Opublikowano 22 kwietnia, 2025
Seler naciowy to najzdrowsze warzywo bogate w witaminy i minerały. Seler zawiera witaminę C, beta-karoten i flawonoidy. Natomiast w jednej łodydze znajduje się co najmniej 12 różnych rodzajów przeciwutleniających składników odżywczych. To także wspaniałe źródło fitoskładników, które zmniejszają stany zapalne w przewodzie pokarmowym, komórkach, naczyniach krwionośnych i narządach.
Seler naciowy pomaga w odchudzaniu
Jedną z najszybciej zauważalnych zalet selera naciowego jest jego niskokaloryczność. Jest ona związana nie tylko z bardzo dużą zawartością wody, ale także z niewielka ilością łatwo przyswajalnych cukrów. Głównym budulcem tych zielonych łodyżek jest celuloza – wielocukier, który nie jest trawiony przez nasz organizm. Komórki ludzkiego układu pokarmowego nie wydzielają enzymów, które by były zdolne do cięcia niezwykle długich łańcuchów celulozy na krótsze i łatwiejsze do przetworzenia. Zamiast tego materiał ten jest trawiony przez enzymy bakteryjne.
Zobacz też: Cynk na zmarszczki i starzenie się skóry
W naszych jelitach żyje ogromna społeczność bakterii, z których większość powinniśmy uznawać za swoich najlepszych sprzymierzeńców na drodze ku zdrowiu. Bakterie te wydzielają czynniki oddziałujące na nasze tkanki, które wspomagają utrzymanie stabilności nabłonka jelita, wzmacniają układ odpornościowy, a nawet regulują reakcje zachodzące w układzie nerwowym. W warunkach patologicznych dochodzi do obniżenia ilości bakterii korzystnych, a zwolnione w ten sposób miejsce jest szybko zajmowane przez grzyby i bakterie chorobotwórcze. Tak ważne jest więc dbanie o odpowiednie odżywienie tej społeczności – zdrowe bakterie to zdrowi my.
Seler naciowy wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Seler jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają usuwać z komórek wolne rodniki sprzyjające rozwojowi raka. W rzeczywistości ekstrakt z selera był badany pod kątem dwóch potencjalnych związków przeciwnowotworowych: apigeniny i luteoliny. Apigenina niszczy wolne rodniki w organizmie i może przyczynić się do śmierci komórek nowotworowych. Wydaje się również, że promuje autofagię, proces, w którym organizm usuwa dysfunkcyjne komórki lub składniki, pomagając w ten sposób zapobiegać chorobom.
Badania sugerują również, że luteolina, roślinny flawonoid występujący w selerze, może być odpowiedzialna za jego potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W jednym z badań naukowcy odkryli, że suplementacja luteoliną zmniejszyła liczbę guzów u myszy o prawie połowę. Spowolniło to również progresję pozostałych guzów. A jeśli to nie wystarczy, badania z Chin sugerują, że spożywanie dwóch łodyg tygodniowo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc nawet o 60%. Inne badania sugerują, że spożywanie selera może być skuteczne w walce z nowotworami piersi, jajnika, trzustki, wątroby i prostaty.
Seler naciowy może zmniejszyć stan zapalny związany z chorobami przewlekłymi
Ekstrakty z nasion selera są od dawna stosowane i badane pod kątem ich właściwości przeciwzapalnych w organizmie. Różne preparaty z selera i ekstraktu z jego nasion były stosowane w leczeniu stanów zapalnych na przestrzeni dziejów. Niektóre badania sugerują, że ekstrakt z nasion selera jest tak samo skuteczny jak leki takie jak aspiryna, ibuprofen i naproksen w leczeniu objawów zapalenia stawów. Może mieć również działanie zmniejszające ból. I może chronić przed uszkodzeniem żołądka, które może wystąpić podczas przyjmowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Ponadto, badanie przeprowadzone w 2008 roku przez naukowców z Uniwersytetu Illinois wykazało, że luteolina zawarta w selerze może znacząco zmniejszyć stan zapalny mózgu. I może mieć potencjał w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak stwardnienie rozsiane i choroba Alzheimera.
Spożywanie selera naciowego zmniejsza ryzyko chorób serca
Jedzenie tego chrupiącego warzywa może chronić Twoje serce poprzez poprawę biomarkerów chorób serca. Badania przeprowadzone w 2009 roku na szczurach wykazały, że po podawaniu im ekstraktu z selera przez 60 dni, u szczurów nastąpiło znaczne obniżenie poziomu lipidów we krwi, w tym cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Seler może również obniżać ciśnienie krwi, mimo że jest dość bogaty w sód – fascynujący paradoks. Mieszanka soku z selera i miodu była stosowana w Chinach w tym celu przez długi czas z powodzeniem. W Afryce Południowej sok z selera zmieszany z octem podaje się kobietom w ciąży, aby pomóc im obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Seler naciowy wykazuje działanie pobudzające rozrodczość u mężczyzn
Przegląd z 2017 roku 16 badań dotyczących selera i płodności wykazał, że seler może mieć działanie ochronne przed substancjami, które mogą uszkodzić liczbę plemników. Podobnie, badanie z 2015 r. dotyczące wpływu selera na płodność u szczurów wykazało, że 30 dni ekstraktu z liści selera może potencjalnie poprawić liczbę plemników. Może to być spowodowane tym, że wydaje się mieć działanie hamujące przeciwko wolnym rodnikom, które mogą negatywnie wpływać na płodność. Nie ustalono jednak, ile selera trzeba by jeść lub pić, aby dostrzec te korzyści.
Jedzenie selera ma potencjalne korzyści dla jelit i układu pokarmowego
Seler jest pełen nierozpuszczalnego błonnika, który może zwiększyć sytość i pomóc w utracie wagi, a także może pomóc w promowaniu regularności. Innymi słowy, może zapobiegać i leczyć zaparcia oraz pomagać w oczyszczaniu jelit. W badaniu z 2010 r. naukowcy sprawdzili wpływ ekstraktu z selera na leczenie wrzodów żołądka. Zbadali również jego ogólne korzyści ochronne dla układu pokarmowego szczurów. Szczury, którym podawano ekstrakt z selera, zanim rozwinęły się u nich wrzody żołądka, doświadczyły znacznie mniejszego uszkodzenia żołądka niż te, które nie były poddawane temu zabiegowi. Naukowcy sugerują, że jest to prawdopodobnie spowodowane właściwościami przeciwutleniającymi selera, a wniosek ten jest powtarzany w innych badaniach dotyczących selera i zdrowia.
Potencjalne minusy spożywania selera
Podczas gdy włączenie selera do swojej diety oferuje wiele korzyści zdrowotnych, istnieją pewne powody, dla których warto zachować ostrożność.
Seler znajduje się na liście Dirty Dozen Environmental Working Group (EWG), na której znajduje się najwięcej produktów skażonych pestycydami. Pestycydy są wchłaniane przez dolną część łodygi, gdzie wchłania ona wodę. Nie oznacza to, że należy jej całkowicie unikać (konwencjonalne produkty są lepsze niż żadne), ale jest to jeden z tych produktów, które warto kupować ekologicznie – jeśli tylko jest taka możliwość. Przynajmniej sprawdź ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak najlepiej myć owoce i warzywa w celu usunięcia pestycydów.
Błonnik zawarty w selerze jest nierozpuszczalny, co oznacza, że nie jest dobrze trawiony przez Twój przewód pokarmowy. Innymi słowy, pomaga on w przechodzeniu przez jelita. Podczas gdy spożywanie wystarczającej ilości błonnika nierozpuszczalnego jest dobrym pomysłem dla większości ludzi (a większość z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości błonnika w ogóle), istnieją przypadki, w których spożywanie zbyt dużej ilości może prowadzić do biegunki i luźnych stolców.
Chociaż dość rzadkie, alergie na seler istnieją. Większość alergii jest na korzeń selera, z objawami takimi jak swędzenie i obrzęk gardła, warg i języka. W najcięższych przypadkach, osoby z alergią na seler mogą nawet doświadczyć wstrząsu anafilaktycznego.
Literatura:
Noonan SC, Savage GP. Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pac J Clin Nutr. 1999 Mar;8(1):64-74.Kelsay JL. Effects of fiber, phytic acid, and oxalic acid in the diet on mineral bioavailability. Am J Gastroenterol. 1987 Oct;82(10):983-6.Myhrstad MCW, Tunsjø H, Charnock C, Telle-Hansen VH. Dietary Fiber, Gut Microbiota, and Metabolic Regulation-Current Status in Human Randomized Trials. Nutrients. 2020;12(3):859.
Warto przeczytać:

Zucchiolo – fascynujące warzywo
Zucchiolo, to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kulinariach na całym świecie. Nazwa to połączenie słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo) Do jego stworzenia przyczynili się naukowcy z Hiszpanii. Korzystając z możliwości, jakie daje nauka skrzyżowali ze sobą dwa doskonale znane warzywa, a ich połączenie przeszło najśmielsze oczekiwania, zarówno jeżeli chodzi o […]
Czytaj dalej
Kaszel suchy i mokry – przyczyny i jak je odróżnić?
Kaszel to jeden z najczęstszych objawów, z jakimi zgłaszamy się do lekarza – może towarzyszyć zarówno przeziębieniu, jak i poważniejszym chorobom układu oddechowego. Choć często traktujemy go jako coś oczywistego, jego rodzaj może wiele powiedzieć o przyczynie dolegliwości i sposobie leczenia. Kluczowe jest rozróżnienie między kaszlem suchym a mokrym, ponieważ każdy z nich ma inne […]
Czytaj dalej
Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków
Dermokosmetyki to coraz bardziej popularna kategoria produktów pielęgnacyjnych, łącząca w sobie zarówno cechy kosmetyków, jak i leków. Ich głównym celem jest nie tylko upiększanie, ale przede wszystkim pielęgnacja i leczenie problemów skórnych. Dermokosmetyki powstały z myślą o osobach borykających się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, nadwrażliwość, egzema czy przesuszenie, ale coraz częściej sięgają po […]
Czytaj dalej
Rodzaje ryżu
Ryż jest jednym z najpowszechniej stosowanych produktów spożywczych na świecie. Oryginalnie pochodzi z terenów Azji, jednak dzięki globalizacji zyskał popularność również na zachodzie. Obecnie ryż ze względu na niskie wymagania rolnicze uprawiany jest niemal na całym świecie, a jego pożywność i niska cena sprawiają, że znalazł zastosowanie w każdej kuchni. W Polsce najpopularniejszym rodzajem ryżu […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.