You are currently viewing Pyszne koktajle wzmacniające odporność

Pyszne koktajle wzmacniające odporność

Opublikowano 6 kwietnia, 2023

Odporność – możemy wzmacniać ją na różne sposoby: poprzez przyjmowanie gotowych preparatów z aptecznej półki, regularnie uprawiając sport, dbając o dostateczną ilość snu. Istnieje jeszcze jedna, bardzo przyjemna, metoda, a mianowicie odpowiednio zbilansowana dieta. To dzięki niej dostarczymy do organizmu niezbędne składniki, które poprawią jego funkcjonowanie, a w tym także odporność. Jednym z elementów, który będzie taką energetyczną bombą są soki, koktajle czy shoty sporządzone z warzyw, owoców oraz przypraw. Oto nasze sprawdzone propozycje.

Przepis na zielone smoothie

Zmiksuj:

– plaster ananasa,
– garść liści szpinaku,
– garść jarmużu,
– łyżkę pestek słonecznika
– łyżkę pestek dyni
– szklankę soku jabłkowego

Dlaczego działa?

Ponieważ w swoim składzie ma bogaty w antyoksydanty jarmuż, który dodatkowo, regularnie spożywany, oczyści organizm z toksyn. Ponadto dodatek bogatego w witaminę C ananasa i soku z jabłek, uszczelni i zmniejszy przepuszczalność (w tym także dla wirusów) naczyń krwionośnych.

Przepis na „złoty shot” z kurkumy

Zmieszaj (np. używając słoika):

– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki startego korzenia imbiru
– szczyptę czarnego pieprzu
– łyżeczkę miodu
– sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dlaczego działa?

Przede wszystkim ze względu na obecność kurkumy i imbiru, obydwa składniki wykazują działanie przeciwzapalne. Dodatkowo kurkumina, składnik aktywny kurkumy, znalazła zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych. Jej minusem jest słaba przyswajalność, dlatego ważny jest dodatek pieprzu, zawarta w nim piperyna, zwiększa jej absorpcję przez organizm.

Przepis na sok malinowo-buraczkowy

Zmiksuj :

– maliny 150g
– 2 średnie buraki
– sok z 1 cytryny
– kilka liści mięty
– 2 cm kawałek korzenia imbiru

Dlaczego działa?

Maliny i cytryna to doskonałe źródło witaminy C, dodatkowo te pierwsze odznaczają się wysoką zawartością magnezu, witamin z grupy B i witaminy E. Buraki natomiast, posiadają spore ilości żelaza (witamina C zwiększa jego przyswajanie). Dzięki takiej kombinacji składników cały organizm jest lepiej dotleniony, odżywiony, a co za tym idzie – wzmocniony.

Przepis na arbuzowe mojito

2 szklanki boćwiny (łodygi usunąć)
¼ szklanki świeżej mięty (łodygi usunąć)
2 szklanki posiekanego arbuza
2 szklanki posiekanego mango
Sok z 1/2 limonki

Dlaczego działa?

Boćwina jest bogatym źródłem bardzo skutecznych składników w walce z wolnymi rodnikami, stanami zapalnymi i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Botwina jest niskokaloryczna – 19 kcal/100g , a w gotowanej botwince jest tylko 27 kcal. To źródło witaminy C, B1, zawiera wapń, magnez, sód, bogaty w kwas foliowy, potrzebny dla kobiet w wieku rozrodczym i w ciężarnych.

Warto przeczytać:

[pt_view id=”efd10089v7″]

[pt_view id=”28d5181pjh”]

[pt_view id=”2736cc7dyv”]

[pt_view id=”8b04c35m9q”]

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.