Opublikowano 15 lipca, 2025
Podsumowanie
- Określenie „puste kalorie” to oksymoron, który jest źle rozumiany i interpretowany.
- Źródło kalorii ma znaczenie i różne produkty żywieniowe mają różny wpływ na metabolizm.
- Jednak jedzenie bez wartości odżywczych wciąż jest źródłem kalorii i spełnia swoja biochemiczną funkcję.
Jako osoba, która zawsze interesowała się zarówno nauką, jak i językiem, nie mogę przejść obojętnie obok wyrażenia „puste kalorie”. To stwierdzenie nie ma żadnego sensu. Kalorie nie są materialnymi przedmiotami, które mogą być „pełne” lub „puste”. Kaloria to jednostka energii i nie jest możliwe spożywanie materii, która jest jej pozbawiona. No chyba że ktoś potrafi żyć samym przysłowiowym powietrzem.
Co oznacza określenie „puste kalorie”?
„Puste kalorie” to nic innego jak skrót myślowy i bardzo sprzedający się slogan marketingowy. Jedzenie ubogie w witaminy i minerały najczęściej zawiera duże ilości cukrów i tłuszczy. Dlatego określane jest jako „puste”, bo nie dość, że nie oferuje wartości odżywczych, to jeszcze ma negatywny wpływ na zdrowie.
Pojęcie „puste kalorie” jest mylące i wprowadza w błąd
Określenie „puste kalorie” to jest nic innego, jak mylne stwierdzenie. O wiele większy sens ma użycie stwierdzenia „dodatkowe kalorie” albo „nadmiar kalorii”.
Kaloria to kaloria. Jedzenie bogate w składniki odżywcze jest tak samo kaloryczne, jak jedzenie ich pozbawione. Organizm wykorzystuje cukry, białka i tłuszcze i nie ma mniej kalorycznego tłuszczu albo bardziej kalorycznego białka czy cukru.
Błędne przekonania na temat diety i odżywiania
Ignorancja jest wszędzie, również w nauce i dietetyce. Oczywiście rozumiem, co ludzie chcą powiedzieć, kiedy używają tego zwrotu. Jednak czy oni sami rozumieją pojęcia, których używają? Bo zapewne chcą powiedzieć, że przekąski, pyszne wypieki, obfite dania i zakazane kulinarne przyjemności są pozbawione wartości odżywczych, ponieważ zawierają głównie cukier, tłuszcz i nie mają wiele więcej do zaoferowania w kwestii zdrowia.
Warto przeczytać: Popijanie leków: czym i jak popijać leki?
Ale zdrowe jedzenie to nie jest jedzenie pozbawione kalorii. Głównie po to jemy, żeby zaspokoić zapotrzebowanie kaloryczne.
Motywacją do etykietowania żywności w ten sposób jest zakorzenione przekonanie, że cukier i tłuszcz są dla nas złe i powinny być spożywane tylko w małych ilościach. Tylko dieta jest kwestią indywidualną i każdy musi sobie sam wyliczyć, co w jego przypadku oznacza „małe ilości”.
Innym ważnym czynnikiem, który może spowodować, że wielu z nas kwestionuje „zdrowotność” żywności jest ilość witamin i minerałów w niej zawartych. Oczywiście prawdą jest, że organizm potrzebuje związków odżywczych. Ale nie oznacza to, że muszą one być w każdym posiłku. Nie każdy cierpi na niedobory, nie każdy musi przestrzegać zaleceń i ograniczeń dietetycznych i nie każdy musi wpadać w paranoje z tym związane. Spożycie jednego posiłku dziennie ubogiego w wartości odżywcze nie oznacza już kiepskiej diety.
Nie ma pustych kalorii
Nie ma pustych kalorii tak samo, jak nie ma zdrowych tłuszczów. Wszystko sprowadza się do stanu zdrowia i ilości spożywanego jedzenia – nadmiar czegokolwiek może być szkodliwy. Można przedobrzyć z błonnikiem, potasem, witaminami oraz głodówką. Kluczowe jest by znać umiar i utrzymywać róznorodność w diecie..
Natomiast osoby które systematycznie się objadają i świadomie wybierają ilość jedzenia kosztem zdrowia.. cóż, to osobna kwestia.
Źródła:
Rugg‐Gunn, A.J., Hackett, A.F., Jenkins, G.N. and Appleton, D.R., 1991. Empty calories? Nutrient intake in relation to sugar intake in English adolescents. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 4(2), pp.101-111.
Deitch, E.A. and Ulloa, L., 2010. Fat and the gut: more than empty calories. Critical care medicine, 38(7), pp.1608-1609.
Warto przeczytać:

Kosmetyki z morza – naturalne morskie składniki kosmetyków
Branża kosmetologiczna od lat poszukuje nowych składników do swoich produktów. Surowce pochodzenia morskiego i roślinnego, to obecnie bardzo często wykorzystywane składniki w kosmetyce. Rozwój techniki umożliwił pozyskiwanie cennych minerałów i innych substratów z niezwykle egzotycznych materiałów. Woda morska, bogata w sole i materię organiczną, stanowi jedną z najbardziej złożonych chemicznie mieszanin stosowanych w kosmetologii. Prócz […]
Czytaj dalej
Woda – dlaczego woda jest ważna dla zdrowia?
Jednym z kluczowych składowych zdrowego stylu życia jest odpowiednie nawadnianie organizmu całym rokiem. Większość z nas pamięta o spożywaniu wystarczających ilości wody jedynie w trakcie upalnego lata zaniedbując nawodnienie przez resztę miesięcy. Najczęściej wybieranym napojem jest woda, która dostarcza naszemu organizmowi nie tylko płynów, ale także soli mineralnych. Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów […]
Czytaj dalej
5 superowoców, które pomagają dbać o skórę
Czy wiesz, że odpowiedni sposób odżywania pomaga w pielęgnacji skóry? Sprawdź, jakie owoce mogą korzystnie wpłynąć na jej stan. Rokitnik Rokitnik zwyczajny to skarbnica witaminy C (200-600 mg/100 g). Neutralizuje ona szkodliwy wpływ wolnych rodników, co pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu. Podobne działanie wykazują – również zawarte w owocach rokitnika – witaminy A i […]
Czytaj dalej
Dieta wzmacniająca włosy – czego potrzebują zdrowe włosy?
Wiele osób pragnie mieć mocne i zdrowe włosy, zwłaszcza gdy się starzeją. Co ciekawe, włosy rosną około 1,25 cm (0,5 cala) na miesiąc i 15 cm (6 cali) na rok. To, jak szybko rosną, zależy od takich czynników jak wiek, stan zdrowia, genetyka i dieta. Chociaż nie możesz zmienić czynników takich jak wiek i genetyka, […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.