Opublikowano 14 kwietnia, 2025
Cynk jest minerałem, którego organizm używa do zwalczania infekcji i produkcji komórek. Jest ważny dla gojenia się ran i tworzenia DNA, czyli genetycznego schematu we wszystkich komórkach. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości cynku w swojej diecie, możesz mieć efekty uboczne, takie jak wypadanie włosów, brak czujności oraz osłabienie zmysł smaku i zapachu. Niedobór cynku jest rzadki, ale nadal występuje.
Objawy niedoboru cynku
Objawy niedoboru cynku zwykle są związane z rolami, jakie cynk pełni w organizmie. Niektóre z najczęstszych objawów niedoboru cynku obejmują:
- utrata apetytu
- wolniejszy niż oczekiwany wzrost
- słabe funkcjonowanie układu odpornościowego
Ciężki niedobór cynku może powodować jeszcze bardziej niepokojące objawy. Przykłady obejmują:
- opóźnienie dojrzałości płciowej
- biegunka
- zmiany w obrębie oczu i skóry
- uczucie senności
- śmieszne odczucia smakowe
- utrata włosów
- słabe gojenie się ran
- niewyjaśniona utrata wagi
Mężczyźni i chłopcy mogą również doświadczyć impotencji i hipogonadyzmu, który występuje, gdy organizm mężczyzny nie produkuje wystarczającej ilości testosteronu.
Zobacz też: Dieta a libido – co jeść, aby zwiększyć popęd płciowy?
Co powoduje niedobory cynku?
Jak wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie Scientific ReportsTrusted Source, na całym świecie około 1,1 miliarda ludzi cierpi na niedobór cynku z powodu nieodpowiedniej diety.
Istnieją jednak trzy główne przyczyny niedoboru cynku:
- nie przyjmowanie wystarczającej ilości cynku z dietą
- utrata nadmiernej ilości cynku z organizmu, np. poprzez słabe wchłanianie
- osoby z chorobami przewlekłymi
Osoby cierpiące na następujące schorzenia przewlekłe mogą doświadczać niedoboru cynku:
- uzależnienie od alkoholu
- rak
- celiakia
- przewlekła biegunka
- przewlekła choroba nerek
- przewlekła choroba wątroby
- choroba Crohna
- cukrzyca
- choroba trzustki
- choroba sierpowatych komórek
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Związek z wegetarianizmem
Wegetarianie tradycyjnie mają niższy poziom cynku, ponieważ organizm skuteczniej rozkłada cynk znajdujący się w mięsie.
Wegetarianie mają tendencję do spożywania większych ilości roślin strączkowych, soi, fasoli, orzechów i pełnoziarnistych produktów spożywczych. Chociaż są one zdrowym wyborem żywieniowym, mogą osłabiać zdolność organizmu do wchłaniania cynku ze względu na obecność fitynianów. Substancje te wiążą się z cynkiem, więc organizm nie może.
Niedobory cynku – zapobieganie
Suplementy są dostępne w większości aptek i sklepów zdrowotnych. Suplementy mogą zawierać różne ilości cynku elementarnego (masa rzeczywistej cząsteczki cynku) i są oznaczone jako glukonian cynku, siarczan cynku lub octan cynku.
Każdy suplement powinien mieć informację o tym, ile cynku elementarnego jest dostępne w każdym rodzaju. Cynk jest również częstym składnikiem pastylek na gardło, ponieważ uważa się, że cynk pomaga w leczeniu przeziębienia.
Osoba może również spróbować zwiększyć swoje spożycie żywności zawierającej cynk. Przykłady te obejmują:
- ostrygi
- pieczeń wołowa
- wzbogacone płatki śniadaniowe
- pieczona fasola
- jogurt
- ciecierzyca
- płatki owsiane błyskawiczne
- mleko
Osoba, która spożywa różnorodne pokarmy, ma większe szanse na przyjęcie wystarczającej ilości cynku w swojej codziennej diecie. Obejmuje to chude mięso, owoce, warzywa i produkty mleczne.
Warto przeczytać:

Dlaczego warto jeść sushi?
Restauracje oferujące sushi cieszą się ostatnio ogromną popularnością. Czy poza obłędnym smakiem (tak twierdzą zwolennicy) ta japońska potrawa ma jeszcze inne zalety? Warto przyjrzeć się temu, jaki wpływ ma jedzenie sushi na nasze zdrowie. Czym jest sushi? Japońska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Opiera się na ryżu, świeżych rybach, owocach morza […]
Czytaj dalej
Co to są antyoksydanty? Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – rola i znaczenie dla organizmu
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to wybrane witaminy i inne składniki odżywcze, które neutralizują szkodliwy wpływ wolnych rodników. Dzięki temu pomagają organizmowi bronić się przed wieloma chorobami i starzeniem. Poznaj te, które określa się mianem walczącej piątki. Cynk Oprócz roli przeciwutleniacza, pełni w organizmie wiele funkcji. Odpowiada m. in. za dobrostan skóry, włosów i paznokci. Jest też niezbędny […]
Czytaj dalej
Kakao – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze kakao
Drzewa kakaowca, pierwotnie uprawiane w Ameryce Południowej około 5 000 lat temu, można obecnie znaleźć w regionach równikowych na całym świecie. Z tych drzew pozyskuje się zarówno ziarna kakao, jak i kakao w proszku. Ziarna kakao nabierają smaku i konsystencji w procesie fermentacji, zanim zostaną przetworzone na kakao lub proszek kakaowy. Aby uzyskać proszek kakaowy, […]
Czytaj dalej
Techniki relaksacyjne, czyli jak walczyć ze stresem?
W obliczu coraz szybszego tempa życia i ciągłego napięcia, umiejętność relaksacji oraz skuteczne techniki radzenia sobie ze stresem stają się nieodzownymi elementami zachowania równowagi psychicznej i fizycznej. Zrozumienie znaczenia tych praktyk oraz ich właściwe zastosowanie jest kluczowe dla promocji zdrowego stylu życia oraz osiągnięcia optymalnego funkcjonowania jednostki. W niniejszym artykule skupimy się na omówieniu głównych […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.