You are currently viewing Witamina A w żywności – najlepsze źródła witaminy A w diecie

Witamina A w żywności – najlepsze źródła witaminy A w diecie

Opublikowano 16 maja, 2025

Zapotrzebowanie na witaminę A jest zróżnicowane. Zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Najwięcej witaminy A potrzebujemy podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz w przypadku stosowania diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu. Wzrost zapotrzebowania na tę witaminę obserwuje się także u osób z chorobami układu pokarmowego.

Czym się różni witamina A od beta-karotenu?

Witamina A występuje w dwóch postaciach. Gotową postać witaminy A zawierają produkty zwierzęce. Druga forma to beta-karoten, który występuje w warzywach i owocach. Beta-karoten przetwarzany jest następnie w organizmie na witaminę A. 

  • Witaminę A można przedawkować
  • Witamina A nie jest przeciwutleniaczem

Produkty spożywcze bogate w witaminę A

Źródłem witaminy A w diecie są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do głównych grup pokarmów dostarczających witaminę A w codziennym jadłospisie należą warzywa, mięso i jego przetwory, tłuszcze oraz mleko i jego przetwory.

Zobacz też: Mydła naturalne – rodzaje i charakterystyka

Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego

Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych (retinoidów). Najwięcej retinoidów znajduje się w oleju, wątrobie, maśle, żółtych serach, niektórych gatunkach ryb oraz żółtku jaja. Ponadto retinol występuje w margarynach wzbogaconych.

Witamina A w produktach pochodzenia roślinnego

W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci karotenoidów, z których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten.

Arbuz

Surowy, 500g – 150 kcal, 20% dziennego zapotrzebowania

Fasola szparagowa

Fasola gotowana, 500g – 175 kcal, 25% dziennego zapotrzebowania

Marchew

Marchew gotowana, 500g – 205 kcal, 712% dziennego zapotrzebowania

Dynia

Dynia gotowana, 500g – 130kcal, 267% dziennego zapotrzebowania

Natka pietruszki

Surowa, 100g – 36 kcal, 60% dziennego zapotrzebowania

Sałata rzymska

Surowa, 250g – 43 kcal, 156% dziennego zapotrzebowania

Szpinak

Szpinak surowy, 250g – 28 kcal, 168% dziennego zapotrzebowania

Brokuły

Gotowane, 500g – 175 kcal, 53% dziennego zapotrzebowania

Papryka czerwona

Papryka czerwona, surowa, 500g – 155 kcal, 112% dziennego zapotrzebowania

Pomidory

Surowy, 500g – 80 kcal, 54% dziennego zapotrzebowania

Szparagi

Gotowane, 500g – 110 kcal, 36% dziennego zapotrzebowania

Morele

Morele surowe, 500g – 240 kcal, 69% dziennego zapotrzebowania

Wiśnie

Surowe, 500g – 250 kcal, 46% dziennego zapotrzebowania

Roszponka

Surowa, 250g – 53 kcal, 127% dziennego zapotrzebowania

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Warto przeczytać:

Co to są dermokosmetyki? Właściwości i zastosowanie dermokosmetyków

Dermokosmetyki to coraz bardziej popularna kategoria produktów pielęgnacyjnych, łącząca w sobie zarówno cechy kosmetyków, jak i leków. Ich głównym celem jest nie tylko upiększanie, ale przede wszystkim pielęgnacja i leczenie problemów skórnych. Dermokosmetyki powstały z myślą o osobach borykających się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, nadwrażliwość, egzema czy przesuszenie, ale coraz częściej sięgają po […]

Czytaj dalej

Czy skrobia kukurydziana jest szkodliwa?

Skrobia kukurydziana ma zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu, jako zagęstnik potraw oraz stabilizator żywność. Zawiera głównie skrobię, która jest bardzo kaloryczna i ma niewielką wartość odżywczą. Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzy – inaczej niż mąka kukurydziana, którą uzyskuje się z ziaren kukurydzy. Skrobia kukurydziana jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku i charakteryzuje […]

Czytaj dalej

Jedzenie emocjonalne – wszystko, co powinniśmy wiedzieć o jedzeniu pod wpływem emocji

Współzależność między emocjami a jedzeniem odgrywa kluczową rolę w naszym codziennym życiu oraz podejmowaniu decyzji dotyczących zdrowego żywienia. Zjawisko znane jako „jedzenie emocjonalne” wskazuje na istotne powiązania między naszym stanem emocjonalnym a nawykami żywieniowymi. Jest to obszar niezwykle złożony, wymagający zrozumienia wielowymiarowych aspektów psychofizjologicznych, które kształtują nasze podejście do jedzenia. W niniejszym artykule eksplorujemy głębokość […]

Czytaj dalej

Zucchiolo – fascynujące warzywo

Zucchiolo, to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kulinariach na całym świecie. Nazwa to połączenie słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo) Do jego stworzenia przyczynili się naukowcy z Hiszpanii. Korzystając z możliwości, jakie daje nauka skrzyżowali ze sobą dwa doskonale znane warzywa, a ich połączenie przeszło najśmielsze oczekiwania, zarówno jeżeli chodzi o […]

Czytaj dalej

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.