You are currently viewing Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego (szafranowego)

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego (szafranowego)

Opublikowano 22 listopada, 2024

Olej szafranowy to naturalne źródło witaminy D. Olej z krokosza (szafranowy) jest doskonałym nośnikiem witaminy D, który wyróżnia się wieloma  właściwościami. Pozyskiwany jest z nasion rośliny botanicznej znanej jako Carthamus tinctoriu. W składzie oleju z krokosza najwięcej można znaleźć kwasu linolowego, który niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm. Badania sugerują, że olej szafranowy może przynosić pewne korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku poziomu cukru we krwi, cholesterolu i stanów zapalnych skóry. Może mieć pewne korzyści zdrowotne, gdy ludzie używają go w diecie i na skórze.

Olej szafranowy to naturalne źródło kwasów tłuszczowych

Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Tłuszcze w diecie, takie jak te znajdujące się w oleju szafranowym, są niezbędne do regulacji hormonów i pamięci. Są niezbędne, aby organizm wchłaniał rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Spożywanie tłuszczu podczas posiłków może również pomóc osobie poczuć się pełniejszą. Olej z krokosza barwierskiego zawiera mniej tłuszczów nasyconych, które często są uważane za „złe”, niż oliwa z oliwek, olej z awokado i olej słonecznikowy.

Dieta bogata w „dobre” tłuszcze i uboga w „złe” tłuszcze ma wiele zalet zdrowotnych, w tym zmniejszenie stanu zapalnego i poprawę zdrowia serca. Istnieją dwa rodzaje olejku szafranowego: wysokooleinowy i linolowy. Oba zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podobnie jak oliwa z oliwek, odmiana oleju szafranowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego zawiera tłuszcze jednonienasycone i jest dobrym rozwiązaniem do gotowania w wysokich temperaturach.

Olej szafranowy o wysokiej zawartości linolu zawiera większe ilości tłuszczów wielonienasyconych. Nie nadaje się do podgrzewania, ale jest idealny do sosów sałatkowych.

Olej szafranowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi

Systematyczny przegląd badań z 2016 roku sugeruje, że dieta bogata w tłuszcze nienasycone może poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi. Badanie wykazało, że zastąpienie niektórych źródeł węglowodanów lub tłuszczów nasyconych nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zwłaszcza tłuszczami wielonienasyconymi, miało korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, a także insulinooporność i wydzielanie insuliny.

Warto przeczytać: Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Badanie z 2011 roku sugeruje, że spożywanie 8 gramów (g) oleju szafranowego dziennie przez 4 miesiące może zmniejszyć stan zapalny, jednocześnie poprawiając poziom cukru we krwi u niektórych osób z cukrzycą typu 2.

Należy zauważyć, że uczestniczkami w tym badaniu były kobiety z cukrzycą typu 2, które również miały otyłość i były po menopauzie. Naukowcy sugerują, że ludzie mogą stosować wysokiej jakości tłuszcze dietetyczne wraz z leczeniem cukrzycy, aby zmniejszyć powikłania związane z chorobą.

Olej szafranowy obniża poziom cholesterolu

To samo badanie z 2011 roku informuje również, że poziom cholesterolu we krwi uczestników poprawił się po 4 miesiącach stosowania oleju z krokosza barwierskiego. Odkrycia te potwierdzają sugestię American Heart Association, że tłuszcze nienasycone mogą obniżać poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) lub „zły” cholesterol we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

Olej z krokosza barwierskiego może również wpływać na zdrowie serca na inne sposoby. Nienasycone tłuszcze zawarte w oleju z krokosza barwierskiego mogą rozrzedzać krew i zmniejszać lepkość płytek krwi. Może to pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi, które mogą prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Olejek krokoszowy może również wpływać na naczynia krwionośne, rozluźniając je i obniżając ciśnienie krwi.

Olej szafranowy zwalcza stany zapalne

Olejek krokoszowy może również działać przeciwzapalnie. Według badań z Clinical Nutrition, olej szafranowy i nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju szafranowym poprawiły markery stanu zapalnego. Może to pomóc w przypadku kilku schorzeń, w tym cukrzycy i chorób serca.

Olej szafranowy łagodzi objawy suchej skóry

Miejscowe stosowanie olejku szafranowego na suchą lub zaognioną skórę może pomóc złagodzić ją i nadać skórze miękki i gładki wygląd. Chociaż większość badań dotyczących oleju szafranowego dla skóry jest anegdotyczna, jest on częstym składnikiem kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Olej z krokosza barwierskiego zawiera witaminę E, która może odpowiadać za niektóre korzyści dla skóry. Witamina E od dziesięcioleci jest ważnym składnikiem produktów dermatologicznych.

Warto przeczytać: Syrop fruktozowy – szkodliwość i wpływ na zdrowie

Niektóre badania sugerują, że witamina E chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych i przed wolnymi rodnikami, które są szkodliwymi cząsteczkami, które uszkadzają komórki organizmu i przyczyniają się do chorób. Przed nałożeniem olejku szafranowego na skórę wykonaj test płatkowy. Wetrzyj kroplę olejku w ramię i odczekaj 24 godziny. Jeśli nie wystąpi żadna reakcja, prawdopodobnie jest on bezpieczny w użyciu.

Olej szafranowy jest zalecany do gotowania w wysokich temepraturach

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia. Dzieje się tak, ponieważ przegrzanie delikatnych olejków może powodować powstawanie wolnych rodników. Olej szafranowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego można bezpiecznie używać do gotowania w wysokich temperaturach. W rzeczywistości ten jednonienasycony olej ma wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów, w tym:

  • olej kukurydziany
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • olej sezamowy

Krokosz ma również łagodniejszy smak niż inne oleje, w tym oliwkowy i kokosowy, co czyni go doskonałym wyborem do smażenia na głębokim tłuszczu, patelni lub pieczenia.

Nie należy jednak podgrzewać wielonienasyconego oleju szafranowego. Zaleca się używać go do polewania warzywami gotowanymi na parze i robienia winegret. Powinien być tez przechowywany w lodówce, aby nie zjełczał.

Twoja opinia jest mile widziana

Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Warto przeczytać:

Oto, jak powinniśmy rozumieć puste kalorie

Podsumowanie Jako osoba, która zawsze interesowała się zarówno nauką, jak i językiem, nie mogę przejść obojętnie obok wyrażenia „puste kalorie”. To stwierdzenie nie ma żadnego sensu. Kalorie nie są materialnymi przedmiotami, które mogą być „pełne” lub „puste”. Kaloria to jednostka energii i nie jest możliwe spożywanie materii, która jest jej pozbawiona. No chyba że ktoś […]

Czytaj dalej

Ostrygi – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Ostrygi to słonowodne małże, które żyją w siedliskach morskich, takich jak zatoki i oceany. Stanowią one istotną część ekosystemu, filtrując zanieczyszczenia z wody i zapewniając siedliska dla innych gatunków, takich jak pąkle i małże. Istnieje wiele różnych rodzajów ostryg – ich solankowe, aromatyczne mięso jest uważane za przysmak na całym świecie. Choć ostrygi są znane […]

Czytaj dalej

Właściwości kulinarne i zdrowotne kardamonu

Kardamon to ziele i przyprawa używana od wieków zarówno w kuchni, jak i jako lekarstwo. Kardamon, pierwotnie powszechny składnik potraw z Bliskiego Wschodu i Arabii, zyskał popularność również w Europie. Kardamon pochodzi z nasion kilku różnych roślin należących do tej samej rodziny co imbir. Ma charakterystyczny smak, który pasuje zarówno do słodkich, jak i pikantnych […]

Czytaj dalej

Pomysły na przekąski dla osób z cukrzycą

Cukrzyca może prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych. Przestrzegając odpowiedniej diety, chorzy są w stanie kontrolować poziom cukru we krwi. Dzięki temu zmniejsza sie ryzyko wystąpienia objawów cukrzycy. Przekąski dla osób z cukrzycą również są częścią diety. Ale zdrowe przekąski nie są tym samym, co jedzenie między posiłkami. Utrzymywanie stałego poziomu glukozy we krwi jest raczej […]

Czytaj dalej

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.

Dodaj komentarz