Opublikowano 14 kwietnia, 2024
Świeże owoce i warzywa są bezcennym źródłem witamin i minerałów, a ich wartości podawane przez dietetyków i specjalistów od żywienia są najbliższe tym ujętym w literaturze wtedy, kiedy spożywamy produkty niemalże prosto z ogrodu, w stanie surowym i najlepiej wraz ze skórką, która zawiera często znaczny odsetek z podawanej zawartości witamin i związków mineralnych. Dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać owoce i warzywa.
Dobre praktyki przechowywania owoców i warzyw
W czasie długotrwałego przechowywania owoców i warzyw w ich tkankach zachodzą różnego rodzaju procesy charakterystyczne dla roślin. We wciąż żywych tkankach roślinnych w czasie przechowywania działają nadal enzymy odpowiadające za ich dojrzewanie oraz oddychanie, stąd zjawisko dojrzewania np. pomidorów mimo ich zerwania z krzaka.
Dojrzewania owoców i warzyw często nie zaburza fakt, że zostały zebrane, proces ten bowiem polega przede wszystkim na zanikaniu chlorofilu (zielonego barwnika) i powstawaniu karotenów, głównie barwników czerwonych, stanowiących korzystne wartości odżywcze.
Zobacz też: Owoce morza w ciąży. Czy kobiety w ciąży powinny jeść owoce morza?
Proces oddychania w tkankach roślinnych związany jest z przemianami skrobi i pektyn na cukry proste, zaś obecność i oddziaływanie enzymów roślinnych powoduje rozkład kwasów owocowych w tym witamin. Wskutek powyższych przemian w większości tkanek roślinnych dochodzi do dużych strat witaminy C, a nawet składników mineralnych z cynkiem warunkującym działanie enzymów włącznie.
Ponadto w czasie długiego przechowywania odparowuje woda, ktora jest głównym składnikiem owoców i warzyw, a szczególnie liściastych jak szpinak, sałata, kapusta. Wskutek tego więdną, komórki ich tkanek tracą jędrność, stając się podatne na atak bakterii i grzybów.
Dlatego owoce i warzywa z czasem psują się i pleśnieją.
W tym artykule piszemy więcej o tym, dlaczego woda jest ważna dla zdrowia.
Chcąc przechować warzywa i owoce wskazane jest obniżenie temperatury, w której będą przechowywane. Bulwy i korzenie, a więc pietruszka, seler naciowy, buraki, marchew i ziemniaki dobrze przechowują się w temperaturze około 2-4 oC, trzymane w wilgotnym piasku zachowują względną świeżość nawet przez 2-3 miesiące!
W podobnych warunkach przechowywać można jabłka. Owoce te dostępne wiosną w sklepach pochodzą głównie z przechowalni. Nieco wyższej temperatury (około 3-7 oC) i niskiej wilgotności wymaga cebula i czosnek, dlatego nasze babcie wiązały je w pęczki i wieszały na przewiewnym strychu.
Niestety tak długiej trwałości nie zapewnimy kapuście, pomidorom, papryce i warzywom naciowym, sałacie oraz owocom jagodowym i egzotycznym, które najlepiej spożywać bezpośrednio po zakupie lub zebraniu, a przechować można maksymalnie od 2-3 do kilkunastu dni w przypadku cytrusów.
Jabłka i pomidory dojrzewające w czasie przechowywania wytwarzają etylen, przyspieszający psucie się innych produktów, stąd konieczność odseparowania ich od innych warzyw i owoców. Owoce o delikatnej strukturze jak jagody, truskawki, maliny, a także porzeczki i agrest nie zachowają trwałości dłużej niż przez 2-3 dni, stąd jedynym sposobem dla zachowania ich świeżości jest mrożenie.
Zarówno owoce jak i warzywa przechowywane w ujemnej temperaturze zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Szybko zamrażane w temperaturze około -18 oC warzywa i owoce nie tracą wody, ani zawartych w nich wartości odżywczych, bowiem procesy zachodzące w ich tkankach zostają zahamowane, a dzięki szybkiemu przeprowadzeniu tego procesu i bardzo niskiej temperaturze po rozmrożeniu nie są miękkie i wodniste.
Owoce i warzywa, które można przechowywać w temperaturze pokojowej
- Banany
- Bazylia
- Ogórek
- Bakłażan
- Czosnek
- Grejpfrut
- Zielone fasolki
- Cytryny
- Limonki
- Cebule
- Pomarańcze
- Ziemniaki
- Dynia letnia
- Słodkie ziemniaki
- Arbuz
- Dynia
- Cukinia
Owoce i warzywa, które należy przechowywać w lodówce, gdy dojrzeją
- Morele
- Awokado
- Kiwi
- Mango
- Melony
- Nektaryny
- Papaje
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Ananas
- Śliwki
Owoce i warzywa do przechowywania w lodówce
- Jabłka
- Szparag
- Jagody
- Brokuły
- Brukselki
- Kapusta
- Marchewki
- Kalafior
- Wiśnie
- Kolendra
- Kukurydza (całe uszy w łusce)
- Ciemne zielenie liściaste
- Winogrona
- Por
- Sałata
- Pietruszka
- Groch
- Granat
- Maliny
- Truskawki
Czy należy przechowywać owoce i warzywa razem czy osobno?
Decyzja, czy przechowywać owoce i warzywa w lodówce, czy nie, to dopiero połowa sukcesu.
Niektóre owoce i warzywa należy przechowywać oddzielnie, niezależnie od miejsca przechowywania.
Gaz etylenowy emitowany przez niektóre owoce, może przyspieszyć proces dojrzewania niektórych owoców i warzyw. Czasami można to wykorzystać.
Chcesz, aby szybciej dojrzało twoje awokado? Przechowuj go obok dojrzałego banana w papierowej torbie. W ten sposób etylen wydalany z banana przyspieszy proces dojrzewania awokado.
Ale z reguły nie chcemy, aby owoce i warzywa dojrzewały zbyt szybko, ponieważ mogą gnić i szybko stracić wartości odżywcze.
Dlatego dobrą praktyką jest trzymanie owoców emitujących gazy o wysokiej zawartości etylenu z dala od innych produktów.
Jabłka, awokado, owoce pestkowe, gruszki, banany i pomidory wydzielają najwięcej etylenu, a delikatne liściaste warzywa są jednymi z najbardziej wrażliwych na ten gaz.
Dowiedz się więcej na temat, jak przechowywać pomidory w domu.
Cebulę też trzymaj oddzielnie, a zwłaszcza z dala od ziemniaków, które więdną i szybciej kiełkują w obecności cebuli.
Warto przeczytać:
[pt_view id=”9bdaf90vmu”]
[pt_view id=”9a431ad51c”]
[pt_view id=”24842c65qj”]
[pt_view id=”5e1d172i0h”]
Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.