Opublikowano 14 listopada, 2022
Cynk to składnik mineralny, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także na układ odpornościowy. Oddziałuje też na płodność i przyczynia się do utrzymania prawidłowego wzroku. Co zawiera najwięcej cynku? Sprawdź, które produkty roślinne zawierają go najwięcej.
Pestki z dyni
Chrup pestki z dyni na zdrowie. W 100 g pestek z dyni znajduje się 7,5 mg cynku. Zawierają też krwiotwórcze żelazo, potas, a także wapń, fosfor i białka. Poza tym są dobrym źródłem witamin: E, K i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.
Kakao 16% (proszek)
Kakao zawiera 6,5 mg cynku /100 g. Jest też skarbnicą potasu, czyli „pierwiastka życia”. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Kakao zawiera również magnez, fosfor, białka i węglowodany, a także teobrominę, która pobudza układ nerwowy. Wybieraj kakao niebłyskawiczne, które jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Nie zapominaj, że dobrym źródłem cynku jest także czekolada, zwłaszcza gorzka.
Fasola biała (nasiona suche)
Poza cynkiem (3,77 mg/100 g), zawierają rekordową ilość potasu. W 100 g suchych nasion znajduje się go 1188 mg. Ponadto są źródłem magnezu, selenu i żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Zmniejsza również uczucie zmęczenia i znużenia. Fasola powinna stać się składnikiem Twojej diety także ze względu na obecność witamin: z grupy B, E i C.
Zobacz też: Jak wykorzystać miód w budowaniu odporności?
Kasza gryczana
Zaliczana do superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu sporej zawartości cynku. To jedna z najzdrowszych kasz. Jest źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Jeśli to możliwe, kupuj ją w sklepie ekologicznym.
Migdały
Sięgaj po migdały nie tylko przez wzgląd na dużą zawartość cynku. Znajduje się w nich też witamina PP i witaminy z grupy B, a także magnez i potas. Ponadto są dobrym źródłem żelaza (3 mg/100 g), białka oraz „witaminy młodości” E. Ich wyciąg zaleca się w chorobach dróg żółciowych, układu moczowego, schorzeniach oskrzeli, przy kaszlu. Ich jedzenie obudzi Twoje zmysły – od dawna cenione są jako afrodyzjak.
Płatki owsiane
Płatki owsiane to kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Płatki owsiane zawierają cynk i są znakomitym źródłem żelaza (3,9 mg/100 g). Owies zawiera również magnez, krzem i istotny dla serca potas. Jego jedzenie reguluje stężenie glukozy. Wpłynie także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniży poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zapewni też zdrowe zęby oraz mocne kości. Uwaga, zawiera gluten.
Pestki słonecznika
Są źródłem cynku, a także witamin A, B, D, K i E. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę i błony śluzowe. Ma również wpływ na rozwój kości i zębów, a także na jakość widzenia. Pestki słonecznika są także źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie wzmocni wzrok i wrażliwość na światło. Skub je na randce, bo uważane są za afrodyzjak.
Orzechy laskowe
Oprócz cynku, znajdziesz w nich fosfor, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: z grupy B, A. Zawierają też najwięcej witaminy E spośród wszystkich rodzajów orzechów. Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych, czyli takich, które obniżają „zły” cholesterol. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Poprawią pamięć i koncentrację. Pomogą w sytuacjach stresowych.
Zobacz też: Pyszne koktajle wzmacniające odporność
Ryż biały
Ryż biały jest uprawiany już od 9000 lat i zawiera wiele składników odżywczych. Poza cynkiem, w ryżu znajdziesz kwas foliowy i żelazo. Jest produktem bezglutenowym, dobrym dla dzieci i alergików. Dzięki temu, że jest lekkostrawny, można go jeść po przebytych nieżytach żołądkowych. Przysłuży się także dbającym o linię, bo – wolno trawiony – dostarczy energii i zaspokoi uczucie głodu na dłuższy czas. Pamiętaj, aby gotować go na lekko twardo.
Bób
Jedno z najdawniej uprawianych warzyw na terenach europejskich. Ziarna bobu znaleziono w wykopaliskach w Biskupinie. Jak wszystkie rośliny strączkowe jest bogaty w składniki odżywcze. Poza cynkiem, zawiera m. in. beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A), potas i wapń. Znajduje się w nim także witamina C i B5. Dostarczy Ci także sporo błonnika. Jedz go, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie.
Warto przeczytać:
[pt_view id=”21f4ab3swh”]
[pt_view id=”b9f38ceuo2″]
[pt_view id=”ff98dc06is”]
[pt_view id=”117d1dd9f8″]
Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.