przeciwutleniaczy, które są prawdopodobnie odpowiedzialne za większość jego korzyści zdrowotnych.
Dlaczego chlebowiec zyskał miano „superfood”?
To zasługa zawartości znaczących ilości witaminy A, C, B1, B2, niacyny, wapnia, żelaza, manganu, potasu, magnezu, cynku, a także błonnika pokarmowego, lignanów i gum. Całkiem sporo jak na jeden owoc, prawda? Bogactwo składników przekłada się na właściwości dżakfruta:
- zapobieganie anemii
- poprawę jakości snu
- ochronę jelita grubego
- regulację ciśnienia krwi i rytmu serca
- usprawnienie trawienia
- dobroczynny wpływ na wzrok (ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej)
Spożywanie jackfruit pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
Jackfruit ma kilka właściwości, które mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Ma dość niski indeks glikemiczny (IG), który jest miarą szybkości wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Zostało to przypisane błonnikowi, który zapewnia, który spowalnia trawienie i pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Co więcej, chlebowiec dostarcza pewnej ilości białka, które może pomóc w zapobieganiu zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku.
Ponadto badanie na myszach z cukrzycą wykazało, że ekstrakt z liści chlebowca pomógł obniżyć poziom cukru we krwi na czczo i zapewnił długoterminową kontrolę poziomu cukru.
Owoc jackruit wspomaga ogólną odporność organizmu
Jackfruit jest bogaty w kilka silnych przeciwutleniaczy, które zapewniają różne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszone ryzyko wielu chorób.
Przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi, które często wynikają z uszkodzeń powodowanych przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
Witamina C: Jackfruit zawiera duże ilości witaminy C, która może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak.
Karotenoidy: wykazano, że karotenoidy pomagają zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko różnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca.
Flawanony: flawanony mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu – ważne czynniki w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Jak jeść owoc jackfruit?
Jackfruit jest bardzo wszechstronny i może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu. Aby go przygotować, należy najpierw przekroić go na pół i usunąć żółte strąki i nasiona ze skórki i rdzenia owocu. Możesz to zrobić za pomocą noża lub rąk. Ważne jest, aby pamiętać, że biała, włóknista część wewnątrz jackfruita jest niezwykle lepka, więc warto nosić rękawiczki podczas przyrządzania. W zależności od stopnia dojrzałości owoce jackfruita można spożywać w stanie surowym lub przyrządzać z nich słodkie i pikantne potrawy.
Niedojrzałe owoce najlepiej smakują w daniach pikantnych, podczas gdy słodycz dojrzałych owoców świetnie nadaje się do deserów. Ponieważ jest to owoc egzotyczny, trudno jest znaleźć świeży jackfruit w sklepach spożywczych, zwłaszcza poza sezonem. Jednak często sprzedawany jest w puszkach, co jest wygodną opcją.
Wegetarianie i weganie często używają jackfruita jako alternatywy dla mięsa ze względu na jego konsystencję. Na przykład, można użyć tego owocu jako zamiennika mięsa w jackfruit tacos, gotując go, a następnie łącząc z warzywami i przyprawami. Dodatkowo jackfruit można wykorzystać w curry lub zupie. Dojrzałe owoce doskonale smakują również dodane do jogurtu lub płatków owsianych. Jadalne są również pestki jackfruita. Można je uprażyć lub ugotować, a następnie połączyć z przyprawami. Pestki można wykorzystać do zrobienia hummusu.
Ryzyko związane z jedzeniem owoców chlebowca
Ogólnie uważa się owoce jackfruit za bezpieczne do spożycia dla większości ludzi. Jednak nie można wykluczyć alergii pokarmowych, gdyż niektórzy mogą być na niego uczuleni. Prawdopodobieństwo uczulenia na owoc jackfruit jest większe u osób uczulonych na pyłki brzozy.
Ponadto, ze względu na jego potencjał do obniżania poziomu cukru we krwi, osoby z cukrzycą mogą wymagać zmiany dawkowania leków, jeśli jedzą ten owoc regularnie.
Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080971/pdf/when-11-548.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3950545/pdf/ECAM2014-741712.pdf
de Faria AF, de Rosso VV, Mercadante AZ. Carotenoid composition of jackfruit (Artocarpus heterophyllus), determined by HPLC-PDA-MS/MS. Plant Foods Hum Nutr. 2009 Jun;64(2):108-15. doi: 10.1007/s11130-009-0111-6. PMID: 19437120.
Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients, 2(12), 1266–1289. https://doi.org/10.3390/nu2121266
Warto przeczytać:
Zucchiolo – fascynujące warzywo
Zucchiolo, to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kulinariach na całym świecie. Nazwa to połączenie słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo) Do jego stworzenia przyczynili się naukowcy z Hiszpanii. Korzystając z możliwości, jakie daje nauka skrzyżowali ze sobą dwa doskonale znane warzywa, a ich połączenie przeszło najśmielsze oczekiwania, zarówno jeżeli chodzi o […]
Czytaj dalej
Dieta oczyszczająca – jak szybko i skutecznie oczyścić organizm?
Dieta oczyszczająca, znana również jako dieta detoksykacyjna, to plan żywieniowy, który ma na celu oczyścić organizm z toksyn, substancji szkodliwych i zanieczyszczeń, które gromadzą się w ciele z powodu niezdrowych nawyków żywieniowych, stresu i innych czynników. Skupia się głównie na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, takich jak warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i białka, jednocześnie eliminując przetworzoną […]
Czytaj dalej
Objawy niedoboru cynku
Cynk jest minerałem, którego organizm używa do zwalczania infekcji i produkcji komórek. Jest ważny dla gojenia się ran i tworzenia DNA, czyli genetycznego schematu we wszystkich komórkach. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości cynku w swojej diecie, możesz mieć efekty uboczne, takie jak wypadanie włosów, brak czujności oraz osłabienie zmysł smaku i zapachu. Niedobór cynku jest […]
Czytaj dalej
Czy można zapobiec alergiom?
Alergie to dziś jedna z najczęstszych przypadłości – dotyczą zarówno dzieci, jak i dorosłych, a ich objawy potrafią skutecznie utrudnić codzienne życie. Katar sienny, swędząca wysypka, łzawiące oczy czy problemy z oddychaniem – dla wielu osób to codzienność. Co więcej, liczba alergików stale rośnie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Nic więc dziwnego, że coraz częściej zadajemy […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.
