You are currently viewing Migdały – bogactwo składników odżywczych

Migdały – bogactwo składników odżywczych

Opublikowano 14 listopada, 2022

Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca zwyczajnego (gatunku niezwykle rozpowszechnionego w Azji Środkowej i Afryce Północnej) dzielą się na 2 rodzaje.

Migdały jadalne to te często wykorzystywane w kuchni. Migdały gorzkie natomiast są trujące bo zawierają toksyczną amigdalinę, która nawet w niewielkiej ilości może prowadzić do zatrucia całego organizmu (z uwagi na wydzielający się podczas jej rozkładu kwas pruski, bardziej znany jako cyjanowodór lub cyjanek). W artykule skupimy się więc siłą rzeczy na migdałach słodkich, a te cechują się dużą wartością odżywczą i bogactwem składników pokarmowych wykazujących właściwości prozdrowotne, szczególnie w przypadku profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

W badaniu przeprowadzonym na grupie mężczyzn z dwoma głównymi czynnika ryzyka chorób serca, a więc z nadciśnieniem tętniczym i otyłością wykazano, że spożywanie 50 g migdałów dziennie przez miesiąc przyczynia się nie tylko do zwiększenia poziomu witaminy E (uchodzącej za jednego z silniejszych antyoksydantów), ale również do poprawy krążenia i szybszego osiągnięcia wartości ciśnienia, które nie zagrażają powikłaniom. Oczywiście, powyższy efekt nie byłby możliwy bez zasadniczej zmiany trybu życia przez badanych pacjentów, jednak z drugiej strony badanie to udowodniło, że istnieją składniki codziennej diety, które powinny być preferowane przez osoby zagrożone chorobami serca i naczyń krwionośnych. Nie bez przyczyny więc migdały znalazły się na oficjalnej liście amerykańskich towarzystw naukowych jako element diety zapobiegającej m. in. nadciśnieniu tętniczemu.

Wartości odżywcze migdałów

Migdały są smaczną przekąską pełną istotnych substancji dla naszego zdrowia i urody. Stanowią przede wszystkim dobre źródło cynku (3,19 mg/100 g). Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Wpływa również na płodność i rozmnażanie. Z powodu zawartości m. in. tego minerału migdały uchodzą za afrodyzjak.

„Król orzechów” zawiera też witaminy: z grupy B, PP oraz E. Ta ostatnia – podobnie jak cynk – jest przeciwutleniaczem i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega procesom starzenia organizmu i rozwojowi wielu chorób.

Zobacz też: Jak chronić oczy latem?

W migdałach znajduje się także krwiotwórcze żelazo, magnez i potas, który odpowiada m. in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednie funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego. Orzechy te są również bogate w wapń, który niezbędny jest dla mocnych i zdrowych kości. Wyciąg z nich zaleca się w chorobach układu moczowego, w schorzeniach oskrzeli i przy kaszlu.

Zastosowanie migdałów w kuchni i kosmetyce

Migdały słodkie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawane są m. in. do wypieków i sałatek. Pokruszonymi posypać możemy warzywne kremowe zupy lub desery. Z migdałów robi się też masę marcepanową. Gorzkie – służą do produkcji aromatów migdałowych.

Pospolita odmiana migdałów jest wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym. W związku z tym, że zawierają witaminę E i cynk, dodawane są do kremów, balsamów, mleczek do twarzy i ciała. Olejek pozyskiwany z migdałów to idealny kosmetyk do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Dodany do kąpieli niemowlęcia nawilży oraz złagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.

Migdały zawierają dużo cynku

Właściwości migdałów tłumaczone są obecnością nie tylko witaminy E, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów, błonnika i cynku. Cynk wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na właściwą pracę trzustki i wydzielanie insuliny, wspomaga procesy mające na celu „odtrucie” organizmu (wykazując działanie przeciwstawne np. do ołowiu), a także korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. To ostatnie działanie jest w przypadku migdałów o tyle istotne, gdyż oprócz cynku zawierają one pełny zestaw witamin z grupy B, których nawet niewielkie niedobory mogą przyczynić się do zwiększenia łamliwości paznokci, zniekształceń w obrębie płytki paznokciowej, pogorszenia wyglądu cery i przebarwień skóry.

Obecność trzech (bo przecież jest jeszcze witamina E) tak ważnych dla naszej urody składników w jednym produkcie daje tutaj tzw. efekt synergistyczny, a mniej naukowo – korzystne wzmocnienie działania jednego składnika przez drugi.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”031f1e9nm8″]

[pt_view id=”df23ee90m1″]

[pt_view id=”e4e7d2db3u”]

[pt_view id=”a703965bqd”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.