Opublikowano 19 września, 2024
Ryż jest jednym z najpowszechniej stosowanych produktów spożywczych na świecie. Oryginalnie pochodzi z terenów Azji, jednak dzięki globalizacji zyskał popularność również na zachodzie. Obecnie ryż ze względu na niskie wymagania rolnicze uprawiany jest niemal na całym świecie, a jego pożywność i niska cena sprawiają, że znalazł zastosowanie w każdej kuchni.
W Polsce najpopularniejszym rodzajem ryżu jest ryż biały i mało kto wie, że na świecie istnieje kilkadziesiąt rodzajów tego pokarmu. W Europie różnorodność ryżu jest jednak znacznie mniejsza niż w Azji, ale pewne duże sieci supermarketów zapewniają dostęp do nawet kilkunastu jego typów. Jakie są najciekawsze odmiany ryżu? Czy każda odmiana jest równie uniwersalna w kuchni?
Ryż arborio
Odmiana ryżu arborio nadaje się idealnie do klasycznych dań kuchni włoskiej, a przede wszystkim aromatycznego risotto. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ryż ten pęcznieje po ugotowaniu, a zewnętrzne warstwy ziaren zyskują niezwykłą kleistość. Umożliwia to utrzymanie gęstej i kremowej struktury risotto. Dodatkowo ryz ten ma stosunkowo delikaty smak i jego zastosowanie umożliwia uwydatnienie aromatu mięsa, grzybów i warzyw dodawanych do dania.
Ryż basmati
Ten długoziarnisty ryż jest typowy dla kuchni indyjskiej. W Polsce najczęściej można go spotkać jako dodatek do dań z curry i kurczaka. Ze względu na lekko orzechowy smak i stosunkowo twardą strukturę bywa często porównywany do ryżu jaśminowego. Ryż basmati jest jednak niezwykle uniwersalny i wielu kucharzy stosuje go jako bardziej aromatyczny zamiennik klasycznego ryzu białego. Taki orientalny dodatek nadaje charakteru każdym, nawet najbardziej klasycznym daniom.
Czarny ryż
Ryż czarny charakteryzuje się największą twardością nasion – nawet po ugotowaniu. Zawiera również znacznie więcej błonnika. Ze względu na to w szczególności poleca się go osobom mającym problemy z zaparciami – błonnik skutecznie wspomaga perystaltykę jelit, przyspiesza transport pokarmu i wspomaga rozwój mikrobiomu. Przez przygotowaniem dania z ryżem czarnym koniecznie trzeba zwrócić uwagę na czas jego gotowania – zbyt krótki sprawi, że ziarna będą twarde, a ich jedzenie może okazać się przez to mało przyjemne. Odpowiedni czas gotowania powinien być zawarty na opakowaniu i zależy od specyficznego typu oraz regionu, z którego pochodzi ryż.
Ryż brązowy
Ryż brązowy jest zdrowszym zamiennikiem ryżu białego. Ze względu na niższy indeks glikemiczny i wyższą zawartość składników odżywczych takich jak fosfor i żelazo, ryz brązowy powinien być w szczególności stosowany przez osoby z cukrzycą.
Ryż czerwony
Ten jeden z najbardziej egzotycznych rodzajów ryżu wciąż jest trudno dostępny w Polsce, jednak ze względu na swój niepowtarzalny orzechowy smak może być bardzo ciekawym urozmaiceniem klasycznych dań mięsnych lub dań wegetariańskich.
Ryż parboiled
Ryż parboiled jest inaczej przygotowywany niż klasyczny ryż biały. W procesie obróbki ziaren łuska ryżu pozostaje dłużej w kontakcie z jego spożywaną częścią. Dzięki temu gotowy produkt zawiera więcej witamin z grupy B.
Zobacz też: Uczucie drętwienia w ciąży
Ryż kleisty
Ten rodzaj ryżu jest stosowany prawie wyłącznie w daniach typu sushi. Dzięki niezwykle delikatnemu smakowi i bardzo lepkiej konsystencji nie tylko utrzymuje strukturę gotowej rolki, ale również umożliwia odczuwanie pełni smaku ryby i warzyw.
Ryż dziki
Pod względem botanicznym ryż dziki nie jest typowym ryżem. Jego ziarna pochodzą z innej odmiany traw. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem, znaczna twardością nasion i wysoka zawartością przeciwutleniaczy. Ze względu na intensywny aromat stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, których smak jest wystarczająco silny by nie zginąć po zmieszaniu ze smakiem ryżu.
Indeks glikemiczny ryżu
Ryż ze względu na wysoką zawartość węglowodanów na pierwszy rzut oka może nie być zalecany dla osób z cukrzycą. Jednak to nie tylko ilość występujących w pokarmie węglowodanów, ale przede wszystkim ich forma determinuje wpływ produktu na poziom cukru we krwi. Warto również pamiętać, że w większości przypadków indeks glikemiczny zależy również od czasu gotowania – ryż dłużej gotowany będzie miał wyższy indeks glikemiczny.
rodzaj ryżu | indeks glikemiczny |
ryż brązowy | 56-83 |
ryż biały | 87-94 |
ryż basmati | 57 |
ryż parboiled | 57 |
ryż jaśminowy | 68 |
ryż dziki | 67 |
ryż czarny | 55 |
Bibliografia:
Boers HM, Seijen Ten Hoorn J, Mela DJ. A systematic review of the influence of rice characteristics and processing methods on postprandial glycaemic and insulinaemic responses. Br J Nutr. 2015;114(7):1035-1045.
Warto przeczytać:

Angina w ciąży: diagnoza i leczenie
W trakcie ciąży dochodzi do znacznego osłabienia organizmu. Stres, problemy ze snem i czasami również niewłaściwe odżywianie sprawiają, że jeden z najbardziej kluczowych elementów organizmu – układ immunologiczny – przestaje działać w pełni prawidłowo. Skutkuje to łatwiejszą inwazją przez bakterie patogenne, wirusy i grzyby. Wśród jednych z najczęściej wywołujących choroby mikroorganizmów możemy wyróżnić paciorkowce, które […]
Czytaj dalej
Jęczmień oka i gradówka – guzki zapalne powiek
Mianem jęczmienia oka określa się bolące zgrubienie na powiece, czyli stan zapalny na brzegach powieki oka. Co powoduje powstawanie jęczmieni? Jak się leczy jęczmień i gradówkę? I przede wszystkim, czym jęczmień różni się od gradówki? Zapraszamy do lektury. Powieki to ochrona dla oczu Powieki chronią oczy przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak wiatr, pyl i drobnoustroje. […]
Czytaj dalej
Żeń-szeń – właściwości i zastosowanie korzenia żeń-szeń
Żeń-szeń jest rośliną leczniczą szeroko stosowaną w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Korzeń żeń-szenia powszechnie uważany jest za zioło pochodzące z Chin. Jednak kilka rodzajów korzenia żeń-szeń uprawia się aż w 35 krajach. Największą sławą cieszy się chiński żeń-szeń. Poza tym jest jeszcze żeń-szeń czerwony, czyli koreański, amerykański korzeń żeń-szenia rosnący we wschodniej i środkowej części […]
Czytaj dalej
Dieta oczyszczająca – jak szybko i skutecznie oczyścić organizm?
Dieta oczyszczająca, znana również jako dieta detoksykacyjna, to plan żywieniowy, który ma na celu oczyścić organizm z toksyn, substancji szkodliwych i zanieczyszczeń, które gromadzą się w ciele z powodu niezdrowych nawyków żywieniowych, stresu i innych czynników. Skupia się głównie na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, takich jak warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i białka, jednocześnie eliminując przetworzoną […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.