Opublikowano 16 maja, 2025
Zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane. Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Najwięcej witaminy A potrzebujemy podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz w przypadku stosowania diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu. Wzrost zapotrzebowania na tę witaminę obserwuje się także u osób z chorobami układu pokarmowego.
Czym się różni witamina A od beta-karotenu?
Witamina A występuje w dwóch postaciach. Gotową postać witaminy A zawierają produkty zwierzęce. Druga forma to beta-karoten, który występuje w warzywach i owocach. Beta-karoten przetwarzany jest następnie w organizmie na witaminę A.
- Witaminę A można przedawkować
- Witamina A nie jest przeciwutleniaczem
Produkty spożywcze bogate w witaminę A
Źródłem witaminy A w diecie są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do głównych grup pokarmów dostarczających witaminę A w codziennym jadłospisie należą warzywa, mięso i jego przetwory, tłuszcze oraz mleko i jego przetwory.
Zobacz też: Mydła naturalne – rodzaje i charakterystyka
Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego
Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych (retinoidów). Najwięcej retinoidów znajduje się w oleju, wątrobie, maśle, żółtych serach, niektórych gatunkach ryb oraz żółtku jaja. Ponadto retinol występuje w margarynach wzbogaconych.
Witamina A w produktach pochodzenia roślinnego
W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci karotenoidów, z których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten.
Arbuz
Surowy, 500g – 150 kcal, 20% dziennego zapotrzebowania
Fasola szparagowa
Fasola gotowana, 500g – 175 kcal, 25% dziennego zapotrzebowania
Marchew
Marchew gotowana, 500g – 205 kcal, 712% dziennego zapotrzebowania
Dynia
Dynia gotowana, 500g – 130kcal, 267% dziennego zapotrzebowania
Natka pietruszki
Surowa, 100g – 36 kcal, 60% dziennego zapotrzebowania
Sałata rzymska
Surowa, 250g – 43 kcal, 156% dziennego zapotrzebowania
Szpinak
Szpinak surowy, 250g – 28 kcal, 168% dziennego zapotrzebowania
Brokuły
Gotowane, 500g – 175 kcal, 53% dziennego zapotrzebowania
Papryka czerwona
Papryka czerwona, surowa, 500g – 155 kcal, 112% dziennego zapotrzebowania
Pomidory
Surowy, 500g – 80 kcal, 54% dziennego zapotrzebowania
Szparagi
Gotowane, 500g – 110 kcal, 36% dziennego zapotrzebowania
Morele
Morele surowe, 500g – 240 kcal, 69% dziennego zapotrzebowania
Wiśnie
Surowe, 500g – 250 kcal, 46% dziennego zapotrzebowania
Roszponka
Surowa, 250g – 53 kcal, 127% dziennego zapotrzebowania
Warto przeczytać:

Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków
Dermokosmetyki to coraz bardziej popularna kategoria produktów pielęgnacyjnych, łącząca w sobie zarówno cechy kosmetyków, jak i leków. Ich głównym celem jest nie tylko upiększanie, ale przede wszystkim pielęgnacja i leczenie problemów skórnych. Dermokosmetyki powstały z myślą o osobach borykających się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, nadwrażliwość, egzema czy przesuszenie, ale coraz częściej sięgają po […]
Czytaj dalej
Czy skrobia kukurydziana jest szkodliwa?
Skrobia kukurydziana ma zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu, jako zagęstnik potraw oraz stabilizator żywność. Zawiera głównie skrobię, która jest bardzo kaloryczna i ma niewielką wartość odżywczą. Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy – inaczej niż mąka kukurydziana, którą uzyskuje się z ziaren kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku i charakteryzuje […]
Czytaj dalej
Jedzenie emocjonalne – wszystko, co powinniśmy wiedzieć o jedzeniu pod wpływem emocji
Współzależność między emocjami a jedzeniem odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym życiu oraz podejmowaniu decyzji dotyczących zdrowego żywienia. Zjawisko znane jako „jedzenie emocjonalne” wskazuje na istotne powiązania między naszym stanem emocjonalnym a nawykami żywieniowymi. Jest to obszar niezwykle złożony, wymagający zrozumienia wielowymiarowych aspektów psychofizjologicznych, które kształtują nasze podejście do jedzenia. W niniejszym artykule eksplorujemy głębokość […]
Czytaj dalej
Zucchiolo – fascynujące warzywo
Zucchiolo, to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kulinariach na całym świecie. Nazwa to połączenie słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo) Do jego stworzenia przyczynili się naukowcy z Hiszpanii. Korzystając z możliwości, jakie daje nauka skrzyżowali ze sobą dwa doskonale znane warzywa, a ich połączenie przeszło najśmielsze oczekiwania, zarówno jeżeli chodzi o […]
Czytaj dalejSerwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.