You are currently viewing Jak przechowywać owoce i warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Jak przechowywać owoce i warzywa aby nie traciły wartości odżywczych?

Opublikowano 14 kwietnia, 2024

Świeże owoce i warzywa są bezcennym źródłem witamin i minerałów, a ich wartości podawane przez dietetyków i specjalistów od żywienia są najbliższe tym ujętym w literaturze wtedy, kiedy spożywamy produkty niemalże prosto z ogrodu, w stanie surowym i najlepiej wraz ze skórką, która zawiera często znaczny odsetek z podawanej zawartości witamin i związków mineralnych. Dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa.

Dobre praktyki przechowywania owoców i warzyw

W czasie długotrwałego przechowywania owoców i warzyw w ich tkankach zachodzą różnego rodzaju procesy charakterystyczne dla roślin. We wciąż żywych tkankach roślinnych w czasie przechowywania działają nadal enzymy odpowiadające za ich dojrzewanie oraz oddychanie, stąd zjawisko dojrzewania np. pomidorów mimo ich zerwania z krzaka.

Dojrzewania owoców i warzyw często nie zaburza fakt, że zostały zebrane, proces ten bowiem polega przede wszystkim na zanikaniu chlorofilu (zielonego barwnika) i powstawaniu karotenów, głównie barwników czerwonych, stanowiących korzystne wartości odżywcze.

Zobacz też: Owoce morza w ciąży. Czy kobiety w ciąży powinny jeść owoce morza?

Proces oddychania w tkankach roślinnych związany jest z przemianami skrobi i pektyn na cukry proste, zaś obecność i oddziaływanie enzymów roślinnych powoduje rozkład kwasów owocowych w tym witamin. Wskutek powyższych przemian w większości tkanek roślinnych dochodzi do dużych strat witaminy C, a nawet składników mineralnych z cynkiem warunkującym działanie enzymów włącznie.

Ponadto w czasie długiego przechowywania odparowuje woda, ktora jest głównym składnikiem owoców i warzyw, a szczególnie liściastych jak szpinak, sałata, kapusta. Wskutek tego więdną, komórki ich tkanek tracą jędrność, stając się podatne na atak bakterii i grzybów.

Dlatego owoce i warzywa z czasem psują się i pleśnieją.

W tym artykule piszemy więcej o tym, dlaczego woda jest ważna dla zdrowia.

Chcąc przechować warzywa i owoce wskazane jest obniżenie temperatury, w której będą przechowywane. Bulwy i korzenie, a więc pietruszka, seler naciowy, buraki, marchew i ziemniaki dobrze przechowują się w temperaturze około 2-4 oC, trzymane w wilgotnym piasku zachowują względną świeżość nawet przez 2-3 miesiące!

W podobnych warunkach przechowywać można jabłka. Owoce te dostępne wiosną w sklepach pochodzą głównie z przechowalni. Nieco wyższej temperatury (około 3-7 oC) i niskiej wilgotności wymaga cebula i czosnek, dlatego nasze babcie wiązały je w pęczki i wieszały na przewiewnym strychu.

Niestety tak długiej trwałości nie zapewnimy kapuście, pomidorom, papryce i warzywom naciowym, sałacie oraz owocom jagodowym i egzotycznym, które najlepiej spożywać bezpośrednio po zakupie lub zebraniu, a przechować można maksymalnie od 2-3 do kilkunastu dni w przypadku cytrusów.

Jabłka i pomidory dojrzewające w czasie przechowywania wytwarzają etylen, przyspieszający psucie się innych produktów, stąd konieczność odseparowania ich od innych warzyw i owoców. Owoce o delikatnej strukturze jak jagody, truskawki, maliny, a także porzeczki i agrest nie zachowają trwałości dłużej niż przez 2-3 dni, stąd jedynym sposobem dla zachowania ich świeżości jest mrożenie.

Zarówno owoce jak i warzywa przechowywane w ujemnej temperaturze zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Szybko zamrażane w temperaturze około -18 oC warzywa i owoce nie tracą wody, ani zawartych w nich wartości odżywczych, bowiem procesy zachodzące w ich tkankach zostają zahamowane, a dzięki szybkiemu przeprowadzeniu tego procesu i bardzo niskiej temperaturze po rozmrożeniu nie są miękkie i wodniste.

Owoce i warzywa, które można przechowywać w temperaturze pokojowej

  • Banany
  • Bazylia
  • Ogórek
  • Bakłażan
  • Czosnek
  • Grejpfrut
  • Zielone fasolki
  • Cytryny
  • Limonki
  • Cebule
  • Pomarańcze
  • Ziemniaki
  • Dynia letnia
  • Słodkie ziemniaki
  • Arbuz
  • Dynia
  • Cukinia

Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce, gdy dojrzeją 

  • Morele
  • Awokado
  • Kiwi
  • Mango
  • Melony
  • Nektaryny
  • Papaje
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Ananas
  • Śliwki

Owoce i warzywa do przechowywania w lodówce

  • Jabłka
  • Szparag
  • Jagody
  • Brokuły
  • Brukselki
  • Kapusta
  • Marchewki
  • Kalafior
  • Wiśnie
  • Kolendra
  • Kukurydza (całe uszy w łusce)
  • Ciemne zielenie liściaste
  • Winogrona
  • Por
  • Sałata
  • Pietruszka
  • Groch
  • Granat
  • Maliny
  • Truskawki

Czy należy przechowywać owoce i warzywa razem czy osobno?

Decyzja, czy przechowywać owoce i warzywa w lodówce, czy nie, to dopiero połowa sukcesu.

Niektóre owoce i warzywa należy przechowywać oddzielnie, niezależnie od miejsca przechowywania.

Gaz etylenowy emitowany przez niektóre owoce, może przyspieszyć proces dojrzewania niektórych owoców i warzyw. Czasami można to wykorzystać.

Chcesz, aby szybciej dojrzało twoje awokado? Przechowuj go obok dojrzałego banana w papierowej torbie. W ten sposób etylen wydalany z banana przyspieszy proces dojrzewania awokado.

Ale z reguły nie chcemy, aby owoce i warzywa dojrzewały zbyt szybko, ponieważ mogą gnić i szybko stracić wartości odżywcze.

Dlatego dobrą praktyką jest trzymanie owoców emitujących gazy o wysokiej zawartości etylenu z dala od innych produktów.

Jabłka, awokado, owoce pestkowe, gruszki, banany i pomidory wydzielają najwięcej etylenu, a delikatne liściaste warzywa są jednymi z najbardziej wrażliwych na ten gaz.

Dowiedz się więcej na temat, jak przechowywać pomidory w domu.

Cebulę też trzymaj oddzielnie, a zwłaszcza z dala od ziemniaków, które więdną i szybciej kiełkują w obecności cebuli.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”9bdaf90vmu”]

[pt_view id=”9a431ad51c”]

[pt_view id=”24842c65qj”]

[pt_view id=”5e1d172i0h”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.