Opublikowano 22 kwietnia, 2025
Owoce morza coraz częściej stanowią regularnie wybierany produkt spożywczy, który pojawia się nie tylko w restauracjach, ale również na stołach w wielu domach. Podobnie jak inne owoce morza – krewetki są bogate w składniki odżywcze, których niestety brakuje we współczesnej diecie typu zachodniego bogatej w produkty o wysokim stopniu przetworzenia. Wysoka zawartość kwasów omega 3, witaminy A, witaminy E i białek sprawiają, że krewetki kuszą nie tylko smakiem, ale także pozytywnym wpływem na zdrowie.
Krewetki zawierają przeciwutleniacze
Powietrze, którym oddychamy zawiera wiele substancji negatywnie wpływających na komórki. Należą do nich toksyny, które zwiększają intensywność wytwarzania reaktywnych form tlenu (ROS – ang. Reactive Oxygen Species) w komórkach ludzkich. Te wyjątkowo agresywne chemicznie związki tlenu naturalnie powstają w procesach oddechowych przy udziale niestety nieperfekcyjnie działających białek, jednak metale ciężkie i gazy pochodzące ze spalin dodatkowo podkręcają ilość powstających ROS. Prowadzą one do uszkodzeń komórek, wywołują stany zapalne, zwiększają ryzyko mutacji i chorób nowotworowych. Również – według jednej z najpowszechniej przyjętych teorii – ogrywają kluczową rolę w starzeniu się organizmu.
Przeciwutleniacze obecne w krewetkach, do których przede wszystkim należą witamina A, witamina E i pochodne karotenów zmniejszają ilość aktywnych form ROS i chronią tkanki przed ich niszczycielskim wpływem. Te witaminy i barwniki wykazują aktywność przede wszystkim w jelicie zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów błony śluzowej układu pokarmowego, które należą do najpowszechniej diagnozowanych.
Krewetki zawierają minimalną ilość tłuszczu
Nawet najlepszy skład niektórych produktów nie sprawia, że możemy opierać swoją dietę tylko na nich. Pewne składniki pokarmowe – które są w nich zawarte – powinny być ograniczane przy każdej możliwej okazji. Do substancji tych należą tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (nasycone), których zbyt duży udział w diecie zwiększa ryzyko zapadalności na choroby serca i układu krwionośnego.
Jednakże w przypadku krewetek nie trzeba się martwić o szkodliwość tłuszczy. Mięso tych skorupiaków jest wyjątkowo bogate w białko i chude, dzięki czemu dania oparte na odpowiednio przygotowanych krewetkach (niesmażonych na głębokim oleju) należą do dietetycznych.
Zobacz też: Jak zadbać o łamliwe paznokcie?
Krewetki zawierają jednak inne rodzaje tłuszczów, nazywane tłuszczami nienasyconymi. Wspomagają one aktywność układu odpornościowego, ponieważ stanowią substancję niezbędną do produkcji licznych informatorów, które umożliwiają sprawną kontrolę odpowiedzi odpornościowej. Wysoka zawartość tłuszczy nienasyconych w diecie zmniejsza ryzyko infekcji i zapadalności na choroby autoimmunologiczne.
Krewetki wzmacniają włosy i paznokcie
Witaminy i minerały obecne w mięsie krewetek wspomagają odżywienie włosów i paznokci. Należą do nich przede wszystkim: witaminy z grupy B (B12 i B6) i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D, E i K). Dobrze odżywione włosy i paznokcie – zwłaszcza na etapie wzrostu – stają się silniejsze i odporniejsze na uszkodzenia.
Jest to szczególnie ważne dla kobiet, które często decydują się na farbowanie lub rozjaśnianie włosów. Kontakt z substancjami chemicznymi obecnymi w kosmetykach może osłabiać strukturę włosa i zwiększać ryzyko złamania. Również w lecie dochodzi do mimowolnych uszkodzeń włosów poprzez promieniowanie ultrafioletowe, dlatego wybór krewetek w okresie wakacyjnym wspomoże nasze włosy wystawione na ostre światło słoneczne.
Krewetki stanowią świetny element diety sportowej
Bogactwo składników odżywczych wspomagających organizm i zwiększających jego odporność to tylko kilka cech krewetek, dzięki którym te skorupiaki są niemal dla każdego. Okazuje się jednak, że składniki odżywcze krewetek znacznie bardziej docenią sportowcy, których dieta musi zawierać duże ilości pełnowartościowego białka. Mięso krewetek – ponieważ jest typowym mięsem zwierzęcym – zawiera wszystkie aminokwasy endogenne i endogenne, które są niezbędne do wzrostu tkanek. Niska zawartość tłuszczu nasyconych zmniejsza kaloryczność całego posiłku.
Posiłki zawierające krewetki nie tylko dostarczają zdrową porcję energii i białek, ale także minerałów i substancji, które wzmacniają kości i pooprawiają metabolizm cukrów.
Krewetki zwiększają wytrzymałość kości i zębów
Wapń i fosfor obecne w krewetkach wspomagają odbudowę kości i zwiększają gęstość mineralnej części tej tkanki. Szczególnie w okresie intensywnego wzrostu i po menopauzie kości mogą stawać się bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Wynika to z demineralizacji tkanki, która nawet lokalnie znacznie zmniejsza wytrzymałość całego aparatu ruchu.
Krewetki na odporność
Uwaga społeczeństwa skupiła się ostatnio na układzie odpornościowym i próbach wzmacniania jego aktywności. Krewetki zawierają liczne składniki, które uczestniczą w produkcji komórek odpornościowych, przeciwciał i komunikacji między elementami reakcji immunologicznej. Prócz wspominanych już wcześniej tłuszczu nienasyconych krewetki są bogate w selen i cynk, które bezpośrednio wspomagają reakcje odpornościowe.
Krewetki – przeciwskazania
Pomimo wielu korzyści, jakie krewetki mają dla zdrowia, należy pamiętać, że ich konsumpcja nie jest odpowiednia dla wszystkich. Są pewne grupy ludzi, którzy powinny ich unikać. Tak jest w przypadku osób, które mają problemy z dną moczanową lub nadciśnieniem. Oczywiście krewetki również nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na skorupiaki.
Warto przeczytać:

Czy skrobia kukurydziana jest szkodliwa?
Skrobia kukurydziana ma zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu, jako zagęstnik potraw oraz stabilizator żywność. Zawiera głównie skrobię, która jest bardzo kaloryczna i ma niewielką wartość odżywczą. Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy – inaczej niż mąka kukurydziana, którą uzyskuje się z ziaren kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku i charakteryzuje […]
Czytaj dalej
Ćwiczenia w trakcie ciąży – jak pozostać w formie w czasie ciąży?
Każda kobieta przed rozpoczęciem jakiegokolwiek planu ćwiczeniowego powinna skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Ćwiczenia w trakcie ciąży Utrzymanie rutyny ćwiczeń w trakcie ciąży może pomóc nie tylko zachować zdrowie układu kostno-mięśniowego, ale także hormonalnego oraz dobre samopoczucie. Regularne rozciąganie i ćwiczenia o umiarkowanym nasileniu pozwalają nie tylko utrzymać prawidłową postawę – która w trakcie ciąży […]
Czytaj dalej
Wpływ cynku na układ immunologiczny
Cynk to jeden z ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Ma on duży wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, dlatego od wielu lat, szczególnie w okresie infekcyjnym, jest on zalecany przez lekarzy. Oprócz działania wzmacniającego odporność organizmu cynk wpływa także na zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobór cynku w organizmie skutkuje osłabieniem odporności oraz prowadzi do pogorszenia samopoczucia. […]
Czytaj dalej
Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków
Dermokosmetyki to coraz bardziej popularna kategoria produktów pielęgnacyjnych, łącząca w sobie zarówno cechy kosmetyków, jak i leków. Ich głównym celem jest nie tylko upiększanie, ale przede wszystkim pielęgnacja i leczenie problemów skórnych. Dermokosmetyki powstały z myślą o osobach borykających się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, nadwrażliwość, egzema czy przesuszenie, ale coraz częściej sięgają po […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.